Je Han Solo ten najlepší? Názory sa zatiaľ rozchádzajú

Kedysi dávno, v ďalekej preďalekej galaxii, narodil sa chlapec, ktorý mal jedinú túžbu – chcel sa stať najlepším pilotom v celom vesmíre.

18.05.2018 09:00
debata (1)

Príbeh slávneho pašeráka Hana Sola z vesmírnej ságy Hviezdne vojny opäť ožíva na striebornom plátne. Aj keď fanúšikovia o pôvodného Hana – Harrisona Forda – definitívne prišli v roku 2015 v snímke Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza, v samostatnom filme sa vracia v omladenej podobe herca Aldena Ehrenreicha.

Herec Alden Ehrenreich, herečka Emilia Clarke... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Alden Ehrenreich, herečka Emilia Clarke Herec Alden Ehrenreich, herečka Emilia Clarke (v komplete Dolce & Gabbana) a Chewbacca spoločne pózujú fotografom.

Filmový festival v Cannes v utorok zažil nezvyčajný deň. Pomedzi krásne večerné róby dám sa na červenom koberci prechádzala aj jednotka vojakov "stormtrooperov“. Prímorské mesto na juhu Francúzska sa však nestalo obeťou útoku zo strany Impéria známeho zo sci-fi ságy Georgea Lucasa. Aj keď býva v posledných rokoch zvykom, že na nový diel z univerza Hviezdnych vojen musia fanúšikovia čakať do Vianoc, v spoločnosti Walt Disney tentoraz urobili výnimku a film Solo: A Star Wars Story v Cannes uviedli v medzinárodnej premiére. Ide o tretí film Hviezdnych vojen, ktorý sa – v rámci nesúťažnej sekcie – objavil na najsledovanejšej európskej filmovej prehliadke. Okrem neho to bol v roku 2002 film Star Wars: Epizoda II – Klonovaní útočia a v roku 2005 snímka Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov.

Holandská topmodelka Doutzen Kroes.
Na premiéru prišla aj modelka Liu Wen. V...
+28Victoria Bonya pózuje fotografom.

"Vesmírnu“ delegáciu tvorili aj hlavní hrdinovia snímky – Alden Ehrenreich (Han Solo), Donald Glover (Lando Calrissian) či Chewbacca, alias Chewie, ktorých postavy diváci poznajú už z pôvodnej trilógie z prelomu 70. a 80. rokov. Čo však nemali možnosť poznať, je príbeh filmu, ktorý sa odohráva pred udalosťami z filmu Hviezdne vojny IV – Nová nádej (1977). Ide o obdobie, keď sa formuje nielen charakter mladého rebela nerešpektujúceho pravidlá, ale aj priateľstvá na celý život. V snímke dostali priestor aj ďalší herci zvučného mena ako napríklad Emilia Clarke (známa ako Daenerys Targaryen zo seriálu Hra o tróny) či Woody Harrelson, ktorý sa stane mentorom mladého hrdinu.

Ako pre magazín The Hollywood Reporter poznamenala reportérka Tatiana Siegelová, napriek veľkolepému entrée boli ohlasy na snímku v Cannes skôr vlažné. "Po filme síce nasledovalo štvorminútové standing ovation, v kine však bolo cítiť oveľa menej energie ako počas predchádzajúceho večera, keď sa premietal film BlacKkKlansman,“ odkázala novinárka na novinku režiséra Spikea Leeho.

Aj keď sa popri súťažných, umelecky ambicióznejších, filmoch môže negatívny názor pripísať skôr prísnemu akademickému pohľadu, zmiešané dojmy cítiť aj z prvých recenzií. Pokým britský Telegraph snímku chváli za to, že "zodpovedne zapĺňa kľúčové momenty zo života Hana Sola a rozširuje a obohacuje túto galaxiu novými napínavými zápletkami či detailmi“, podľa novín New York Post by mal byť Solo navždy zmrazený v "karbonite“, čím odkázali na známu scénu z filmu Hviezdne vojny: Epizóda V – Impérium vracia úder (1980).

Slovenskí fanúšikovia hviezdnej ságy si budú môcť svoj názor urobiť už na budúci týždeň. Han Solo so svojou loďou Millennium Falcon dorazí do kín vo štvrtok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hviezdne vojny #Han Solo #Cannes 2018