Pred 110 rokmi sa narodil Ian Fleming – otec Jamesa Bonda

Britský spisovateľ Ian Fleming, ktorý sa narodil pred 110 rokmi 28. mája 1908, sa preslávil ako autor kníh o agentovi 007 Jamesovi Bondovi. Prvý román s týmto hrdinom (Casino Royale) začal písať na jar 1952.

28.05.2018 09:00
Ian Fleming Foto:
Ian Fleming sa preslávil sériou kníh o agentovi 007.
debata (1)

Celkovo o Bondovi vydal 13 kníh, posledný bol Muž so zlatou zbraňou. Flemingove knihy boli takisto úspešne sfilmované, v úlohe Bonda sa objavili napríklad Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan či naposledy Daniel Craig.

Flemingov otec bol váženým členom britského parlamentu, ale zomrel už v roku 1917. Mladý Ian chodil na chlapčenskú internátnu školu v Etone, študoval na Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste a neskôr jazyky v zahraničí. Pokus o vstup do britských diplomatických služieb mu na rozdiel od staršieho brata nevyšiel, a tak začal pracovať ako dopisovateľ pre agentúru Reuters.

V roku 1939 sa Fleming v Šanghaji zoznámil so šéfom rozviedky britského vojenského námorníctva kontraadmirála Johnom Godfreyom a stal sa jeho osobným asistentom. Za vojny dosiahol hodnosť korvetného kapitána a vďaka svojej bohatej fantázii sa výrazne zapísal do dejín špionáže. Honoráre za romány o agentovi 007 umožnili Flemingovi kúpiť si dom neďaleko Buckinghamského paláca, vilu na pláži v meste Sandwich či slávnu vilu na Jamajke.

Fleming zomrel 12. augusta 1964 vo veku 56 rokov na srdcový záchvat v anglickom Canterbury.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Craig #James Bond #Ian Fleming #Roger Moore #agent 007