Slovenská kinematografia je fackovacím panákom politikov, tvrdí SFTA

Slovenská kinematografia je fackovacím panákom politikov. Tvrdí to Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), ktorá tak reaguje na návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde (AvF).

30.05.2018 09:00
Tomáš Maštalír Emília Vášáryová Čiara Foto:
Tomáš Maštalír a Emília Vášáryová vo filme Čiara. Aj jeho tvorcovia získali podporu z Audiovizuálneho fondu.
debata

Na júnovú schôdzu Národnej rady SR ho predložili poslanci za SaS Renáta Kaščáková a Jozef Rajtár. Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA) varuje, že návrh poslancov môže poslať slovenskú audiovizuálnu kultúru a umenie o 30 rokov dozadu.

Navrhované zmeny podľa SFTA naznačujú, že poslanci nemajú presné vedomosti o vzniku a distribúcii filmového diela, o štruktúre jeho financovania, ani o medzinárodných kontextoch, do ktorých slovenskí tvorcovia vstupujú.

„Akceptácia ich návrhov by radikálnym spôsobom ochromila výrobu a distribúciu kinematografických diel na Slovensku, dokonca by znemožnila kooperáciu našich filmárov so zahraničím,“ varuje akadémia.

Podľa analýzy vedenia Audiovizuálneho fondu by pri striktnom uplatnení predmetného návrhu došlo k zastaveniu štipendií na podporu tvorby scenárov, k znemožneniu koprodukcií filmov aj hraných, dokumentárnych či animovaných seriálov s RTVS. Taktiež k znemožneniu podpory filmov i filmových podujatí z fondu a zároveň lokálnych zdrojov, k ukončeniu možnosti čerpať prostriedky z medzinárodných zdrojov či koniec podpory jedného filmu v produkcii aj v distribúcii.

„SFTA je aktivitou poslancov znepokojená hlavne preto, lebo môže zničiť niekoľkoročné snaženie tvorcov, producentov, pracovníkov Audiovizuálneho fondu i ministerstva kultúry o resuscitáciu nášho audiovizuálneho priestoru,“ uviedla akadémia. Tá poslancom navrhuje stretnutie spoločne aj s vedením Audiovizuálneho fondu i so zástupcami filmárskych združení.

Slovenská asociácia producentov uviedla, že predložený návrh zákona do parlamentu môže obratom zrušiť desať rokov budovaný a rozvíjaný základný systém podpory vzniku tvorby a umenia v audiovízii na Slovensku. Takýmto opatrením by sme prekročili hranice kultúrnej Európy a stali sa rovnocennými partnermi napríklad rozvojovým krajinám zo stredu Afriky, vyhlásila SAPA.

Poslanci SaS navrhujú, aby po novom mohli dotáciu Audiovizuálneho fondu filmári dostať len na výrobu diela ako celok, od jeho prípravy až po distribúciu. Podstatou zmeny je to, aby dotácia nemohla byť udelená na samotnú prípravu, vývoj resp. scenár filmového diela. Vývoj a scenár by podľa návrhu mal byť vlastným vkladom žiadateľa. Návrh legislatívnej zmeny ďalej ustanovuje, že jeden projekt ako celok môže získať podporu iba raz, a zároveň sa podpora neposkytuje na realizáciu projektov, ktoré už získali finančné prostriedky od iných subjektov verejnej správy.

„Dôvodom návrhu sú opakované a dlhoročné problémy s efektívnosťou využitia finančných prostriedkov poskytovaných na podporu audiovizuálnej kultúry a jej kontrolou. Reaguje na prípady, kedy sa z prostriedkov fondu financoval vývoj diel, ktoré sa však nikdy neposunuli do ďalšej fázy realizácie,“ uviedli predkladatelia návrhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #konflikt #varovanie #Audiovizuálny fond #SFTA #panák #SASKA