Ako prvá počula Bond, James Bond. Eunice Gaysonová milovala Bonda dvakrát

Britská herečka Eunice Gaysonová, ktorá sa začiatkom 60. rokov objavila v prvých dvoch bondovkách, zomrela vo veku 90 rokov. Gaysonová bola prvou herečkou, ktorá stvárnila takzvané Bondovo dievča.

10.06.2018 17:57
Eunice Gaysonová a Sean Connery vo filme... Foto:
Eunice Gaysonová a Sean Connery vo filme Srdečné pozdravy z Ruska (1963).
debata

„Správa o odchode Eunice Gaysonovej, našej úplne prvej Bond girl, nás veľmi zarmútila,“ reagovali producenti bondoviek Michael G. Wilson a Barbara Broccoliová.

Obdivujem vašu guráž, hovorí predstaviteľ Jamesa Bonda Sean Connery pôvabnej žene, ktorá je jeho spoločníčkou pri kartovej hre. Príliš sa jej nedarí, napriek tomu zvyšuje stávku. Keď sa jej spýta na meno, žena odpovie: „Trench. Sylvia Trench. Ja obdivujem vaše šťastie, pán…?“ „Bond, James Bond.“ Slávna hláška prvýkrát zaznela v prvej bondovke Dr. No (1962) a bola adresovaná práve Eunice Gaysonovej. Úlohu Bond girl Sylvie Trenchovej si zopakovala aj v nasledujúcom filme zo série Srdečné pozdravy z Ruska (1963).

Keď sa o niekoľko desaťročí neskôr Gaysonovej pýtali, ktorý z predstaviteľov Jamesa Bonda je jej najobľúbenejší, so šarmom Angličanky odpovedala: "Som, prirodzene, lojálna k Seanovi. S britským filmovým priemyslom to v tom čase podľa nej nebola žiadna sláva a Connery a Bond mu pomohli. Každý z predstaviteľov slávneho agenta má však podľa nej svoje čaro a aj vďaka tomu zostáva séria svieža, povedala Gaysonová pri 50. výročí od premiéry prvej bondovky pre BBC.

Gaysonová bola jedinou Bondovou priateľkou, ktorá sa objavila vo dvoch filmoch. Pôvodný nápad bol, že by sa stala pravidelnou súčasťou série, keď však režisérsku štafetu po Terenceovi Youngovi prebral Guy Hamilton, ideu zavrhol.

Úloha vo dvojici bondoviek bola pre Gaysonovú, ktorá sa venovala aj divadlu, vyvrcholením jej filmovej hereckej kariéry. Ešte predtým sa objavila napríklad v horore Frankensteinova pomsta (1958) či v krimidráme The Last Man to Hang? (1956). Účinkovala aj v populárnych seriáloch ako The Avengers (1961) a The Saint (1962).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Bond #bondgirl #Sean Connery #Dr. No #Eunice Gaysonová #Srdečné pozdravy z Ruska