Jurský svet máta nové monštrum

Nielen hrozivé jaštery, ale aj sopka chrliaca lávu ohrozuje tentoraz hrdinov ďalšieho zo série filmov Jurský svet. Snímka s podtitulom Zánik ríše, pod ktorú sa podpísal španielsky režisér J. A. Bayona (Sirotinec, Volanie netvora: Príbeh života) práve prišla do slovenských kin.

22.06.2018 07:00
Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše. Foto:
Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše.
debata (3)

Diváci sa opäť stretnú s niekdajšou strohou manažérkou zábavného parku s dinosaurami, dnes aktivistkou na ich záchranu Claire (Bryce Dallas Howardová) a biológom Owenom (Chris Pratt). Pred niekoľkými rokmi museli opustiť ostrov Isla Nublar po tom, čo sa exponátom zábavného parku Jurský svet podarilo utiecť zo zajatia a park zničiť. Teraz však dinosaurom opäť hrozí vyhynutie. Na svedomí to má sopka, ktorá sa na ostrove prebudila k životu. Claire a Owen sa rozhodnú, že ich zachránia. Okrem sopky a jašterov, z ktorých niektoré vedia byť empatické, iné ich však môžu ľahko zašliapnuť či zožrať, však na nich na ostrove číha aj nová hrozba – odhaľujú nebezpečnú konšpiráciu a do cesty sa im pripletie aj zlovestný indoraptor.

Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše.
Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše.
+4Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše.

Indoraptor útočí na povel

„Je to prvý jurský film, o ktorom môžem popravde povedať, že v ňom máme príšeru. Indoraptor je dinosaurus, ale zároveň je to príšera. Vďaka tomu je Zánik ríše prvou kombináciou filmu o dinosauroch a filmu o monštrách,“ citujú tlačové materiály k filmu za producentov Stevena Spielberga. Nové monštrum je výtvorom doktora Wu (B. D. Wong). Podľa tvorcov ide o „najsmrtiacejšie stvorenie, ktoré kedy po planéte chodilo“.

„Indoraptor otvára náš príbeh a ukazuje nám, aká bude budúcnosť Jurského sveta. Dôjde vám, že je presne tým, o čo spoločnosti InGen (spoločnosť, ktorá vyklonovala dinosaury – pozn. red.) išlo. Už roky vytvárajú tento typ kognitívnej inteligencie pre predátorov. Ich vývoj došiel až k indoraptorovi, ktorý je v podstate nepriestrelný. Útočí na povel. Bol navrhnutý ako smrtiaca zbraň vojny a my od začiatku vidíme, aký je nebezpečný. Predstava týchto stvorení v nesprávnych rukách je desivá,“ cituje distribútor Chrisa Pratta.

Naopak, vzrušujúca je predstava, ak tieto potvory ožijú iba vo filme a vďaka najmodernejším efektom pôsobia na plátne naozaj ako živé. Za úspechom prvej časti série filmových dobrodružstiev s dinosaurami – Jurského parku (1993) režiséra Stevena Spielberga – stáli do veľkej miery práve triky a špeciálne efekty. „Mimoriadne realistické trikové zábery v Jurskom parku sú považované za natoľko dokonalé, že sa zdá nemožné ich ešte niekedy prekonať,“ písala v roku 1994 neprozreteľne Kronika filmu.

Nový Jurský svet aj jeho predchodca z roku 2015 však predstavujú jašteriu hrozbu so všetkými technickými možnosťami, ktorých za štvrťstoročie kinematografia získala neúrekom. (Diváci videli v roku 2013 napríklad aj 3D verziu Jurského parku.) „Úspech Jurského sveta sa začína s úspechom Jurského parku. Ľudia ten pôvodný film naozaj milovali. Pripútalo to pozornosť celej generácie a svet bol hladný po tom vidieť novú verziu tohto príbehu. Verziu so všetkými technologickými vymoženosťami, ktoré v kinematografii pribudli od roku 1993,“ myslí si Chris Pratt.

Za pravdu mu dávajú aj čísla. Keď v roku 2015 prišlo po trojici pôvodných filmov – Jurský park, Stratený svet: Jurský park (1997) a Jurský park 3 (2001) – do kín znovuzrodenie dinosaurej série Jurský svet, stalo sa najlepšie zarábajúcim filmom roka a v rebríčku najlepšie zarábajúcich filmov všetkých čias bez prispôsobenia inflácii sa umiestnilo na treťom mieste hneď za Avatarom a Titanicom. Neskôr ho v tomto rebríčku predbehli Star Wars: Sila sa prebúdza a Avengers: Nekonečná vojna. Jurský park je „až“ na 28. mieste. A kým Jurský park dosiahol tržby niečo vyše miliardy dolárov, Jurský svet ho s 1,67 miliardy dolárov prekonal.

Jurský park mu zmenil život

Ako ku kasovému úspechu vykročil Zánik ríše, sa dozvieme v najbližších dňoch. Isté však je, že Spielbergov Jurský park (režíroval prvé dve časti, na ďalších sa podieľal ako producent) vyvolal v čase svojej premiéry ošiaľ za všetkým, čo sa týka vyhynutých veľjašterov. Spielberg sa vtedy nevyhol výčitkám vedeckej komunity, že niektoré z druhov jašterov sú vo filme zobrazené nepresne a v skutočnosti vyzerali alebo sa správali inak. Množstvo mladých paleontológov však dnes priznáva, že k tomu, aby si vybrali toto povolanie, ich inšpiroval práve Spielbergov film. A neboli to iba deti.

zväčšiť Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše. Foto: Universal Studios and Amblin Entertainment
Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše. Záber z filmu Jurský svet: Zánik ríše.

Britský denník Telegraph priniesol napríklad príbeh paleontológa Thomasa Adamsa z Texasu. V čase premiéry Jurského parku mal 25 rokov a pracoval ako manažér v hudobnom obchode. Film videl niekoľkokrát a rozhodol sa vymeniť svoju prácu za štúdium. „Ten film má na svedomí to, že som sa stal paleontológom,“ citoval Telegraph Adamsa. „Mal som 25 a film ma naozaj veľmi zasiahol. Opäť vo mne zapálil všetku tú lásku k dinosaurom, ktorú som v sebe mal ako dieťa,“ povedal Adams.

Podľa neho Jurský park tým, že verejnosť zapálil pre dinosaury, prilákal ľudí aj do múzeí a tie zase videli, že ľudí láka všetko, čo s dinosaurami súvisí. A tak zodpovedné inštitúcie začali viac podporovať výskum v tejto oblasti. „Pred polovicou 80. rokov boli v tejto oblasti asi jeden až tri nové objavy ročne. Dnes máme objavených okolo 50 nových druhov ročne. Dôvodom je to, že po dinosauroch pátra viac ľudí a pátrajú na mnohých odlišných miestach. To sa stalo po Jurskom parku, po roku 1993.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Chris Pratt #fenomén #Steven Spielberg #Jurský svet #Jurský svet: Zánik ríše