Karlove Vary s Formanom, Gilliamom aj Levinsonom

Hoci filmovému festivalu v Karlových Varoch v marci povedal nečakane po 16 rokoch zbohom jeho generálny partner, na programe 53. ročníka, ktorý sa začne v piatok, to cítiť nie je.

27.06.2018 12:00
debata

Aj tento rok príde do Varov viacero hviezdnych hostí – medzi nimi herec a režisíér Tim Robbins, režiséri Barry Levinson, Terry Gilliam či Richard Linklater alebo herečka Anna Paquinová.

Terry Gilliam pózuje s herečkami (zľava) Olgou... Foto: SITA/AP, Arthur Mola
Terry Gilliam Terry Gilliam pózuje s herečkami (zľava) Olgou Kurylenko, Joanou Ribeiro a Rossy de Palma na premiére filmu Muž, ktorý zabil Dona Quijota na festivale v Cannes. Snímku príde Gilliam osobne uviesť aj do Karlových Varov.

Úvodný večer festivalu však nebude patriť zahraničným hosťom, ale v apríli zosnulému režisérovi Milošovi Formanovi. Festival otvorí jeho snímka Lásky jedné plavovlásky. „Miloš Forman bol nielen skvelým filmárom, ale tiež veľkým priateľom karlovarského festivalu. Rozhodli sme sa ho pripomenúť nie nejakými oslavnými prejavmi, ale tým, čo symbolizoval – filmom. A hoci domáci diváci Lásky jedné plavovlásky poznajú z množstva televíznych repríz, iste si ich radi vychutnajú znovu na veľkom plátne. Veríme, že uvedenie tohto filmu uvítajú aj naši zahraniční hostia, ktorí nemajú takú častú možnosť vídať Formanovu českú tvorbu, ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila vývoj našej kinematografie,“ povedal prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. Na nakrúcanie svojho druhého celovečerného filmu Forman spomínal veľmi rád. „Pri obsadzovaní Lások sa podarilo perfektne vybalansovať hercov s nehercami a ja na tých pár mesiacov v Zruči spomínam ako na jedny z mojich najšťastnejších dní pri filme,“ citovali organizátori festivalu režiséra, ktorý zomrel vo veku 86 rokov.

Robbins aj zaspieva

K hviezdam festivalu bude patriť herec a režisér Tim Robbins, ktorý si vo Varoch prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Jednou z Robbinsových najznámejších úloh je Andy Dufrens, nespravodlivo odsúdený väzeň z filmu Franka Darabonta Vykúpenie z väznice Shawshank. Túto snímku Robbins osobne uvedie v sobotu v Letnom kine v Karlových Varoch. Na festivale predstaví aj snímku Kolíska vo vetre a svoj režijný debut Bob Roberts. K tejto politickej satire Robbins napísal aj scenár, stvárnil v nej hlavnú úlohu a spolu s bratom k nej zložil aj piesne, ktoré vo filme spieva. Možno zaznejú aj na koncerte v Mestskom divadle v Karlových Varoch 4. júla, kde herec vystúpi spoločne s kapelou The Rogues Gallery Band.

Ďalší Krištáľový glóbus poputuje do rúk amerického režiséra Barryho Levinsona. Oscarový tvorca filmu Rain Man je podpísaný aj pod snímkami ako Dobré ráno, Vietnam, Spáči či Vrtieť psom. Festival uvedie spomínané filmy Rain Man a Vrtieť psom, ktoré tento rok slávia 30 resp. 20 rokov od premiéry, takisto však premietne aj najnovší Levinsonov film. Televízna dráma Paterno vznikla podľa skutočných udalostí v produkcii HBO a je príbehom legendy univerzitného amerického futbalu, trénera Joea Paterna (Al Pacino), ktorého kolegu usvedčia zo škandálneho zneužívania chlapcov, čo otrasie záverom Paternovej mimoriadne úspešnej kariéry.

Festival tradične ocení aj zástupcu domácej filmovej scény. Cenu prezidenta MFF KV za umelecký prínos českej kinematografii získa Jaromír Hanzlík. Čerstvý sedemdesiatnik začínal svoju kariéru v polovici 60. rokov minulého storočia vo vinohradskom divadle a v rovnakom období začali prichádzať aj výrazné filmové ponuky, hoci Hanzlík sa už predtým predstavil vo filme a v televízii niekoľkými detskými úlohami. V roku 1966 sa ako osemnásťročný objavil po boku Ivy Janžurovej v úlohe mladého vojaka vo filme Karla Kachyňu Kočár do Vídně a v rovnakom roku ho diváci mohli vidieť spolu so Zuzanou Cigánovou v hlavnej úlohe Romance pro křídlovku Otakara Vávru. Ešte predtým, v roku 1965, však zažiaril v dráme Bloudění Antonína Mášu a Jana Čuříka, ktorú festival pri príležitosti ocenenia Jaromíra Hanzlíka uvedie.

Gilliam predstaví „prekliaty“ film

Festival ozdobí svojou prítomnosťou aj režisér Terry Gilliam, ktorý tu predstaví svoj „prekliaty“ projekt Muž, ktorý zabil Dona Quijota. Film, ktorý vznikal takmer tridsať rokov, mal premiéru iba v máji na festivale v Cannes a povesť „prekliateho“ projektu potvrdil, keďže sa o tom, či ho v Cannes vôbec môžu premietnuť, do poslednej chvíle rozhodovalo na súde. Hrdinom filmu je starý výrobca obuvi (Jonathan Pryce). Kedysi ako študent stvárnil Dona Quijota a teraz si myslí, že ním naozaj je… Popri Pryceovi vo filme účinkujú aj Adam Driver, Stellan Skarsgard či Olga Kurylenko. Festivalovú premiéru má snímka 4. júla, o deň neskôr sa dostane nielen do českej, ale aj slovenskej distribúcie.

Karlove Vary privítajú aj oscarové dievčatko z filmu Jane Campionovej Piano, ktoré má dnes 35 rokov a je úspešnou herečkou. Annu Paquinovú poznajú diváci aj zo série X-Men či seriálu Pravá krv. V ňom si zahrala hlavnú úlohu spolu so Stephenom Moyerom a spoločne na festivale predstavia Moyerov režijný debut Pohárik na rozlúčku.

Čo dokáže združenie cvokov?

Premietať sa bude aj druhý film Richarda Linklatera. Režisér, ktorý si priazeň divákov získal trilógiou Pred úsvitom, Pred súmrakom a Pred polnocou či snímkou Chlapčenstvo, bude na festivale zastupovať filmovú organizáciu Austin Film Society. Linklater ju založil spolu s kameramanom Lee Danielom a ďalšími nadšencami. Cieľom bola podpora nezávislých či experimentálnych filmov mimo mainstreamu. Pôvodným zámerom bolo organizovať projekcie filmov. Dnes spoločnosť organizuje najrôznejšie vzdelávacie programy, poskytuje granty a prevádzkuje aj filmové štúdio. „S hrdosťou hovorím, že túto filmovú spoločnosť splodilo voľné združenie cvokov – asociálnych pankáčov rôzneho veku, ktorí chceli žiť filmom a verili, že jediný svet, na ktorom naozaj záležalo, bol ten, ktorý existoval, keď zhasli svetlá a rozbehla sa premietačka,“ citoval Linklatera katalóg karlovarského festivalu. V programe má celú sekciu venovanú tejto spoločnosti. V nej uvedie napríklad druhý celovečerný film Richarda Linklatera Flákač (1991). V Karlových Varoch sa premietal už v čase svojho vzniku. Okrem toho sekcia Made in Texas: Pocta Austin Film Society ponúkne aj debut Roberta Rodrigueza – akčný western Mariachi či oslavu sci-fi filmov 50. rokov minulého storočia Invázia hliníkových ľudí (1981) režiséra Davida Boonea.

V programe festivalu nechýbajú slovenské filmy. „Vo svetovej premiére sa na festivale predstaví päť nových slovenských filmov. Do výberu Hlavnej súťaže sa dostali dve snímky so slovenskou koprodukčnou účasťou. Domestik (2018) režiséra Adama Sedláka a nový film Olma Omerzua, road movie Všetko bude (2018),“ uviedla tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová. Festival, ktorý potrvá do 7. júla, pripomenie aj režiséra Martina Hollého, medzinárodnú premiéru tu bude mať jeho digitálne reštaurovaný film Signum laudis z roku 1980 v hlavnej úlohe s Vladom Müllerom. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Forman #MFF Karlove Vary