Ministerka Laššáková chce podporiť vývoz slovenských seriálov

Dostane sa pôvodná slovenská televízna tvorba ľahšie do sveta? pokúsi sa o to nový projekt Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorý predstavila ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

28.06.2018 18:36
Lubica Lassakova, Foto: ,
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková.
debata (7)

Ide o projekt systémovej podpory exportu domácej audiovizuálnej televíznej tvorby, teda napríklad seriálov alebo zábavných šou. O televíznych filmoch ministerstvo zatiaľ nehovorí.

Projekt by sa mal naplno rozbehnúť na budúci rok a na jeho financovanie použije MK SR prostriedky, ktoré v súčasnosti dáva do rôznych umeleckých fondov, pričom ročne je to spolu približne 38 miliónov eur. Novinka si teda nevyžiada ďalšie zdroje zo štátneho rozpočtu.Minis­terstvo o novom projekte tento týždeň informovalo vedenia verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ako aj súkromných televízií JOJ a Markíza. V najbližších dňoch osloví osem najväčších renomovaných medzinárodných distribučných spoločností. Konkrétne ide o spoločnosti – All3media International, BETA Film GmbH, Endemol Shine Group Licensing, Fremantle Media, Global Agency, ITV Studios Global Entertainment, Sony Pictures Television a Talpa Media/ Talpa Global.

MK SR ich požiada o predloženie finančných aj obsahových ponúk a ponúkne im projekt na spoluprácu. Od spoločností teda očakáva ročný projekt systémovej podpory zahraničnej distribúcie vybraných slovenských televíznych audiovizuálnych diel. Podľa toho, ako zareagujú, bude MK SR ďalej postupovať. MK SR predpokladá, že ponuky spomínaných distribučných spoločností dostane do konca augusta. Na ich základe by v septembri – októbri chceli s predstaviteľmi RTVS, JOJ a Markíza vybrať distribučného partnera na rok 2019 s opciou na rok 2020. Zástupcovia spomínaných troch televízií a MK SR sa budú podieľať na výbere distribučnej spoločnosti, pričom MK SR bude mať pri posudzovaní 40 percent hlasov a trojica televízií bude mať zvyšných 60 percent hlasov.

Ľubica Laššáková predpokladá, že v prvom kole podporia 15 vybraných projektov, teda v priemere päť od každej televízie, pomer však môže byť aj iný, závisí od kvality. Projekty vyberú televízie. To, ktoré sa dostanú do zahraničnej ponuky, určí nový orgán – Rada pre podporu medzinárodnej distribúcie domácej audiovizuálnej televíznej tvorby. Tvoriť ju budú experti nominovaní televíziami a odborníci MK SR. Čo to bude ročne presne štát stáť, ešte nie je zrejmé, podľa Laššákovej to závisí od ponúk svetových distribučných spoločností. Za ministerstvo podľa jeho šéfky plánujú hradiť financie z kapitoly MK SR, z prostriedkov určených pre fondy.

MK SR dlhodobo prostredníctvom viacerých fondov podporuje rôzne formy umenia – výtvarné, divadelné, literárne, ako aj filmové. Nie je však medzi nimi pôvodná slovenská audiovizuálna televízna tvorba. Domácu televíznu tvorbu produkuje na Slovensku verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska a súkromné TV JOJ a TV Markíza. Podľa ministerky Laššákovej je ich pôvodná tvorba dlhodobo veľmi kvalitná a obstála by na európskych a svetových trhoch. Pôvodné televízne seriály a zábavné programy sú minimálne tak kvalitné ako zahraničné, preto sa MK SR rozhodlo pomôcť ich exportu, dodala na štvrtkovom brífingu ministerka kultúry.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #podpora #Ministerstvo kultúry #Ľubica Laššáková #audiovízia #podpora seriálov