Televízne tipy Pravdy: Klasik Bergman, dobrodruh barón Prášil aj Jarmuschovi čudáci

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 27. júla do 1. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

27.07.2018 16:00
Šepoty a výkriky Foto: ,
Ingmar Bergman a Liv Ullmanová počas nakrúcania filmu Šepoty a výkriky.
debata (1)

Piatok 27. 7.

Šepoty a výkriky, Dvojka, 21.25
Bergmanov film z roku 1972 sa odohráva v desivej samote a v blízkosti smrti. Dve sestry sa starajú o tretiu, umierajúcu. Pricestovali na odľahlý statok z „veľkého sveta“, sú to dámy, ktoré sa nevedia správať za zvláštnych okolností. Bergman to, naopak, práve v hraničných situáciách vie roztočiť. Vyvolá atmosféru, v ktorej sa bez banalít obnažujú vzťahy. Najľudskejšia je sestrina slúžka. Ide o herecký koncert (Ingrid Thulinová, Harriet Anderssonová, Liv Ullmannová) a nechýbajú bergmanovské pikantné scény.

Ja a moji synovia…, Galaprogram k pocte Stelly Zázvorkovej, 2002 ČT2, 22.40
Herečka Stella Zázvorková rozdala veľa smiechu a dobrej nálady. Mala kypré pôvaby. Istý čas bola manželkou Miloša Kopeckého, splodili dcéru. Žiaľ, manželstvo sa rozpadlo a dcéra spáchala samovraždu. Obaja herci, s ranou v srdci, pokračovali vo svojej profesii komikov. Diváci ich milovali. Stella Zázvorková bola šarmantná, zábavná a vážne roly asi ani nehrala. Alebo áno? Galaprogram k jej pocte z roku 2002 to môže pripomenúť.

Sobota 28. 7.

Dobrodružstvá baróna Prášila, Cinemax, 15.55
Barón Prášil vymýšľa konštruktívne cigánstva. Má fantáziu, ktorá vytvára príbehy a inšpiruje skutočnosť. Aj rôznych tvorcov. V tomto prípade ide o anglickú dobrodružnú komédiu z roku 1988, ktorú nakrútil Terry Gilliam: barón Prášil sa v nej vydal zachrániť mesto pred Turkami. Už predtým, v roku 1961, však vznikol o Prášilovi český film Karla Zemana, v ktorom hrali Miloš Kopecký a Jana Brejchová.

Strašiaci, ČT2, 21.35
Vo filme hrá krásavica 70. rokov minulého storočia Susan Georgeová, ktorá patrila medzi sto najkrajších filmových hviezd a páčila sa aj princovi Charlesovi. Vo filme hrá manželku mladého učiteľa matematiky (Dustin Hoffman), ktorý s ňou pricestuje z Ameriky na dovolenku do Anglicka. Vyzývavá Amy sa v rodnom mestečku na pobreží stretáva s dávnymi nápadníkmi. Provokuje ich, a kým je manžel na love, príde reakcia. Napínavá psychologická štúdia je aj o frivolnosti a nakrútil ju americký režisér Sam Peckinpah. Film z roku 1971 vznikol podľa knihy Gordona Williamsa.

Nedeľa 29. 7.

Rudolph Valentino (1, 2), Jednotka, 20.30
Rudolph Valentino, hollywoodska legenda, bol prvým filmovým sexsymbolom. Pochádzal z Talianska, trel biedu, išiel za prácou do Ameriky, kde to pokračovalo. Cez tancovanie, v ktorom bol ozaj dobrý, sa však dostal k filmu. Jeho ďalší osud bol spletitý a rozprávkový. Zomrel predčasne, vo veku 31 rokov na zažívacie problémy. Jeho smrť vyvolala masovú hystériu. Herečka Pola Negri vraj dostala hysterický záchvat, keď stála na pohrebe pri jeho truhle.

Cudzejší ako raj, Dvojka, 21.40
Zaujímavý námet, zaujímavý režisér! Divák sleduje príbeh šestnásťročnej emigrantky Evy, ktorá prichádza do USA z Budapešti, a jej už amerikanizovaného bratranca Willieho a jeho priateľa Eddieho. Eva si splní sen, usadí sa v USA u tety, ale žije nudne. Jedného dňa ju Willie a Eddie unesú na Floridu. Čo zažijú tieto podivné existencie? V každom prípade bude čo pozerať. Je to film Jima Jarmuscha z roku 1984, v ktorom sa vraj veľa nedeje, ale nedá sa od toho odtrhnúť.

Mona Lisa, ČT2, 22.10
Anglická dráma o taxikárovi, ktorý práve vyšiel z väzenia a teraz vozí po Londýne exkluzívnu call girl od zákazníka k zákazníkovi. Spočiatku sa neznášajú, ale život ich zblíži. Šofér, drsniak s dobrým srdcom, dokonca začne Simone ochraňovať. Potom jej pomáha hľadať stratenú kamarátku, ale príde nečakané rozuzlenie. Zostane zasa sám?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mona Lisa #Ingmar Bergman #Jim Jarmusch #televízne tipy #Karel Zeman