Kovár o Dančiakovi: Som mu vďačný ako kolega aj divák

Stano Dančiak mal ako herec obrovský dar. Spočíval v tom, že dokázal svojim postavám vdýchnuť humor aj v situáciách, ktoré sme ani my, jeho kolegovia, spočiatku nedokázali čítať ako humorné alebo smiešne.

05.08.2018 18:34
František Kovár Foto: ,
Dlhoročný člen Činohry SND, herec František Kovár.
debata

Cez svoje videnie a schopnosť pretlmočiť ho výrazovými prostriedkami – mimikou, gestami, artikuláciou – dokázal vyvolať u divákov nevídaný smiech. Jeho správu vždy dokázali dešifrovať. Ukazoval im, v čom sú nedokonalí a občas aj smiešni a oni mu za to boli vďační. A za to som mu bol vďačný aj ja. Ako kolega aj ako divák.

Pamätám si, ako sme sa vždy tešili, keď sme Stana videli v obsadení nejakej úlohy. Bol to naozaj vzácny proces, keď pri prvých čítačkách začal svoju postavu postupne roztvárať. Stano Dančiak v tomto nikdy nesklamal. Ide o taký žargón z hereckej kuchyne, ale hovorili sme, že by bez problémov zahral aj telefónny zoznam. Aj číslam dokázal prisúdiť nejaké charakterové vlastnosti, ktoré potom naplno rozvil v konkrétnej situácii: Povedzme, že dvojka večne závidí jednotke, a tá trojka stále stojí niekde v kúte… Keď nám toto začal hrať, pučili sme sa od smiechu. Mal jednoducho neobyčajný dar, ktorý nedostane do vienka každý. A preto sa stal, už za svojho života, legendou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #úmrtie #František Kovár #Stano Dančiak