V Umelke uvedú dokument Môj neznámy vojak

V utorok 14. augusta sa v Galérii Umelka na bratislavskom Šafárikovom námestí uskutoční špeciálna "site specific" premiéra dokumentárneho filmu Môj neznámy vojak mladej ukrajinskej režisérky Anny Kryvenko.

09.08.2018 07:00
Môj neznámy vojak Foto:
Záber z filmu Môj neznámy vojak.
debata

Filmárka, ktorá od svojich 23 rokov žije v Prahe, kam prišla študovať, v snímke približuje vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa z pohľadu okupačných vojakov.

Za filmom Môj neznámy vojak sa skrýva potlačená rodinná história – konkrétne história režisérkinej vlastnej rodiny. Filmárka pri jednej návšteve na Ukrajine objavila fotoalbumy, v ktorých bola zo starých fotografií vystrihnutá jedna postava. Po čase sa jej podarilo dopátrať aspoň k fragmentom príbehu, ktorý sa jej rodina pokúsila vymazať – príbehu jej prastrýka, jedného z vojakov okupačných armád, ktoré v roku 1968 vtrhli do Československa. Ten však nedokázal uniesť vinu a po návrate domov na Ukrajinu spáchal samovraždu.

Podujatie odštartuje o 20:00 diskusiou, ktorú pripravila distribučná spoločnosť Filmtopia v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti. Hosťami novinárky a moderátorky Oľgy Bakovej budú režisérka Anna Kryvenko, politológ Grigorij Mesežnikov a predsedníčka občianskeho združenia Ukrajinsko-Slovenská iniciatíva Ľudmila Verbická. Zhovárať sa budú predovšetkým o tom, ako okupáciu vnímajú ľudia na Ukrajine a v Rusku dnes, ale aj o aktuálnych problémoch Ukrajiny, či vzťahu Slovákov k Ukrajine. O 21:00 premietnu film, ktorý sa do slovenskej kinodistribúcie dostane 16. augusta. Vstup na podujatie je voľný.

Práve zo strechy dnešnej Umelky, ktorá je od roku 1990 sídlom Slovenskej výtvarnej únie, pritom 21. augusta 1968 vznikli najznámejšie fotografie tankov v Bratislave a Ladislav Bielik pred ňou zhotovil aj zrejme najslávnejší záber zachytávajúci muža stojaceho s odhalenou hruďou pred hlavňou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Umelka #Môj neznámy vojak