Danny Boyle má o Bondovi inú predstavu. Film nenakrúti

Tvorivé nezhody. Tak znie oficiálny dôvod, prečo sa rozišli cesty režiséra Dannyho Boyla a producentov série filmov o Jamesovi Bondovi. V poradí 25. bondovka zatiaľ nemá meno, iba pracovný názov Bond 25, a do kín mala pôvodne prísť už v októbri budúceho roka. Film je posledným z piatich, na ktoré mal zmluvu súčasný predstaviteľ tajného agenta Daniel Craig.

22.08.2018 12:00 , aktualizované: 23.08.2018 18:54
Danny Boyle Foto: ,
Danny Boyle nakoniec nebude režírovať ďalší film o Jamesovi Bondovi.
debata

„Michael G Wilson, Barbara Broccoli a Daniel Craig oznámili, že kvôli tvorivým nezhodám sa Danny Boyle rozhodol, že nebude režírovať film Bond 25,“ napísali producenti a protagonista na oficiálnej twitterovej stránke filmu. Britský denník Guardian pripomína, že nakrúcanie sa malo začať už o tri mesiace a odchod Boyla ho môže ohroziť.

Kameňom úrazu bol podľa denníka scenár, na ktorom Boyle pracoval spolu s Johnom Hodgeom. „So scenáristom Johnom Hodgeom máme istú predstavu a John v tejto chvíli píše. Všetko závisí od toho, ako to vyjde. Bolo by odo mňa hlúpe, keby som prezradil niečo viac,“ povedal Boyle pre americký portál Metro v marci, keď po mesiacoch špekulácií potvrdil spoluprácu na najnovšej bondovke.

John Hodge a Danny Boyle tvoria tandem už štvrťstoročie. Hodge napísal scenár k Boylovmu debutu Plytký hrob (1994) a takisto je autorom filmovej adaptácie románu Irvina Welsha Trainspotting, ktorý Boylovi priniesol medzinárodnú slávu. Spolupracovali aj na ďalších snímkach, medzi nimi na kinohite Pláž (2000) s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe a naposledy na pokračovaní Trainspottingu (2017).

Scenár k 25. bondovke mal byť pred nástupom Boyla vraj prakticky hotový a jeho autormi boli Neal Purvis a Robert Wade. Tí s písaním dobrodružstiev slávneho tajného agenta začali ešte koncom 90. rokov za éry Piercea Brosnana, keď sa podpísali pod scenár snímky Jeden svet nestačí (1999). Odvtedy napísali všetky ďalšie bondovky vrátane zatiaľ poslednej Spectre (2015).

Portál Deadline.com však ešte vo februári, pred potvrdením Boyla na poste režiséra písal, že všetko závisí od toho, ako sa bude Boylov a Hodgov scenár producentom páčiť. Ak s ním nebudú spokojní, Boyle film režírovať nebude a nakrúti sa pôvodný scenár dvojice Purvis a Wade. Deadline vtedy napísal, že v druhom prípade sa uvažuje o tom, že projekt nakrúti menej známy francúzsky filmár Yann Demange, britský tvorca David Mackenzie (Dokonalý zmysel, Za každú cenu) či jeden z najospevova­nejších režisérov súčasnosti, Kanaďan Denis Villeneuve.

Médiá však špekulujú, že okrem tvorivých nezhôd mohol byť dôvodom Boylovho odchodu z projektu napríklad aj príliš napätý časový plán. BBC uvádza, že v roku 2006 rokovali producenti bondoviek s britským filmárom Rogerom Mitchellom (Notting Hill), spolupráca však stroskotala práve na tlaku na termíny. „Zúfalo chceli, aby sa bondovka dostala do kín v roku 2007 a koncom leta 2006 sme ešte nemali scenár. Mám rád, keď sú veci pripravené. Ak nemáte scenár, ťažko vedieť, ako začať,“ citovala BBC Mitchella. „Dostalo sa to do bodu, keď mi hovorili: Vieme, že nemáme scenár, ale nemohli by ste aspoň začať pripravovať storyboardy akčných scén?“ dodal Mitchell, ktorého to nesmierne rozčúlilo a zo spolupráce nič nebolo. Snímka Quantum of Solace v réžii Marca Forstera sa do kín nakoniec dostala až v októbri 2008.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Craig #Idris Elba #James Bond #Danny Boyle