Televízne tipy Pravdy: Zvodný John Malkovich aj Belmondo ako Bláznivý Petríček

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 24. do 30. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

24.08.2018 12:00
Nebezpečné známosti Foto:
Glenn Close a John Malkovich v snímke Nebezpečné známosti (1988).
debata

Piatok 24. 8.

Tom Sawyer, Film+, 12.50
Nemecké spracovanie príbehov Toma Sawyera z roku 2011. Kým jeden z divákov píše, že táto verzia pomohla jeho synovi urobiť školský referát o diele Marka Twaina, iný si vydýchol: „Uff, ešteže to mám za sebou. Prežiť tento film a prehrýzť sa k jeho koncu bola takmer nadľudská úloha. Zlaté české spracovanie.“ Vraj tu hlavné postavy vyzerajú ako stuhnuté figuríny a ich rozprávanie sa podobá nadpriemerne inteligentnému šimpanzovi… A teraz už som na to vážne zvedavá. Knižku som kedysi čítala rada.

Bláznivý Petríček, Dvojka, 21.05
Letné kino na Dvojke ponúka tentoraz jeden z najstráviteľnej­ších filmov Jeana Luca Godarda. Ako píše ktorýsi divák, „k bezúhonnému vstrebaniu Godarda treba byť ľavicový Francúz alebo hardcorový intoš. Ideálna je kombinácia oboch. Ostatní sa môžu pokúsiť aspoň sa na jeho vlnu naladiť. Ani to však nezaručí, že aj náročnejšie publikum nebude režisérovým osobitným voľnomyšlienkar­stvom umorené. Toto nie je ten príbeh. Naopak – nápaditá, viacžánrová hra s divákom je prekvapivou lahôdkou aj vďaka Belmondovi. Len tie muzikálové vsuvky mi akosi uviazli v krku.“ Takže príbeh je o Ferdinandovi, ktorý prišiel o prácu a útechu nachádza vo vzťahu k Marianne. O nej sa celý čas domnieva, že je sestrou gangstra, lenže ona je jeho milenkou…

Sobota 25. 8.

Ďaleko od hlučného davu, JOJ, 20.35
Chlapi asi tento film neocenia – kto však má slabosť pre historické a romantické filmy, príde si na svoje. Režisér Thomas Vinterberg sfilmoval román Thomasa Hardyho, kde ide o večný príbeh lásky a výnimočnú ženu (hrá ju Carey Mulliganová) v spleti vášní, predsudkov a konfliktov viktoriánskeho Anglicka. Videla som to a celkom sa mi to páčilo – aj keď ktosi Vinterbergovi vyčítal, nech sa radšej venuje tomu, čo mu ide – rozboru dánskych zvrhlíkov.

Messner, Dvojka, 20.45
A niečo z celkom iného súdka – dokument o jednej z najväčších horolezeckých osobností – Reinholdovi Messnerovi. Po tom, ako som navštívila jeho horolezecké múzeum MMM Corones v Dolomitoch od architektky Zahy Hadid, si to rada pozriem.

Nebezpečné známosti, ČT1, 22.40
John Malkovich už 24. augusta vystúpi v rámci festivalu Viva Musica! v Bratislave. Kto si chce pripomenúť jeho herecké umenie, nech si ho pozrie vo filme Stephena Frearsa ako muža, ktorý miloval ľahkovážne hry s láskou. Ide o adaptáciu známeho francúzskeho románu Choderlosa de Laclosa z konca 18. storočia. Príbeh vikomta Valmonta inšpiroval koncom 80. rokov aj režiséra Miloša Formana a ešte predtým, v roku 1959, francúzskeho režiséra Rogera Vadima. Frearsov film je z roku 1988, mladučká Michelle Pfeifferová hrá nevinnú pani de Tourvel a Glenn Closeová zasa žiari ako intrigánska markíza de Merteuil. A objaví sa tu aj Keenu Reeves. Nečudo, že snímka získala troch Oscarov (za scenár, výpravu a kostýmy).

Nedeľa 26. 8.

Lúpež vo veľkom štýle, Cinemax, 20.00
Vo vlaňajšej krimikomédii Zacha Braffa tiež držitelia Oscara – Morgan Freeman, Michael Caine a Alan Arkin hrajú celoživotných priateľov. Sú už dôchodcovia, no radi by prvýkrát v živote zažili skutočné vzrušenie. Ich penzijné fondy sú prázdne, niekedy musia jesť psie jedlo… Zúfalci sa odhodlajú riskovať všetko a prepadnúť banku, ktorá ich pripravila o peniaze. Vraj sa tu sociálna kritika snúbi s komikou: kam až starnúcich Američanov môže systém zahnať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Luc Godard #televízne tipy #Reinhold Messner #Nebezpečné známosti