Benátky ovládla horúčka menom Elena Ferrante

Benátskeho filmového festivalu sa v nedeľu zmocnila horúčka menom Elena Ferrante, napísala agentúra AFP.

04.09.2018 09:54
debata
Herečky Margherita Mazzucci (vpravo) a Gaia... Foto: SITA/AP, Ettore Ferrari
Herečky Margherita Mazzucci (vpravo) a Gaia Girace si zahrali v seriáli hlavné úlohy. Herečky Margherita Mazzucci (vpravo) a Gaia Girace si zahrali v seriáli hlavné úlohy.

Festival uviedol v predpremiére dva prvé diely televízneho seriálu, ktorý sa zakladá na neapolskej ságe tejto autorky, ktorá svoju identitu skrýva. Z tetralógie, ktorá pojednáva o celoživotnom priateľstve dvoch žien na pozadí povojnového Talianska, sa po celom svete predalo vyše desať miliónov výtlačkov.

Seriál režíroval taliansky filmár Saverio Costanzo, ktorý je podpísaný aj pod filmami ako Hladné srdcia alebo Osamelosť prvočísel.

„Moje meno producentom navrhla sama Elena Ferrante. Jej knihy už som predtým čítal a nikdy by ma samého nenapadlo previesť ich do filmu. Keď mi to navrhli, neváhal som ani minútu,“ povedal 42-ročný režisér.

Režisér Saverio Costanzo na festivale v Benátkach. Foto: SITA/AP, Ettore Ferrari
Režisér Saverio Costanzo na festivale v Benátkach. Režisér Saverio Costanzo na festivale v Benátkach.

Hoci Costanzo prezradil, že so záhadnou spisovateľkou spolupracoval – pravidelne si vraj posielali maily -, k jej identite sa nevyjadril. „Nemôžeme vám prezradiť, kto to je, ale na projekte od samého počiatku spolupracovala. Dohliadala naň,“ uviedol scenárista seriálu Francesco Piccolo.

Seriál koprodukuje talianska televízia RAI a americká HBO, ktoré spolu takto spolupracujú prvýkrát. Prvá séria má osem dielov a pokrýva detstvo a dospievanie dvoch priateliek. Sú plánované ešte tri série, z ktorých každá bude venovaná ďalšiemu z troch zvyšných zväzkov tetralógie, ktorá bola preložená do 40 jazykov, okrem iného aj do češtiny.

Talianska herečka Alba Rohrwacher a dizajnér... Foto: SITA/AP, Ettore Ferrari
Alba Rohrwacher a dizajnér Pierpaolo Piccioli Talianska herečka Alba Rohrwacher a dizajnér Pierpaolo Piccioli z ateliéru Valentino na premiére televízneho projektu Geniálna priateľka.
debata chyba
Viac na túto tému: #film #Televízia #MFF Benátky #Elena Ferrante #Saverio Costanzo