Magická lovestory v podaní Bradleyho Coopera a Lady Gaga

Je to jedna z najstarších historiek v Hollywoode: úspešný spevák sa náhodne stretne s talentovanou neznámou speváčkou, zaľúbi sa do nej a pomôže jej naštartovať vlastnú kariéru, pričom tá jeho upadá.

12.09.2018 13:00
Bradley Cooper a Lady Gaga Foto:
Bradley Cooper a Lady Gaga v snímke Zrodila sa hviezda.
debata

Film Zrodila sa hviezda má za sebou tri predchádzajúce filmové spracovania. Teraz, keď si na režisérsku stoličku zasadol herec Bradley Cooper, klasický príbeh nadobudol razom svieži a magický nádych.

Melodráma Zrodila sa hviezda (A Star is Born) je príbehom dvoch veľkých osobností, ich lásky, vzájomnej podpory, ale aj príbehom ľudských zlyhaní. Sentimentálny románik strieda detailný pohľad na závislosť a to, čo dokáže s človekom a so vzťahmi urobiť. Cooperov režijný debut mal svetovú premiéru na filmovom festivale v Benátkach, kde si vyslúžil mimoriadne ovácie. Inak to nebolo ani na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (TIFF), kde o celkovom víťazovi nerozhoduje porota, ale diváci. Na premiéru do Toronta prišli okrem Bradleyho Coopera a Lady Gaga, ktorí stvárňujú ústrednú dvojicu, aj herci Sam Elliott, Anthony Ramos a Dave Chappelle.

Bradley Cooper a Lady Gaga na premiére novinky...
Bradley Cooper a Lady Gaga na premiére novinky...
+2Bradley Cooper a Lady Gaga na premiére novinky...

Úspešný 43-ročný hollywoodsky herec, ktorý má na svojom konte z minulosti štyri nominácie na Oscara, sa na filme podieľal aj ako producent, scenárista a spolutvorca hudby a textov piesní. Vo svojom spracovaní romantickej drámy stvárňuje úspešného, no alkoholom a drogami zhumpľovaného rockového muzikanta Jacksona Mainea, ktorý sa nečakane zamiluje do začínajúcej speváčky Ally v podaní Lady Gaga. Tá už svoj veľký sen o hviezdnej kariére vzdala, až kým ju Jackson neprinúti vyjsť na pódium pod svetlá reflektorov a spraví z nej hviezdu. Kým ona stúpa po stupienkoch umeleckej kariéry čoraz vyššie a vyššie, jeho šťastná hviezda pomaly, ale isto, zapadá. Svoj ústup z veľkých pódií berie ťažko a situácii nepomáha ani fakt, že napriek láske a šťastiu po boku milovanej ženy neustále bojuje so svojimi vnútornými démonmi.

Pred kamerou v najčistejšej podobe

Vidieť inak excentrickú a výraznú speváčku v role nenápadnej Ally si vyžadovalo určité prípravy. Lady Gaga, vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, to sama považovala za zlomový moment v osobnom živote i kariére. „Všetci vedia, ako milujem mejkap, módu, kostýmy, veľa z toho si na vystúpenia robím sama. Nemyslím si o sebe, že som pekná, a takto sa môžem aspoň na chvíľu prevteliť do niekoho iného. O to ťažšie bolo pre mňa stáť pred kamerou vo svojej najčistejšej podstate. Pomohlo mi k tomu priateľstvo, ktoré ma s Bradleym pomerne rýchlo začalo spájať. Verila som mu ako nikomu predtým,“ vyznala sa v Toronte speváčka a herečka. „Pamätám si, ako ma na kamerových skúškach chcel vidieť s mojou originálnou farbou vlasov a bez mejkapu. Ja som sa ho snažila oklamať cez ,nahé líčenie', ale on ma veľmi rýchlo prekukol. Bolo to pre mňa ťažké, no zároveň nesmierne oslobodzujúce. Chcela som mu ako režisérovi a tvorcovi filmu dať naozaj všetko,“ zaspomínala si na prvé dni natáčania.

Pre niekoľkonásobnú držiteľku hudobnej ceny Grammy ide o prvú hlavnú úlohu v celovečernom filme. „Cítim sa nesmierne šťastná a poctená, že tu dnes môžem stáť ako herečka. Vždy som snívala o tom, stať sa ňou, ale neuspela som, tak som sa začala venovať spievaniu. Táto rola mi úplne zmenila život, a vďačím za to práve Bradleymu. Za to, že vo mňa veril ako nikto predtým,“ vyznala sa zo svojich bezprostredných pocitov.

Tak ako Gaga prekvapila svojím nepopierateľným hereckým talentom, Cooper zahviezdil ako spevák, hudobník a režisér. „Čo sa týka mňa ako hudobníka a speváka, za veľa vďačím práve Stefani (Lady Gaga). Od prvého dňa sme si navzájom dôverovali a pomáhali si,“ uviedol herec, ktorý vo filme spieval pred 80-tisícovým publikom a úvodnú pieseň, ktorá film otvára, nakrútil za osem minút. „Autentickosť koncertov musela byť na level Stefani. Inak by to ani nešlo. A keďže sme natáčali počas skutočných koncertov, kde sme mali možnosť vybehnúť na pódium na pár minút, zaspievať a odísť, bolo to niečo, čo muselo vyjsť hneď na prvú. Bez opakovania, bez prestávok,“ priblížil proces natáčania počas premiéry v Toronte.

Nie ohúriť, ale vyrozprávať príbeh

Cooper sa kreatívne podieľal aj na tvorbe textov a hudby, ktoré podľa jeho vlastných slov zohrávali vo filme dôležitú úlohu: „Každá jedna pieseň, ktorá odznela, je charakterom vo filme. Presne vyjadruje scénu či situáciu, v ktorej sa Ally a Jackson nachádzajú, ich vzťah, vnútorné rozpoloženie, pocity. Aj preto sa často stávalo, že sme hotové texty menili v deň nakrúcania.“

A hoci mu je herectvo nesmierne blízke, režírovaniu by sa chcel venovať aj naďalej. „Herectvo je úžasné, no režisérom som chcel byť už ako malý chlapec. Ešte nikdy som sa necítil viac kreatívne naplnený, ako pri režírovaní tohto filmu. Asi najťažšie bolo vedieť, že všetci do mňa slepo vkladali dôveru. Ten pocit bol desivý, no zároveň ma motivoval a hnal vpred,“ uzavrel.

V časoch, keď je sláva úzko spojená s predstavou šťastia a úspech sa neodpúšťa, svet potrebuje viac filmov o láske, akým je tento. A viac začínajúcich režisérov, ktorých snahou nie je ohúriť a zapôsobiť, ale vyrozprávať príbeh. A to sa Bradleymu Cooperovi podarilo. Melodráma Zrodila sa hviezda bude mať slovenskú premiéru 4. októbra.

AUTORKA JE SLOVENSKÁ NOVINÁRKA PÔSOBIACA V TORONTE

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #Toronto #Bradley Cooper #Zrodila sa hviezda