Romy Schneider, hviezda so zlomeným srdcom

Získala si obdiv i slávu, no aj tak nebola šťastná. Herečka Romy Schneiderová by sa 23. septembra dožila 80 rokov.

23.09.2018 09:00
Romy Schneider Foto:
Romy Schneider ako predstaviteľka filmovej Sissi.
debata (2)

O herectve snívala odmalička. „V každom prípade sa musím stať herečkou. Áno! Musím,“ zapísala si do denníka už ako 13-ročná. Jej túžba sa splnila, ale život jej pripravil ťažké skúšky.

Herečka Romy Schneider na archívnej snímke. Foto: SITA/AP
Romy Schneider Herečka Romy Schneider na archívnej snímke.

Svetlo sveta uzrela vo Viedni ako Rosemarie Magdalena Albachová. V divadle hral už jej praprastarý otec a hercami boli aj obaja rodičia. Jej matka Magda bola obľúbenou herečkou Adolfa Hitlera, ktorého osobne poznala. (Ako trojročná sa vraj s Hitlerom stretla i Romy.) Rodičia o výchovu dcéry veľmi nedbali, a keď sa rozviedli, stal sa jej domovom dievčenský internát v Bavorsku.

Prvú príležitosť jej v 15 rokoch vybavila matka v komédii Keď začnú kvitnúť biele orgovány. V roku 1955 ju preslávila úloha rakúskej cisárovnej vo filme Sissi. Úspešné boli aj dve pokračovania, v ktorých síce nechcela účinkovať, ale zakaždým ustúpila vôli matky a nevlastného otca. Vzoprela sa, až keď ju lanárili po štvrtý raz. Nepresvedčil ju ani prisľúbený honorár vo výške milión mariek.

Potom nakrúcala jeden úspešný film za druhým. Zlom v živote prišiel s drámou Christine, v ktorom bol jej partnerom vtedy ešte neznámy francúzsky herec Alain Delon. Stal sa jej osudovou láskou. V marci 1959 sa zasnúbili a Romy s ním odišla do Paríža.

Prvé mesiace to mala ťažké. Keď si však vycibrila francúzštinu, nadviazala na úspech z Nemecka. Len s láskou bol koniec. V jeseni 1963 sa z novín dozvedela, že si Delon začal s herečkou Nathalie Barthélemy. Oženil sa s ňou bez toho, aby to Romy vysvetlil. Bola to pre ňu hrozná rana, dokonca sa pokúsila o samovraždu.

Alain Delon  a Romy Schneider v roku 1959. Foto: SITA/AP, COLLAVINO
Alain Delon a Romy Schneider Alain Delon a Romy Schneider v roku 1959.

Pomohla jej práca. Z filmov, ktoré nakrútila, možno spomenúť V žiari slnka, Proces, Bazén, Zavraždenie Trockého, Vlak, Stará puška, Nevinní so špinavými rukami, Celkom obyčajný príbeh, Smrť v priamom prenose či Svedok. V niektorých opäť hrala s Delonom. „Už nič necítim. Je to, akoby som objímala múr,“ napísala o ňom.

V roku 1981 bola na konci so silami. Za sebou mala dve skrachované manželstvá, z ktorých vzišli dve deti, ťažkú operáciu a topila sa v dlhoch. O jej príjmy sa totiž v mladosti staral otčim, ktorý ich spreneveril, a neskôr finančne podporovala aj svojich životných partnerov. Keď v júli zomrel i jej 14-ročný syn – napichol sa na tyč pri preliezaní plota, nervovo sa zrútila. Trápili ju depresie, ktoré zaháňala alkoholom a liekmi.

Na chvíľu sa ešte pozbierala, nakrútila posledný film, potom ju našli mŕtvu. Ako oficiálnu príčinu smrti uviedli „syndróm zlomeného srdca“. O jej pohreb sa postaral Delon. Do hrobu jej vložil lístok s vyznaním: „Nikdy si nebola taká krásna. Pozri, naučil som sa pre teba pár slov po nemecky: Ich liebe dich, meine Liebe.“

Rok 1962: Talianska herečka Sophia Loren v... Foto: SITA/AP, H. Babout
Cannes - festival - naj momenty - história - Sophia Loren Rok 1962: Talianska herečka Sophia Loren v spoločnosti Alaina Delona a Romy Schneiderovej prichádzajú v sprievode polície na filmový festival a čelia náporu fotografov.

3× Romy Schneider

  • Za film Christine (1958) dostala pol milióna mariek, čím sa stala najlepšie platenou herečkou v Nemecku.
  • Podľa ankety televízie ZDF je najobľúbenejšou nemeckou herečkou v histórii.
  • V júni 1971 sa s ďalšími 373 prominentnými ženami zapojila do akcie Boli sme na potrate! Bol to protest proti zákazu umelého prerušenia tehotenstva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #Alain Delon #Sissi #Romy Schneider