Do slovenských miest putuje dokument Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov

Do slovenských regiónov prichádza žiadaný dokument uzbeckého režiséra, scenáristu a kameramana Askolda Kurova Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov.

26.09.2018 16:04
oleh sencov, krym, rusko, Foto:
Oleh Sencov na archívnom zábere.
debata

Vidieť ho budú môcť diváci a diváčky v piatich slovenských mestách – 27. septembra ho premietnu v banskobystrickom Artfore, 1. októbra na žilinskej Stanici Záriečie, deň na to v Liptovskom Mikuláši, v piatok 5. októbra bude na programe v košickej Tabačke a 12. októbra ho uvedú na festivale Jeden svet v bratislavskom kine Mladosť.

Projekcie budú sprevádzať diskusie s odborníkmi o aktuálnej situácii na Ukrajine, historických aj súčasných prienikoch Slovenska s Ruskom a reč bude aj o samotnom prípade väzneného ukrajinského režiséra Olega Sencova, ktorý sa stal politickým väzňom v Ruskej federácii a už viac ako 130 dní drží protestnú hladovku.

Sériu diskusií vo vybraných mestách povedú občiansky aktivista a publicista Ján Benčík, divadelná režisérka a poslankyňa Viera Dubačová, filmový režisér a dokumentarista Robert Kirchhoff, občiansky aktivista a programový riaditeľ Sokratovho inštitútu Rado Sloboda, novinár Arpád Soltész a zakladateľka Ukrajinsko-Slovenskej Iniciatívy Ľudmila Verbická.

„Od začiatku sme si vedomí, že film musia vidieť aj diváci v regiónoch a tiež o ňom potrebujú po premietaní diskutovať, pretože ide o dokument, po ktorom zostane v divákovi veľa otázok a nemôže len tak odísť domov a pokračovať vo svojom každodennom živote,“ povedala distribútorka zo spoločnosti Filmtopia Eva Križková, na ktorú film podľa jej slov tiež veľmi zapôsobil.

„Film Askolda Kurova Proces: Ruský Štát vs. Oleg Sencov som prvý raz videla v úzkom kruhu na uzavretej projekcii v Kine Lumiere, kde vo mne zanechal hlboký dojem. Stará známa pravda, že raz vidieť je viac než stokrát počuť alebo čítať, tu nadobúda konkrétnu tvár. Aby sme správu o osude a krivde, ktorá sa stala Olegovi Sencovovi tlmočili čo najširšiemu publiku, usporiadali sme najskôr projekciu v Novej Cvernovke s diskusiou a podarilo sa nám otvoriť diskurz, po ktorom nasledovalo sformovanie platformy Slovensko a Česko za Olega Sencova,” uviedla Eva Križková. Ako zároveň dodala, spomínanú diskusiu sledovalo prostredníctvom live streamingu viac ako 2200 ľudí.

Základnú os estónsko-poľsko-českého dokumentu Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov tvorí priebeh procesu s ukrajinským režisérom, ktorý sa počas udalostí na Ukrajine aktívne zapojil do občianskych protestov a netajil sa tým, že neuznáva ruskú anexiu Krymu. V máji 2014 ho zadržali ruské bezpečnostné orgány, následne ho okrem iného obvinili z prípravy teroristických útokov a údajného členstva v ukrajinskom nacionalistickom hnutí Pravý sektor. Dôkazy budili od začiatku pochybnosti a postupy ruskej strany vyvolali vlnu medzinárodných protestov. Aj napriek tomu uznal ruský súd Olega Sencova vinným a odsúdil ho na 20 rokov väzenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #kiná #diskusia #dokument #Oleh Sencov