O cenu Grand Prix súťažia aj štyri slovenské filmy

"Impulzom pre vytvorenie filmu Otec a dcéra bola neurčitosť túžby," povedal Michael Dudok de Wit.

09.10.2018 09:04
debata

Holandský ilustrátor, výtvarník a režisér animovaných snímok, ktorého trpký príbeh o čakaní na otcov návrat ozdobila soška Oscar. „V Červenej korytnačke mám viacero emócií, jednou z nich je aj hlboká bázeň pred prírodou,“ pokračoval v rozhovore pre kanadský portál Screenanarchy. Príbeh o stroskotancovi, ktorý sa ocitol na zanikajúcom ostrove, mu vyniesol oscarovú nomináciu v kategórii najlepší celovečerný animovaný film. Aj tieto tituly predstaví umelec, túžiaci „vytvárať niečo, čo vyráža dych“, na Bienále animácie Bratislava. A bude najväčšou hviezdou 14. ročníka medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti.

O festivalové ceny zabojuje aj japonský film... Foto: ARCHÍV BIENÁLE ANIMÁCIE BRATISLAVA
Konigiri-kun O festivalové ceny zabojuje aj japonský film Konigiri-kun a športový deň, pre ktorý vytvorila bábky z jedla výtvarníčka a režisérka Mari Miyazawa.

„Na mape svetových festivalov je BAB jedinečný. Predovšetkým zameraním na deti a zároveň je zrkadlom špičkovej nekomerčnej tvorby,“ hovorí programová riaditeľka festivalu Katarína Minichová. Magnetom je súťaž. Z viac ako troch stoviek prihlásených titulov bude napokon o Cenu Viktora Kubala – Grand Prix súťažiť 86 filmov z 27 krajín. „V zahraničí podporujú nekomerčnú tvorbu verejnoprávne televízie, aby prežila. Je potešiteľne, že ju podporuje aj naša RTVS,“ pokračuje Katarína Minichová. BAB nie je podľa nej proti komercii, jeho ambíciou je však prinášať filmy, ktoré kladú otázky a predstavujú rozmanitosť kultúr iných aj veľmi vzdialených krajín.

Medzi ašpirantmi na ceny sú aj štyri slovenské snímky. O bratoch, ktorí počas túry poznávajú svoje silné i slabé stránky, rozprávajú Drobci – Túra Vandy Raýmanovej. Horúcim želiezkom v ohni bude seriálová epizóda Websterovci – Ocko hrdina Kataríny Kerekesovej. Vtipný príbeh maliara, nespokojného s každým svojím obrazom, prináša René Richarda Sebastiana Böhma. Strach a pocit ohrozenia, ktorý sprevádza globálnu katastrofu, sú témami filmu Monštrum Martina Snopeka. Súťažné snímky uvidí nielen bratislavské publikum v troch veľkých kinách (DK Zrkadlový háj Petržalka, DK Dúbravka, Lumiére), ale aj malí a veľkí diváci v Prešove, Košiciach, Prievidzi a Myjave. Už takmer desaťročie majú v programe festivalu svoje miesto aj tvorivé dielne animácie, ktoré vedú známi zahraniční tvorcovia. Tento rok sa rozšíria aj za hranice metropoly do ďalších štyroch festivalových mi­est.

„V komerčnom svete televíznych obrazoviek, ale aj japonskej animácie bolo zjavenie filmov o veselých plastelínových postavičkách niečo nevídané. Ich tvorca režisér, výtvarník a animátor Yiuchi Ito spolu s japonskou verejnoprávnou televíziou NHK začali písať dejiny úspešnosti krátkych animovaných projektov, ktoré prinášajú láskavý humor a svižnú animáciu,“ hovorí o snímkach, ktoré nadchýnajú divákov a zdobia ich významné medzinárodné ocenenia, Katarína Minichová. Yiuchi Ito osobne uvedie šesť svojich filmov a v sekcii Mladá japonská animácia aj tituly svojich študentov.

Ani tento rok nebudú chýbať najlepšie filmy z najprestížnej­šieho festivalu animovaných filmov v Annecy, kolekcia legendárnych poľských „animákov“ či sekcia Mladá slovenská animácia. Profilové prehliadky hviezd tohtoročného BAB-u, legendy českého animovaného filmu Hermíny Týrlovej či jednej zo zakladateľov slovenskej animovanej tvorby – jubilujúcej režisérky a výtvarníčky Heleny Slavíkovej-Rabarovej a nesúťažné kolekcie uvedú kiná Mladosť, Klap a Lumiére. Vstup na všetky premietania je voľný.

Mená laureátov štatutárnych i neštatutárnych cien 14. ročníka Bienále animácie Bratislava slávnostne vyhlásia v piatok večer v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bienále animácie Bratislava #Michael Dudok de Wit