Filmové premiéry: Drak v bolestiach, klasik Wilder aj návrat Johnnyho Englisha

Od tohto týždňa si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť novú rozprávku Keď draka bolí hlava, Wilderovu klasiku Byt či komédiu Johnny English znovu zasahuje.

25.10.2018 16:00
Keď draka bolí hlava Zuzana Mauréry Ján Koleník Foto:
Zuzana Mauréry a Ján Koleník v rozprávke Keď draka bolí hlava.
debata

Keď draka bolí hlava

Barborka s Tomíkom trávia prázdniny u babičky a deda v kováčskej dielni pod Dračou skalou, kde zo všetkých síl pracuje aj netradičný pomocník dvojhlavý dráčik Čmoudík. Raz, keď sa deti chystajú prespať v jaskyni spoločne s dráčikom, objavia na stene jaskyne starú mapu a Čmoudík, ktorého jedna hlava hovorí po česky a druhá po slovensky, začína rozprávať napínavý príbeh o vzniku kráľovstva Draka, veľkej láske princeznej Adélky a princa Janka, o dlhoročnej kliatbe a strašnom Drakovi, o zlom škriatkovi Blivajzovi, ale aj o tajomstve Nezábudkovej lúky, stratenom dračom vajci a páriku klokanov. Zaujíma Vás, kedy draci tancujú hip hop, ako sa slávia Vianoce v dračej jaskyni, akú čarovnú moc má sto rokov neumývaný dračí zub a hlavne prečo draka bolí hlava?

Kapela

Kreatívny dokumentárny film Kapela / The Band zobrazuje zrod kapely v ťažkých sociálnych podmienkach rómskej osady na východnom Slovensku. Vysnívaná cesta za úspechom je silným, inšpiratívnym príbehom túžby a nádeje, plným emócií, rómskej hudby a láskavého humoru.

KAPELA [trailer] from MEDIA FILM on Vimeo.

Johnny English znovu zasahuje

Johnnyho Englisha (Rowan Atkinson), penzionovaného tajného agenta, ktorý sa na staré kolená stal učiteľom, by do služieb vlasti za normálnych okolností nepovolal ani ten najväčší šialenec. Avšak istý geniálny počítačový hacker odhalil identitu všetkých aktívnych agentov britskej tajnej služby a premiérka (Emma Thompson) pripomína povestného topiaceho sa, ktorý sa chytá slamky. Zhodou jemu vlastných nešťastných náhod je Johnny English tým jediným, kto môže práve teraz zachrániť svoju krajinu. Čo na tom, že si absolútne netyká s najnovšími technologickými hračkami. Ako sám hovorí: „Digitálneho zloducha môžete dopadnúť iba s analógovým prístupom.“

Byt

C.C. „Bud“ Baxter pracuje vo veľkej poisťovni. Keď ho jeden z kolegov požiada, aby mu požičal svoj byt, nevie odmietnuť, a to je veľká chyba. Nasledujú totiž ďalší z kolegov a už je mu hlúpe povedať nie. Ani sa nenazdá a situácia sa vymkne spod kontroly – kolegovia majú rozvrh a chodia do jeho bytu na pravidelné schôdzky s milenkami. Samozrejme, nie je to zadarmo a Bud vďaka tomu postupuje vo svojej kariére vyššie a vyššie. O zapožičanie tohto hniezdočka lásky má aj samotný riaditeľ poisťovne, avšak Bud zisťuje, že do bytu s ním ide žena, do ktorej je už dlho tajne zamilovaný. A práve to je moment, kedy sa rozhodne s jeho pôžičkami skoncovať, nech ho to bude stáť čokoľvek.

Dogman

Na chudobnom predmestí medzi metropolou a divočinou platí len zákon najsilnejšieho. Marcello (Marcello Fonte), tu delí svoj čas medzi prácu v skromnom salóne pre psy a láskyplnou starostlivosťou o svoju dcéru (Alida Baldari Calabria). Bohužiaľ do jeho života zasahuje aj miestny vagabund Simoncino (Edoardo Pesce), bývalý boxer a surovec, ktorý terorizuje celé okolie. Drobného a citlivého Marcella k nemu púta nejednoznačný a ponižujúci vzťah. V snahe vrátiť svojmu životu dôstojnosť naplánuje zúfalú pomstu a jeho akcia vedie k nečakanému výsledku.

Veža. Jasný deň.

Mula žije s rodinou na dedine. Tesne pred svätým prijímaním jej dcéry sa objavuje Mulina sestra Kaja. Kaja je biologickou matkou dievčaťa, ale pred šiestimi rokmi bez stopy zmizla. Rodina verí, že sa zmieria, ale Mula sa obáva, že si Kaja prišla vziať dcéru späť. Medzitým sa odohrá séria zvláštnych metafyzických udalostí a Kajina prítomnosť vyvoláva v ľuďoch premeny. Mulin strach sa stupňuje, chce sa sestry zbaviť. Ale Kaja prišla z nejakého dôvodu.

The Rocky Horror Picture Show

Práve sa skončila svadba a družička so svedkom – mladí milenci Brad a Janet – sa pod dojmom obradu rozhodnú svoj vzťah zavŕšiť, keď viditeľne nervózny Brad vyzná svojej milej lásku a s piesňou na perách ju požiada o ruku. A vydajú sa na výlet, aby tento veľký okamžik oslávili. Zastaví ich však osud v podobe prázdnej pneumatiky a dvojica sa vydá hľadať pomoc na hrade, ktorý cestou míňali. Uvíta ich podivný muž a požiada ich, aby vstúpili. Večierok práve začína. V hale tancuje skupinka bizarne oblečených ľudí a všetci čakajú na príchod hradného pána – Dr. Franka-N-Furtera, transvestitu z transexuálnej Transylvánie. Ten ich pozýva na exkurziu do hradného laboratória. Práve totiž vyvíja novú umelú bytosť, vysokého svalnatého blondiaka Rockyho, ktorého si pripravil k ukojeniu svojich vášní. Čo sa bude diať počas tejto noci, tým si nikto nemôže byť úplne istý…

debata chyba
Viac na túto tému: #kapela #filmové premiéry #Keď draka bolí hlava #Johnny English