Brad Pitt - Idol proti svojej vôli

Spočiatku ťažil najmä zo svojho výzoru, no dokázal, že má i talent. Americký herec Brad Pitt pred pár dňami oslávil 55. narodeniny.

22.12.2018 05:00
Brad Pitt Foto: ,
Americký herec Brad Pitt.
debata

Na strednej škole ho prezývali Pitt-bull. Hoci to bola iba vtipná skomolenina jeho mena, v niečom ho vystihovala. Keď sa rozhodol, že skúsi šťastie ako herec, dokázal všetko opustiť a kráčať za svojím snom. Dnes je z neho jeden z najslávnejších hercov na svete.

William Bradley Pitt sa narodil v Oklahome do rodiny školskej poradkyne a majiteľa dopravnej firmy. Krátko nato sa presťahovali do Springfieldu v štáte Missouri, kde prišli na svet jeho dvaja súrodenci. Rodičia boli silno veriaci baptisti, no z ich najstaršieho potomka vyrástol ateista. Už v mladosti prejavoval všestranné nadanie – spieval v zbore, hral v školskom divadle, venoval sa golfu, tenisu aj plávaniu. Navštevoval tiež debatný a vedecký krúžok, zaujímal ho dizajn a architektúra.

Na univerzite v Missouri začal študovať žurnalistiku so zameraním na reklamu. Dva týždne pred skončením štúdia si však uvedomil, že iba stráca čas. Zbalil sa a s 300 dolármi vo vrecku vyrazil do Los Angeles, aby sa stal hercom. Zo začiatku sa živil, ako sa dalo. Prezlečený za kurča vábil hostí do reštaurácie, zarábal si ako poslíček, strážca parkoviska, šofér limuzíny či predavač zmrzliny. Popri tom navštevoval herecký kurz a účinkoval v reklamách.

Netrvalo dlho a v roku 1987 si ho všimli filmári. Najprv mu zverili bezvýznamné úlohy vo filmoch a televíznych seriáloch, kým v roku 1991 neprišla rola v krimidráme Thelma a Louise. Pittovi sa v nej síce ušlo len 14 minút, ale dokázal ich využiť. Upútal na seba pozornosť a začala sa rodiť jeho povesť sexsymbolu. Po snímkach ako Kadiaľ tečie rieka či Kalifornia stvárnil jednu z hlavných úloh v Legende o vášni, ktorá z neho spravila hviezdu.

Ako herec odvtedy zažiaril v množstve ďalších filmov, stačí spomenúť Interview s upírom, Sedem, 12 opíc, Spáči, Tichý nepriateľ, Sedem rokov v Tibete, Zoznámte sa, Joe Black, Klub bitkárov, Spy Game, Dannyho jedenástka, Trója, Babel, Podivný prípad Benjamina Buttona, Nehanební bastardi, Svetová vojna Z či Železné srdce. Zatiaľ čo za prvý film dostal skromný honorár 38 dolárov, za rolu v snímke Pán a pani Smithovci to bolo už 20 miliónov.

Niet pochýb, že ku kariére mu pomohol jeho atraktívny vzhľad, preto sa Pitt snažil hrať aj náročnejšie či dokonca nesympatické postavy. Chcel sa vymaniť z obrazu ženského idolu a presvedčiť o hereckých kvalitách, čo sa mu i podarilo.

Verejnosť si však zgustla na správach o jeho ľúbostných aférach. Herečka Julia Ormond vyhlásila, že je v skutočnosti plachý, no má také čaro, že ho ženy prenasledujú. Nevyšiel mu vzťah s viacerými kolegyňami – s Juliette Lewis sa rozišiel po štyroch rokoch, s Jill Schoelen a Gwyneth Paltrow zrušil zasnúbenie, manželstvo s Jennifer Aniston sa rozpadlo po piatich rokoch a rozvádza sa i s Angelinou Jolie, s ktorou má šesť detí (tri vlastné a tri adoptované).

3× Brad Pitt

  • Ako herec Oscara zatiaľ nezískal, hoci ho trikrát nominovali. V roku 2014 sa však o toto ocenenie podelil ako producent za drámu 12 rokov otrokom.
  • Jeho honosná svadba s herečkou Jennifer Aniston v roku 2000 stála milión dolárov.
  • Venuje sa charite, na ktorú sám alebo s Angelinou Jolie venoval už milióny dolárov. Podporuje i manželstvá homosexuálov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Brad Pitt