Dvojka poteší najmenších novými animákmi

RTVS počas sviatkov poteší najmenších vianočnými premiérami animovaných filmov a seriálov. Na Dvojke budú môcť diváci vidieť film Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla, seriál Chochmesovci či nový večerníček s názvom Tresky plesky!.

23.12.2018 12:00
Tresky plesky Foto:
Nový večerníčkový seriál Tresky plesky! RTVS uvedie od Štefana do Nového roka vždy večer po 18.30 h.
debata

Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla

Po trinástich častiach obľúbeného animovaného seriálu Mimi a Líza o dvoch kamarátkach, z ktorých jedna vidí svet iba rukami a ušami, prichádza na obrazovky špeciál s podtitulom Záhada vianočného svetla. Mimi a Lízu nepoznajú iba slovenské deti, ale aj diváci v Česku, Belgicku, Brazílii, Číne, Kanade, Hongkongu či vo Francúzsku. A práve francúzsky predajca seriálu prišiel s nápadom na vianočný film. V ňom sa nerozlučné kamarátky vydajú na dobrodružnú cestu časom, aby vrátili Vianociam ich očarujúce svetlo. V minulosti sa totiž skrýva odpoveď na to, prečo sa nádherný vianočný stromček, ktorý spolu zdobia, nie a nie rozsvietiť. Môže za to podozrivý nový sused Viliam? Výtvarné návrhy k filmu vytvorili režisérky Katarína Kerekesová a Ivana Šebestová spolu s Borisom Šimom a na scenári spolupracovali s Katarínou Molákovou a Annou Vášovou. Hudbu skomponovala Lucia Chuťková.

Oproti večerníčkovým epizódam má vianočný špeciál takmer polhodinovú minutáž. „Väčšia minutáž nám umožnila pracovať s hlbšími témami. Chceli sme ich tam dostať, pretože sa nám to hodilo aj k téme Vianoc. Mali sme tiež väčší priestor na hudobné spracovanie, preto sme to poňali trochu muzikálnejšie,“ povedala Katarína Kerekesová o novej snímke, o ktorú už prejavili záujem aj televízie vo Fínsku či v Taliansku.

Nedeľa 23. 12. 18.45 Dvoj­ka

Chochmesovci

Ďalšou animovanou novinkou vo vianočnom programe, ktorá sa snaží o humor, nadhľad, ale aj osvetu, je seriál Chochmesovci. Viete, na ktorej strane by mala byť usadená žena v kine? Kto a kedy môže navrhnúť tykanie? Je vhodné vyzúvať návštevu do papúč? Aj na tieto otázky nájdu diváci Chochmesovcov odpoveď. „Všetci máme nedostatky v znalosti etikety, vrátane autorov a autoriek seriálu. Nápad naň doniesol život. Niekoľkokrát som seba či mojich blízkych pristihla pri tom, že si nie sme istí, ako to je správne.

A zďaleka nešlo len o formálne situácie. Neraz okolo toho vznikla aj diskusia, pretože etiketa je zaujímavá téma, ktorá hovorí o našej kultúre, hierarchiách a hodnotách,“ povedala autorka námetu a scenáristka Chochmesovcov Diana Starinská Kacarová.

Výtvarné návrhy mala na starosti dvojica Ové Pictures – Michaela Čopíková a Veronika Obertová v spolupráci s Alicou Kucharovičovou, režíroval Róbert Šveda (Mesto tieňov, Za sklom). „Na rozdiel od hraného filmu, animované postavičky treba vo všetkom viesť. Nie je to herec, ktorý aj keby mu režisér nič nepovedal, tak po prečítaní scenára je schopný predsa len niečo pre záber urobiť. Samozrejme, v rámci animačných techník sú limity, ale tie musia režisér a animátor akceptovať, ako aj herecké limity človeka,“ povedal režisér seriálu, ktorý bude RTVS vysielať od Štedrého dňa až do júna na Jednotke aj Dvojke.

Medzi viacgeneračnými hrdinami seriálu sú hippie babka, konzervatívny dedko, mama workoholička, nepraktický otec, ktorý však ovláda tajomstvá kuchyne, hipsterská dcéra ovládajúca najnovšie trendy či domáci miláčik – potkan. Hlas im prepožičal Richard Stanke.

Od pondelka 24. 12. 12.45 na Dvojke

Tresky plesky!

Fyzika či meteorológia nemusia byť nudné. Ambíciu presvedčiť o tom už najmenších divákov má nový večerníčkový seriál Tresky plesky!, ktorý RTVS uvedie od Štefana do Nového roka vždy večer po 18.30 h. „Doteraz si pamätám, ako funguje ľudské telo vďaka seriálu Bol raz jeden život. Napriek dobrej učiteľke biológie, mám pocit, že ma v detstve oveľa viac bavilo naučiť sa niečo vďaka pozeraniu seriálu, ako sa to bifliť z nudného textu,“ povedala producentka seriálu Simona Hrušovská. Večerníček je určený najmä deťom v predškolskom a ranom školskom veku.

Nový animovaný seriál odhalí deťom v každej zo svojich siedmich častí princíp vzniku takých prírodných procesov a javov, ako sú blesk, požiar, lavína, výbuch sopky, cunami, tornádo či diery v zemi. Každý jav deťom priblíži veselá rozprávka – napríklad príbeh rodiny molekúl vzduchu, ktorá hľadá vhodnejšie bývanie, alebo dobrodružstvo rodiny snehových vločiek na spoločnej lyžovačke. „Prírodné procesy sú veľmi inšpirujúce a čím viac som sa o nich dozvedala, tým viac sa mi zdalo, že sú v nich skryté príbehy,“ povedala animátorka a režisérka seriálu Veronika Kocourková. Na to, aby tvorcovia príliš „neuleteli“, dávali pozor odborníci na čele s fyzičkou Zuzanou Chovanovou.

Pestrofarebné príbehy spája postava bláznivej moderátorky Katy Strofovej. Hlas jej prepožičala Táňa Pauhofová. Okrem nej v seriáli počuť napríklad Gabrielu Škrabákovú, Daniela Fischera, Juraja Hrčku, Mariána Labudu mladšieho či Janu Kirschnerovú. Tá k Treskom pleskom! naspievala titulnú zvučku a spolu s partnerom Eddiem Stevensom sa postarala aj o záverečné piesne jednotlivých epizód.

Od stredy 26. 12. 18. 30 na Dvojke

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #RTVS #Televízia #večerníček #animovaný film #Dvojka #Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla #Chochmesovci