Hola, hola, televízia volá! Tipy z vianočných programov

Aký film alebo program sledovať počas vianočných sviatkov? Inšpirujte sa tipmi redakcie denníka Pravda.

24.12.2018 05:00
Simona Kollárová Vianočné želanie Foto:
Simona Kollárová v rozprávke Petra Bebjaka Vianočné želanie.
debata (11)

Hotel Transylvánia 2

pondelok 24. 12., 8.40, Markíza
Pokračovanie obľúbeného rodinného animovaného filmu o hoteli pre upírov. Dracula konečne ustúpil zo svojej zásady ubytovávať v hoteli len upírov a otvára ho aj ľudským návštevníkom. Film dáva opäť priestor veľkej plejáde rôznych príšer, na ktoré sa dobre pozerá a často majú dobré srdce. V tejto časti vraj mimoriadne žiari dedo Vlad.

Perinbaba

pondelok 24. 12., 17.10, Markíza
Legendárna rozprávka Juraja Jakubiska na Vianoce nesmie chýbať. Aj tento príbeh poznáme naspamäť, no tešíme sa na Perinbabu v podaní Giulietty Masiny, na sympatického Jakubka (Tobias Hoesl) a jeho milú Alžbetku (Petra Vančíková), aj protivnú Zubatú. Krásna Soňa Valentová tu hrá zlú macochu.

Tri želania

pondelok 24. 12., 20.40, Markíza
Vianočná rodinná komédia s magickými prvkami alebo dobrodružný príbeh plný kúziel. Tak charakterizoval snímku Tri želania jej režisér Vít Karas (Micimutr). Hrdinom filmu je Albert zamilovaný do sestry svojho najlepšieho kamaráta, ale aj jeho rodičia – varietné kúzelnícke duo či lámač dievčenských sŕdc – syn vplyvného hoteliera. V snímke uvidíte aj Jitku Čvančarovú, Martina Myšičku či Lukáša Latináka.

Vianočné želanie

pondelok 24. 12., 20.40, Jednotka
Novú rozprávku RTVS režíroval Peter Bebjak. Princezná Michaela (Simona Kollárová) hľadá zázračnú korunu, ktorá uzdraví jej otca. Pomáha jej slepý kováč Martin (Richard Autner). Ďalej hrajú: Tomáš Maštalír, Lukáš Vaculík, Ján Gallovič, Csongor Kassai, Judita Hansman.

Vracenky

pondelok 24. 12., 22.00, CS Film
Neprávom zabudnutý film Jana Schmidta (Konec srpna v hotelu Ozon) Vracenky (1990) zobrazuje Prahu pár rokov po druhej svetovej vojne, keď už komunisti mali moc v Československu pevne v rukách. Päťdesiate roky mapuje Schmidt nevinným a milo naivným pohľadom jedenásťročného Honzu. Snímke o hrdinovi, ktorý sa namiesto Boha začne modliť k Leninovi a o temných časoch, tak nechýba humor.

Noc plná zázrakov

pondelok 24. 12., 22.00, Jednotka
Vianočná mozaika príbehov niekoľkých žien, mužov (a detí), ktorá rozosmeje aj dojme. Romantickú komédiu Noc plná zázrakov v hlavnej úlohe s Maciejom Stuhrom (Červený kapitán), ktorá má povesť „poľskej Lásky nebeskej“ nakrútil slovinský režisér Mitja Okorn. Stala sa diváckym hitom, ktorý sa dočkal aj dvoch pokračovaní. Prvé z nich uvedie Jednotka 25. decembra o 22.15.

IMT Smile a Kandráčovci

pondelok 24. 12., 22.20, JOJ
Kandráčovci vystúpili ako špeciálni hostia IMT Smile na vypredanom koncerte vo Východnej, kde popri hitoch Veselá pesnička či Ľudia nie sú zlí zazneli aj ľudovky A ja taká dzivočka, Z Východnej dievčatá a samozrejme Hej, sokoly! „Páči sa mi prepojenie nášho folklórneho etno štýlu s rockovým štýlom IMT Smile. Keď sa dobre namixuje to ,šalené východniarske' má to proste ten správny drive,“ zhodnotil Ondrej Kandráč.

Denník Bridget Jonesovej

pondelok 24. 12., 22.50, Markíza
Keď máte chuť na romantickú komédiu, tie anglické sú overené. Obsadiť René Zellwegerovú do úlohy zúfalej plnoštíhlej tridsiatničky Bridget Jonesovej bol dobrý nápad. Bridget, ktorá stále vyrába „trapasy“, je divákom sympatická. Nechýba overený Hugh Grant v role jej kolegu redaktora – tu našťastie nehrá veľkého „slušniaka“, za čo získal od divákov body k dobru. Bridget však sníva o Markovi Darcym – hrá ho Colin Firth. Zo všetkých filmov o Bridget Jonesovej je práve prvý najpozerateľnejší. Jonesová príde v nevhodnom kostýme na slávnosť, spustí sa po požiarnej tyči priamo do kamery – a diváci ju za to milujú.

Snehulienka

utorok 25. 12., 11.20, JOJ
Disneyho bláznovstvo. Tak prezývali plán Walta Disneyho, keď chcel nakrútiť svoj prvý celovečerný film Snehulienka (1937). Všetci si mysleli, že zruinuje jeho štúdio. Počas premiéry však diváci jednotlivé pasáže prerušovali potleskom a z tržieb Snehulienky Disney financoval stavbu nových štúdií. Okrem toho spolu so svojimi siedmimi kamarátmi aj po vyše 80 rokoch stále očarúva nové generácie divákov.

Sám doma

utorok 25. 12., 15.00, JOJ
Najúspešnejší film roku 1990 v Amerike predbehol tržbami aj trháky ako Pretty Woman, Tanec s vlkmi či Total Recall. Kevin, ktorého rodičia pri odchode na vianočnú dovolenku do Európy zabudnú doma, očaril a rozosmial malých aj veľkých divákov a navždy zmenil život svojmu predstaviteľovi Macaulayovi Culkinovi. Režisér Chris Columbus si ho vybral spomedzi stoviek detí.

Deväť životov pána Fúzika

utorok 25. 12., 20.30, TV JOJ
Kevin Spacey ako bohatý egoistický otec, ktorý kašle na svoju rodinu. Ignoruje žiadosti dcéry Rebeky, ktorá by na 11. narodeniny chcela len mačku. Riadením osudu má otec cestou na dcérinu párty dopravnú nehodu. Po prebudení zistí, že jeho telo je v kóme a jeho myseľ je v hlave kocúrika Fúzika. Hrozí, že ak sa do týždňa nezbaví egoizmu, navždy ostane kocúrom.

Kúzelník Žito

utorok 25. 12., 20.30, Jednotka
Príbeh nerozprávkového hrdinu, ktorému život skomplikujú rozprávkové bytosti. Hrdinom výpravnej rozprávky režiséra Zdeňka Zelenku (Freónový duch, Nesmrteľná teta, Kúzla kráľov) je chlapec prezývaný Žito. Ako malé dieťa ho totiž odloženého v poli nájde korenárka. Rozprávka sa inšpirovala klasickou českou legendou. „Zdeněk Zelenka zachoval z povesti to podstatné, teda najmä Žitov charakter, zmysel pre spravodlivosť aj nákazlivý humor. Na rozdiel od povesti, kde Žito za svoje schopnosti po smrti zaplatí peklom, dáva autor svojmu hrdinovi možnosť peklu uniknúť. Rozhodne to nebude mať ľahké, pretože práve z pekla pochádza Žitova čarovná moc,“ vysvetlila kreatívna producentka rozprávky Barbara Johnsonová na stránkach Českej televízie.

V príbehu o tom, čo sa stane, keď sa čertica zamiluje do obyčajného smrteľníka a ten sa zase zamiluje do princeznej, ktorú však chce aj kráľov správca, sa predstavia Denis Šafařík, Anna Kadeřávková, Jiřina Bohdalová, Pavel Kříž, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Petr Kostka či Bolek Polívka, ale aj slovenskí herci Milan Bahúl, Andy Hryc a Ivan Martinka.

„Táto rozprávka obsahuje boj dobra so zlom, má humor, napätie, dramatické situácie, kúzla, niekoľko pesničiek. Je to v podstate výpravný veľkofilm, ktorý je aj vďaka atraktívnym lokáciam, dômyselným ateliérovým stavbám, trikom a veľkolepým kostýmom pastvou pre oči,“ láka na premiérovú rozprávku Zelenka. Na Žitovi mu je najviac sympatické jeho silné presvedčenie, že pred nespravodlivosťou sa nesmie uhýbať.

Pelíšky

streda 26. 12., 13.00, Markíza
Rodiny z kultového filmu Jana Hřebejka už všetci poznáme, napriek tomu sa diváci s ich osudmi stále radi stretávajú. Čakáme na spor „knedlíky verzus noky“, scénu s roztopenými plastovými lyžičkami z NDR, horiace prskavky v účese Simony Stašovej či výrok Jindřiškinho otca o tom, ako boľševikovi dáva nanajvýš rok… Aj takéto horúce scény patria do rodinného života.

Pacho, hybský zbojník

streda 26. 12., 17.15, Markíza
Prvá plnohodnotná slovenská filmová paródia. Martin Ťapák, ktorý v úlohe pomocného režiséra asistoval Paľovi Bielikovi pri nakrúcaní Jánošíka, v ktorom navyše stvárnil mladého Uhorčíka, sa o dekádu neskôr rozhodol nakrútiť vlastný zbojnícky film. O poznanie veselší aj vďaka dialógom z pera Milana Lasicu a Júliusa Satinského či Jozefovi Kronerovi, ktorého Pacho nedostatok fyzickej sily kompenzuje svojou prešibanosťou.

Život Briana

streda 26. 12., 18.35, AMC
Paródia na náboženský fanatizmus britských Monthy Python pod názvom Život Briana (1979) byvolala svojho času veľké pobúrenie. Skvelú komédiu odsúdili náboženské skupiny v mnohých mestách USA a kresťania svorne so židmi žiadali jeho zákaz. Príbeh Žida Briana, ktorého omylom považujú za Spasiteľa sa končí optimistickou piesňou o tom, že na život, sa treba vždy pozerať z tej lepšej stránky.

Fantomas sa hnevá

streda 26. 12., 20.00, ČT2
Louis de Funès, Jean Marais a Mylène Demongeot s klasickým dabingom Františka Filipovského, Vladimíra Ráža a Jorgy Kotrbovej. Komisár Juve, novinár Fandor a jeho snúbenica Helena prichádzajú na významný vedecký kongres do Ríma. Jeho hviezdou má byť profesor Lefèvre, odborník na hypnózu. Fantomas bude mať o neho a jeho objavy určite záujem. Nikto však nečaká troch navlas rovnakých profesorov.

Medená veža

štvrtok 27. 12., 17.15, Jednotka
Režisér Martin Hollý obsadil do svojej dobrodružno-romantickej drámy Medená veža o priateľstve trojice horolezcov plejádu skvelých slovenských hercov. Pripomeňte si spolu so Štefanom Kvietikom, s Ivanom Mistríkom, Ivanom Rajniakom, Emíliou Vášáryovou či Michalom Dočolomanským jeden z najväčších diváckych hitov 70. rokov zasadený do fotogenickej tatranskej kulisy.

Bajkeri

štvrtok 27. 12., 20.35, TV JOJ
Film scenáristu Petra Kolečka o partii tínedžerov na cyklistickom výlete. Je tu idol mladých Adam Mišík aj krásna Hanka Vagnerová. Prežívajú zvyčajné dobrodružstvá na výlete bez mobilov. Zvládnu to dnešní „pubertiaci“?

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #televízne tipy