Televízne tipy Pravdy: Hľadanie lásky cez internet aj psychologický horor Matka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 11. do 16. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

11.01.2019 16:00
Matka! Jennifer Lawrence Foto:
Javier Bardem a Jennifer Lawrence vo filme Matka!.
debata

Piatok 11. 1.

Ako nájsť lásku cez internet, ČT2, 00:10

Internetové zoznamky predstavujú dobrý spôsob, ako sa stretnúť s inými ľuďmi nielen opačného pohlavia, no niektoré sľubujú oveľa viac. Tvrdia, že vám nájdu partnera, ktorý sa k vám skutočne hodí. Aby sa to podarilo, používajú overené matematické algoritmy spracúvajúce množstvo vstupných údajov. Porovnávajú napríklad to, aké vlastnosti by mala mať vaša budúca partnerka, s tým, čo by vybraná kandidátka, naopak, hľadala u vás. Konečný údaj ukazuje, ako veľmi sa k sebe hodíte a aký perspektívny môže byť váš vzťah. Dokument BBC hľadá odpovede na otázky, či môže algoritmus skutočne nájsť pre muža lepšiu ženu (a naopak), než keby ju zbalil v posilňovni, v bare alebo dokonca v kníhkupectve.

Matka!, HBO, 22:00

Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrajú v trilleri Matka! manželský pár, ktorého idylické spolužitie v nádhernom dome v lone prírody narušia nepozvaní hostia. Tehotná Veronica sa snaží zamestnať renováciou obrovského domu. Jej starší manžel je úspešný spisovateľ, uznávaný na celom svete pre svoj pohľad na ľudstvo a svoje umenie ovládať jazyk. Obidvaja sa navzájom hlboko milujú, ale prečo sú ich dni plné napätia? Prečo to vyzerá tak, že by sa najradšej pozabíjali? Budúca mamička by bola najradšej so svojím manželom sama, ale spisovateľ otvára dvere domu nepozvaným hosťom, ktorých počet neustále narastá. A tak najhorším zvukom, ktorý Veronica počuje vo vysnívanom raji, sa stane klopanie na dvere.

Sobota 12. 1.

Osudová príťažlivosť, ČT1, 23:55

Niekedy stačí len jediná noc, aby sa zo života stalo peklo. O tom sa presvedčí ženatý advokát, ktorý prežije krátku aférku so svojou kolegyňou. Americký film Osudová príťažlivosť patril v druhej polovici osemdesiatych rokov ku komerčne najúspešnejším titulom. K mimoriadnemu ohlasu prispel prepracovaný scenár Jamesa Deardena, herecké výkony Michaela Douglasa a Glenn Closeovej aj réžia Adriana Lynea, ktorý už mal na svojom konte škandálny film s erotickým s podtextom 9 1/2 týždňa. Po negatívnych diváckych ohlasoch počas skúšobných projekcií bol koniec filmu zásadne zmenený a aj vďaka tomu získal nomináciu na Oscara za najlepší film, réžiu, scenár, strih aj ženské herecké výkony. Žiaľ, napriek komerčnému úspechu sošku nezískal.

Nedeľa 13. 1.

Tiché miesto, HBO, 20:00

Lee (John Krasinski) a Evelyn (Emily Blunt) Abbottovci vychovávajú tri deti. Všetci sú zatiaľ „živí“. Veľmi rýchlo si totiž osvojili pravidlá, ktoré začali platiť po „ich“ príchode na Zem. Kto sú „oni“? Nikto netuší. Vie sa len to, že majú mimoriadne vyvinutý sluch a každý zvuk priláka ich pozornosť. A ich pozornosť znamená pre ľudí istú smrť, čo na vlastnej koži poznajú aj Abbottovci. Dosiaľ ako jedni z mála prežívali aj vďaka tomu, že ich najstaršia dcéra Regan nepočuje. Znaková reč bola pre ich spolužitie nevyhnutnosťou. Okrem toho vyvinuli na odľahlej farme, kde žijú, celý rad bezpečnostných opatrení, ktoré ich majú chrániť – vrátane zvukovo izolovanou pivnicou. Bude to však stačiť? Ich život pripomína tanec v mínovom poli a čakanie na jedinú osudovú chybu. Evelyn je navyše tehotná a termín pôrodu sprevádzaný plačom dieťaťa sa neúprosne blíži. Zaujímavosťou je, že prvý dialóg medzi hercami odznie až v 38. minúte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #matka #Televízia #filmy #televízne tipy Pravdy #Tiché miesto