Zomrela herečka Marie Kyselková z filmu Princezná so zlatou hviezdou

Predstaviteľka princeznej Lady z rozprávky Princezná so zlatou hviezdou (1959), herečka Marie Kyselková, zomrela vo veku 83 rokov. Zdravotné problémy ju trápili už dlhšie. Princezná Lada bola jej poslednou filmovou úlohou, ktorých stvárnila iba pár.

21.01.2019 15:08
Marie Kyselková , Josef Zíma Foto:
Marie Kyselková s Josefom Zímom vo filme Princezná so zlatou hviezdou.
debata (9)

Kyselková vyštudovala zdravotnú školu a živila sa aj ako manekýnka. Jej filmovým debutom bola dobrodružná snímka Jiřího Sequensa Větrná hora (1955), kde stvárnila malú úlohu pomocníčky kuchárky v podaní Stelly Zázvorkovej. Nasledovala dráma Bomba (1957) Jaroslava Balíka, v ktorej si zahrala tehotnú manželku Otta Lackoviča. Mihla sa aj v oceňovanej snímke Vojtěcha Jasného Touha (1958) a potom prišla Princezná so zlatou hviezdou režiséra Martina Friča. „Najradšej spomínam na prvú scénu, ktorá bola zo zámockej záhrady. V skutočnosti sa odohráva v rozkvitnutej Stromovke, ja tam skackám cez záhon a zalievam kvetiny. Ten záhon plný živých kvetín a celá atmosféra scény mi prišla okúzľujúca. Pri nakrúcaní som tiež zažila malé sklamanie. Myslela som si, že ako princezná budem mať viac šiat, že sa budem prezliekať a módiť. To sa mi ale nepodarilo, nakoniec som ich kvôli myšaciemu kožúšku vystriedala iba troje. Aj keď prekrásne,“ zverila sa Kyselková pred rokmi českému denníku Aha.

V čase nakrúcania rozprávky mala Kyselková 24 rokov a pôvodne sa uchádzala o inú než hlavnú úlohu. Ladu mala stvárniť Miriam Hynková, ktorá však vážne ochorela, a tak voľba padla na Kyselkovú, ktorú si podľa jej slov vybrala Fričova manželka. Príbeh odvážnej krásky, ktorá sa rozhodne vzdorovať hrozbám kráľa Kazisveta (Martin Růžek) a utečie v prestrojení v myšacom kožúšku z hradu, patrí dnes k najobľúbenejším českým filmovým rozprávkam. V čase svojho vzniku však film kritiku ničím nenadchol a vychádzali naň samé negatívne recenzie. „Pokladníčky v kinách by im (malým aj veľkým divákom – pozn. red.) mali predávať vstupenky s jasne viditeľným označením: Pozor – jed! Pretože táto filmová rozprávka režiséra Martina Friča (bohužiaľ, že jeho!) je farbotlačou najhoršieho druhu a pre vkus detí oveľa škodlivejšia ako pokazená čokoláda v ich brušku…,“ napísal napríklad kritik Václav Vondra.

Kyselková bola v čase nakrúcania tehotná a po Princeznej so zlatou hviezdou sa rozhodla zavesiť filmovú kariéru na klinec a venovať sa rodine. S hereckým kolegom Petrom Haničincom mala syna. Neskôr sa druhýkrát vydala a s druhým manželom mala dve dcéry. Privyrábala si rôznymi prácami a ako dôchodkyňa sa zamestnala ako vrátnička v strahovských internátoch.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Marie Kyselková #Princezná so zlatou hviezdou