Televízne tipy Pravdy: Drsný Leviatan aj najnovší film o slávnom narkobarónovi Escobar

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 21. do 27. februára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

21.02.2019 16:00
Hlavné úlohy vo filme stvárnil Javier Bardem a... Foto:
Javier Bardem a jeho manželka Penelope Cruz vo filme Escobar.
debata

Štvrtok 21. 2.

Ja, Simon, HBO, 11.00

Vraj to má byť vtipná, cool a zároveň hrejivá komédia nielen pre tých, čo si nevedia rady s coming-outom! Každý si zaslúži zažiť veľkú lásku, pre sedemnásťročného Simona Spiera je to však trochu komplikovanejšie. Ešte svojej rodine a priateľom nepovedal, že je gay, a navyše nepozná skutočnú identitu neznámeho spolužiaka, s ktorým flirtuje po e-mailoch. Riešenie oboch problémov je nakoniec nielen vtipné, ale aj poriadne desivé. A tiež Simonovi od základov zmení život. Snímka inšpirovaná uznávaným románom Becky Albertalliovej Ja, Simon ponúka zábavný, vrelý príbeh o dospievaní a vzrušujúcej ceste k nájdeniu lásky aj seba samého.

Piatok 22. 2.

Teória všetkého, Doma, 20.30

Oscarový film z roku 2014 rozpráva príbeh slávneho fyzika Stephena Hawkinga. Príbeh sa začína v roku 1963, keď dvadsaťjedenročný Hawking, študent kozmológie v Cambridgei, vykročil ku skvelej budúcnosti. Spolužiaci aj profesori ho úplne zbožňujú, rovnako ako krásna Jane, ktorá na tej istej škole študuje umenie. On zase zbožňuje ju. Keď však v osobnom aj v profesijnom živote stojí na pomyselnom vrchole, zažije nemilosrdný pád. Lekári vyslovia drsnú diagnózu – neliečiteľné postupné ochrnutie nervového systému, ktoré sa do dvoch rokov má skončiť smrťou. Lenže Jane a Stephen sa osudu vzoprú.

Leviatan, Dvojka, 22.55

Ďalší drsný príbeh, tentoraz od ruského režiséra Andreja Zvjaginceva. Hlavný hrdina Koľa žije v malom meste blízko Barentsovho mora na severe Ruska. Hneď vedľa domu, kde býva so svojou mladou ženou Lily a so synom z prvého manželstva, má vlastnú autoopravovňu. Starosta blízkeho mesta Vadim Šelevjat ho však chce o dom, pozemok i prácu pripraviť. Koľa sa nedá kúpiť, je neústupčivý a odmieta sa vzdať. Nielen majetku a vlastnej pôdy, ale aj všetkej tej krásy, ktorá ho už od detstva obklopuje. Vadim sa stáva čoraz agresívnejším. Leviatan je podľa Biblie morská príšera vzbudzujúca strach. V satanizme tento tvor predstavuje tretí zo štyroch prvkov pekla – jednotnosť poriadku a chaosu, hmoty a antihmoty, jin a jang. Thomas Hobbes v knihe Leviathan prirovnáva príšeru k štátnemu usporiadaniu, v ktorom má absolutistická moc zabezpečiť občanom mier a ochranu.

Nedeľa 24. 2.

Escobar, HBO, 20.00

A opäť čosi z nepríjemnej reality – príbeh narkobaróna Escobara. Vlaňajší kinohit rozpráva o búrlivom ľúbostnom vzťahu najslávnejšej kolumbijskej novinárky Virginie Vallejo (Penélope Cruzová) k Pablovi Escobarovi, ktorého, mimochodom, stvárňuje Penélopin skutočný manžel, herec Javier Bardem. Keď sa Virginia prvýkrát stretne s Pablom, uchváti ju čarom osobnosti a láskou k vlasti aj svojim blízkym. Ich vášnivý pomer naberá na intenzite, ale stupňuje sa aj násilie obklopujúce Escobarovo impérium a Virginiin strach. Pomôže kráska zničiť jedného z najkrutejších zločincov planéty?

Masaker na Wall Street, JOJ, 22.45

Čo sa stane, keď finančný maklér bez štipky svedomia privedie priemerného Newyorčana na mizinu? V akčnom krimitrilleri Uweho Bolla zúfalec vtrhne na Wall Street a žiada spravodlivosť so zbraňou v ruke.

TV Pravda: Teodor Kuhn o svojom debute Ostrým nožom inšpirovanom vraždou Daniela Tupého (vysielané 14.2.2019).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #Andrej Zvjagincev #Leviatan #televízne tipy Pravdy #Escobar