Čínskym fanúšikom Mercuryho sa cenzurovaná verzia Bohemian Rhapsody nepáči

V Číne sa v kinách premieta cenzurovaná verzia úspešného oscarového filmu Bohemian Rhapsody.

27.03.2019 14:00
Rami Malek Freddie Mercury Foto:
Rami Malek ako rocková ikona Freddie Mercury.
debata

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa ale tamojším návštevníkom kín nepáči, že zo snímky, ktorý je rozprávaním o živote zosnulého frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho, sú vynechané zmienky o jeho sexualite.

Čínske filmové publikum sa sťažuje, že scény, v ktorých Mercury odhaľuje, že „nie je normálny“ a že má AIDS, boli vystrihnuté alebo náhle stlmené. Okrem iného chýba tiež bozk Mercuryho s jeho dlhoročným partnerom Jimom Huttonom.

Zatiaľ, čo obsah týkajúci sa osôb patriacich do menšinových sexuálnych skupín (LGBT) je v Číne všeobecne menej tabu než iné témy, ktoré čínske úrady považujú za citlivé, vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia sú v mainstreamových médiách stále prakticky neprítomné, poznamenala AP.

Keď čínsky web Mango TV v januári priamo vysielal udeľovanie cien americkej filmovej akadémie, v titulkoch sprevádzajúcich príhovor herca Ramiho Maleka, ktorý stvárnil Mercuryho, sa objavil výraz „zvláštna skupina“, zatiaľ čo Malek použil slová „gay“.

Film Bohemian Rhapsody získal pri tohtoročnom udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied za rok 2018 najviac Oscarov – štyri. Ocenený bol za herca v hlavnej úlohe, za strih, za zvuk a za zvukové efekty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cenzúra #Rami Malek #Bohemian Rhapsody