Svet čaká na ošiaľ za 90 miliónov

Zrejme najvtipnejšia z doterajších epizód Hry o tróny a takisto najlepšia z otváracích epizód seriálu. Tak hodnotil portál gq-magazine.co.uk prvú časť nesmierne očakávanej ôsmej série výpravného fantasy seriálu HBO Hra o tróny.

06.04.2019 16:00
Rose Leslie Kit Harrington Hra o tróny Foto:
Predstaviteľ Jona Sneha Kit Harington s manželkou Rose Leslie na premiére Hry o tróny v New Yorku. Leslie stvárnila v seriáli divokú Ygritte, ktorá však už zahynula.
debata

Zrejme najvtipnejšia z doterajších epizód Hry o tróny a takisto najlepšia z otváracích epizód seriálu. Tak hodnotil portál gq-magazine.co.uk prvú časť nesmierne očakávanej ôsmej série výpravného fantasy seriálu HBO Hra o tróny. Vybraní novinári si ju v noci zo stredy na štvrtok mohli pozrieť za účasti tvorcov na slávnostnej newyorskej premiére. Ostatní diváci si musia počkať ešte týždeň, kým sa v noci z nedele na pondelok začne posledná vlna ošiaľu, ktorý v posledných rokoch spôsobil najúspešnejší svetový seriál.

Hoci médiá už zverejňujú prvé dojmy zo slávnostnej premiéry prvej časti, veľa toho prezradiť nemôžu. Rovnako ako napríklad herci sú viazaní mlčanlivosťou, aby neprezradili prekvapivé dejové zvraty, o ktoré v seriáli nie je núdza. „Žiadne fotky, žiadne videá, žiadne statusy na sociálnych sieťach,“ varoval prítomných na premiére hlas herečky Sophie Turnerovej, ktorá v Hre o tróny stvárňuje Sansu Starkovú. „Myslíš si, že si v bezpečí, keď si už doma, ty hlupák? Nikdy nie si v bezpečí,“ pokračovalo varovanie, tentoraz hlasom jej seriálovej sestry Arye v podaní Maise Williamsovej. „Ak vám počas predstavenia zazvoní telefón, vaša tvár sa bude krásne vynímať na stene mojej sestry,“ dodala opäť Sansa.

„Zima je tu a koniec prichádza, ale Hra o tróny, tak ako bežec na dlhé trate, dokázala vo finiši pred cieľovou rovinkou zabrať. Prekvapujúco výrazné zlepšenie dostala aj úvodná titulková sekvencia. Podstatne lepšie rozpočty poslednej série sú očividné,“ napísal portál GQ. Hoci má posledná séria iba šesť častí, jej rozpočet bol rekordných 90 miliónov dolárov.

Podľa autora článku Jonathana Thompsona je prvá zo šiestich častí záverečnej série najlepším úvodným dielom celého seriálu pre svoju jedinečnú rýchlosť a kvalitu rozprávania a množstvo nezabudnuteľných momentov a prekvapení. „Zabudnite na posúvanie jednotlivých kúskov na ich miesto, aby vytvorili základ na neskôr: toto je plnokrvná epizóda, ktorá môže stáť bok po boku akejkoľvek inej,“ napísal Thompson s tým, že sám by ju zaradil do rebríčka top 5 doteraz odvysielaných epizód. Predchádzajúcich sedem sérií Hry o tróny malo spolu doteraz 67 častí.

HBO dlho držalo fanúšikov v napätí. Posledná epizóda siedmej série mala premiéru koncom augusta 2017 a odvtedy diváci čakajú na pokračovanie. Rok 2018 bol bez nových epizód, prebiehalo náročné nakrúcanie a maximálne unikali amatérske fotky z miest, kde sa pohybovali filmári. Až posledné týždne minulého roka začali prinášať prvé čriepky o záverečnej sérii. Postupne sa potvrdil dátum štartu a s príchodom roka 2019 prišli na rad prvé upútavky, teasre, oficiálne fotografie a v marci aj dlhoočakávaný trailer. Takmer dvojminútové promo naznačilo veľké krviprelievanie, ktoré by sa malo odohrať v tretej epizóde. Tá bude venovaná veľkému boju o Zimohrad a padnúť by malo niekoľko kľúčových postáv.

V 30-sekundovom prome z 1. apríla sa objavujú aj nové pohľady, ktoré rozširujú úvodný trailer. Hneď v prvých sekundách je náznak stretnutia Jona a Arye – súrodencov, ktorých osud rozdelil ešte počas prvej série. HBO sa snaží upriamiť pozornosť nedočkavých fanúšikov na tretiu epizódu, teda na hlavný súboj medzi armádou živých a Nočným kráľom s jeho mŕtvymi. Bitka o Zimohrad bude mať 82 minút a všetko naznačuje tomu, že bude veľkým zlomom pred samotným rozuzlením všetkých zápletiek. Je vidieť aj nové pohľady príchodu Jona Sneha a Daenerys, ale najmä majestátny prílet drakov, ktoré majú byť prvou ochrannou líniou pred Nočným kráľom. Objavuje sa aj nový záber na ohňom zaliaty Zimohrad, čo len potvrdzuje predpoklad, že bašta Severu padne. Upútavku uzatvára veta – toto je o prežití. Vyzerá to tak, že tvorcovia Hry o tróny si pripravili poriadne temnú, krvavú a zdanlivo beznádejnú sériu.

V utorok HBO zverejnilo ďalšie video. V minútovej upútavke sa ukazujú možnosti, kto neprežil ohnivé peklo na Zimohrade. Vidno opäť záhadné pierko, ktoré sa objavilo už v jednom z predchádzajúcich videí a tento odkaz zohrá kľúčovú úlohu v deji. Vidno brošňu Tyriona Lannistera, ruku Jaimeho Lannistera, dračiu reťaz Daenerys, meč Jona Sneha aj zničené symboly rodov, a najmä zničenú poslednú baštu, ktorá mala uchrániť Západozem pred besnením Nočného kráľa a jeho armády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Hra o tróny #HBO