Nie som príliš poslušný herec, vraví Martin Hofmann zo seriálu Most!

Nejednoznačné či záporné postavy vie zahrať priam dokonale a nepatrí medzi hercov, čo len opakujú vety zo scenára. Martin Hofmann prednedávnom hviezdil v úspešnom seriáli Most!, kde stvárnil hlavnú postavu Luďana.

09.04.2019 13:58
debata

Zahral si tiež v dráme Sklenená izba nakrútenej podľa predlohy Simona Mawera po boku svetoznámych hercov ako Hanna Alström, Carice van Houten, Claes Bang či Roland Møller.V najnovšom filme Radka Bajgara, čiernej komédii Teroristka, prepožičal tvár gaunerovi Machovi, ktorý znepríjemňuje ľuďom pokojný život na dedine. O rolách antihrdinov, hereckej príprave či budúcej úlohe Tomáša Baťu v pripravovanom životopisnom filme Baťa porozprával český herec pre Pravdu.

Herec Martin Hofmann. Foto: SITA, Braňo Bibel
Martin Hofmann Herec Martin Hofmann.

Do akej miery podľa vás reflektuje film Teroristka momentálnu situáciu v Česku?

Dúfam, že čo najmenej. Na posudzovanie prepojenia vplyvných podnikateľov s komunálnymi politikmi máme predsa políciu. Myslím si, že postava Macha ešte nie je jedna z tých najhorších. On je síce jednoznačne negatívna postava, ale v jeho prípade ide „iba“ o akýsi okresný formát. Robí zle, šikanuje obyvateľov, chce silou-mocou ich pozemky, ale poznáme aj horšie príbehy. V každom prípade, želal by som si, aby Teroristka nebola taká aktuálna, ale nejako podobne to je a asi, obávam sa, aj bude.

Záporné postavy vám celkom sedia, nedávno ste stvárnili aj homofóbneho a latentne rasistického Luďana v seriáli Most!, i keď on je skôr ambivalentnou postavou, ktorá si prejde počas tých ôsmich dielov určitou zmenou. Je náročné pripraviť sa na takýto typ postavy alebo to stačí v sebe objaviť?

V tomto prípade to závisí určite od scenára. Vyložene negatívne postavy som hral v poslednom čase vo filme Teroristka, teda Macha a vraha v krimiseriáli Rédl v réžii Jana Hřebejka. Som presvedčený o tom, že čo sa týka Mostu!, Luďan nie je vyložene negatívna postava. Má len veľa zlých návykov, pochádza z prostredia, ktoré ho istým spôsobom utvára a má plno silných rečí. V konečnom dôsledku však nie je zlý. Mach je jednoznačnejší a pravdupovediac, keď som si prvýkrát prečítal scenár, do tejto role sa mi príliš nechcelo. Neviem síce, do akej miery to celé nakoniec vyšlo, to musia už posúdiť diváci, ale snažil som sa postave dodať istú ľahkosť, humor, iróniu. Jednoducho som sa snažil spraviť niečo, aby diváka bavilo pozerať sa na danú postavu. Keď sú postavy kostrbato alebo príliš jednoducho napísané, nemusí výsledok dobre fungovať.

Martin Hofmann stvárnil vo filme Teroristka... Foto: CINEMART
Martin Hofmann Martin Hofmann stvárnil vo filme Teroristka gaunera Macha.

Aj postavu Luďana v Moste! ste si istým spôsobom dotvorili a dali jej niečo navyše. Robíte to často alebo poväčšine iba opakujete slová zo scenára?

Nie, neopakujem slová zo scenára. Vždy sa snažím dohodnúť s režisérom a navrhnúť mu, ako by to ešte mohlo byť inak. Samozrejme, ďalšia vec je už to, čo z toho si režisér vezme a do akej miery sa zhodneme. V Moste! sme boli s Janom Prušinovským na seba zvyknutí, keďže sme už spolu pracovali a nechal mi voľnú ruku. Ale režisér má aj tak finálne slovo a v strižni si vyberie, čo z daných variantov dá do finálnej verzie a čo nie. Pri Teroristke sme sa s Radkom Bajgarom museli trocha viac spoznať, komunikovali sme o postave a väčšinou sme sa dohodli a zhodli. Myslím si, že finálna verzia je výsledkom našej spolupráce. A tak to funguje aj so mnou ako s hercom. Nie som príliš poslušným hercom, ale zase, že by som robil iba to, čo si pripravím doma a nezaujímalo by ma to, čo si myslí režisér, to nie.

Vrátil by som sa ešte k seriálu Most! U nás aj v Česku vyvolal ošiaľ. Vykrikujú teraz na vás ľudia na ulici heslá :Dycky Most!" a podobne? Neprekáža vám to?

Ak je to umiernené a veselé, vtipné, má to istú ľahkosť, je to príjemné. Keď som prišiel na Slovensko a vystúpil z auta, hneď sa ma jedna pani spýtala, či som to ja, ten herec z Mostu! Bolo to pekné. Mohla mať zhruba toľko rokov ako moja mama. Bolo to decentné, príjemné, to vás nemôže uraziť. Ten seriál by bez divákov a fanúšikov nebol tým, čím bol. Jeho zásah bol naozaj masívny, najmä v Česku.

Seriál Most! vysiela televízia JOJ každý utorok... Foto: MICHAELA BUCHTOVÁ
Martin Hofmann Seriál Most! vysiela televízia JOJ každý utorok o 22. hodine.

Po boku svetoznámych hereckých hviezd ste si zahrali vo filme Sklenená izba režiséra Juliusa Ševčíka. V čom bol tento film iný?

Iný bol vlastne vo všetkom. Už len čo sa týka mojej postavy, bola istým spôsobom utiahnutá, teda mantinely pri práci na nej neboli príliš široké, ako to, naopak, bolo práve pri postave Macha alebo Luďana. Tu to bolo striktnejšie, nemalo tam byť nič navyše. Ale na druhej strane som si uvedomoval, že to je len vedľajšia postava, a teda by ani nebolo správne príliš sa predvádzať. Príbeh bol predsa len o niekom inom. Išlo tam skôr o to, držať sa nastolených pravidiel, slúžiť celku. Náročné tiež bolo vyrovnať sa s angličtinou, v ktorej sa nakrúcalo. Ale nebolo tam toho až tak veľa, že by to bolo nezvládnuteľné. Nezvyk bol skôr v tom, že pripomienky sa hovorili po anglicky, inak išlo vskutku o pozoruhodné nakrúcanie, veľmi sústredené. A váš slovenský kameraman Martin Štrba, to je kameraman svetového formátu a Sklenenú izbu fantasticky, krásne nasnímal.

Video

Pred pár dňami vyšla správa, že v pripravovanom filme Baťa stvárnite hlavnú úlohu Tomáša Baťu. Prezradíte viac?

Áno, dostal som takú ponuku, ale obávam sa, že to je všetko, čo k tomu zatiaľ môžem povedať. Ono sa to nebude robiť za pár mesiacov, aktuálne a horúce to bude možno až o rok. Samozrejme, ak všetko dobre dopadne.

Martin Hofmann
Martin Hofmann (1978) vyštudoval činoherné herectvo na pražskej DAMU, čo mu otvorilo brány do sveta divadla. Najviac spolupracoval s pražským Spolkom Kašpar. Hrá tiež na javiskách Divadla Bolka Polívku, Švandovho divadla aj v Ungelte, Rokoku či vo Viole. Zahral si tiež v seriáloch ako Kriminálka Anděl (2008 – 2014), Terapie (2011 – 2019), Trpaslík (2016 – 2017) Rédl (2018) či Most! (2019). Na filmovom plátne ho diváci mohli vidieť v menších úlohách v koprodukčných filmoch Anthropoid (2016) v réžii Seana Ellisa či Úkryt v zoo v réžii Niki Carovej, kde hlavnú úlohu stvárnila americká herečka Jessica Chastainová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Most! #Teroristka #Martin Hofmann