Bojovali o tróny, ale aj o život

Hra o tróny je známa tým, že jej tvorcovia často, no nevyhnutne, využívajú pri nakrúcaní zelené plátno kvôli špeciálnym efektom.

13.04.2019 12:00
hra o tróny, game of thrones, 8 séria, posledná... Foto:
Emilia Clarke ako Daenerys Targaryen v 8. sérii Hry o tróny.
debata

Vydržať však aj niekoľkohodinové nakrúcanie počas noci plnej fyzicky náročných a vyčerpávajúcich bojových scén v reálnych lokáciách mimo štúdia, miestami v nie úplne najlepších podmienkach, určite nebolo pre hercov jednoduché. Pre viacerých z nich šlo však aj o istú výzvu.

Medzi nimi bola aj Sansa, ktorá sa musela tentoraz chopiť meča. Herečka Sophie Turnerová v rozhovore pre Entertainment Weekly prezradila, že si po prvýkrát musela obliecť brnenie. Vyzerá to teda tak, že aj ona bude naplno brániť Zimohrad po boku svojej nebojácnej mladšej sestry Arye. Tá podľa časopisu Bustle povedala, že posledná séria bola pre ňu najvyčerpávajú­cejšou zo všetkých. "Ani všetky tréningy na svete ma nemohli pripraviť na množstvo vytrvalosti, ktorú som potrebovala na nočné nakrúcania. Dostala som sa do bodu, keď boli štyri hodiny ráno, pozerala som sa okolo seba a vravela si – toto je absurdné. Čo to vlastne robíme? " prezradila herečka Maisie Williamsová.

Herec Pilou Asaek na premiére filmu Hra o tróny.
Herec Iain Glen na premiére seriálu  Hra o tróny.
+19Herec Nikolaj Coster-Waldau.

Najväčším peklom počas nakrúcania seriálu si však ešte v jeho začiatkoch bezpochyby prešla herečka Emilia Clarkeová, ktorá v seriáli hrá Daenerys Targaryenovú. Zatiaľ čo sa jej hereckí kolegovia na pľaci len hrali, že bojujú o život, ona oň v skutočnosti bojovala naozaj. Prešla si totiž dvoma životu nebezpečnými operáciami mozgu. Pred verejnosťou to tajila, odhalila to až nedávno vo svoje eseji v magazíne The New Yorker. Clarkeová od začiatku roku 2011 prežila dve krvácania do mozgu. Podľa BBC herečka po prvom zákroku nemohla ani komunikovať a obávala sa, že jej herecká kariéra sa skončila. „Počas mojich najhorších stavov som žiadala zdravotnícky personál o to, aby ma nechali zomrieť,“ priznala herečka. Po zotavení sa pustila do nakrúcania druhej série, no netrvalo dlho a musela ísť pod skalpel znova.

Clarkeová sa podľa jej slov už dnes cíti na sto percent fit a v snahe pomôcť ľuďom s podobnou skúsenosťou oznámila vznik novej charitatívnej organizácie s názvom SameYou. Jej cieľom má byť podpora ľudí zotavujúcich sa z poranení mozgu a mŕtvice. Podľa britského denníka The Independent herečka povedala, že po tom, čo dostala scenár na nadchádzajúcu ôsmu sezónu, bola taká rozrušená, že tri hodiny chodila bezcieľne po Londýne. „Aj keby vtedy pršalo, pokojne by som sa ďalej prechádzala s pocitom, že neviem, čo robiť.“ Zároveň dodala, že nakrúcanie jej posledných scén v seriáli sa nezaobišlo bez množstva sĺz. Nemožno sa jej čudovať, keďže sa končí niečo, na čom intenzívne pracovala s hereckými kolegami a štábom deväť rokov a vznikli bezpochyby aj silné priateľstvá.

Nevedel, koho hrá

Veľmi podstatnou súčasťou seriálu je aj slovenský kaskadér a herec Vladimír Furdík, ktorý v ňom hrá hlavného záporáka – postavu tajomného Nočného kráľa. Už na prvý pohľad z neho mrazí nielen diváka, ale aj samotné postavy. Paradoxom je, že Furdík sa k úlohe v seriáli dostal viac-menej náhodou a ani poriadne nevedel, koho to má vlastne hrať.

Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v seriáli Hra o... Foto: HBO
Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v seriáli Hra o tróny. Vladimír Furdík ako Nočný kráľ v seriáli Hra o tróny.

"Keď som raz nakrúcal v Anglicku a šoféroval práve auto, zazvonil mi mobil. Tomu chlapíkovi, čo volal, som vôbec nerozumel. Mal silný britský prízvuk a rozumel som mu jedine, či si nechcem zahrať kráľa v Hre o tróny. Slovo nočný som nejako prepočul. Tak som mu automaticky povedal, že jasné, akéhokoľvek kráľa si rád zahrám. Keď som sa potom posadil pred nakrúcaním do kresla a spravili mi odtlačok hlavy, spýtal som sa, na čo im to treba. Bolo mi to nejaké podozrivé a keďže som nečítal ani scenár, išiel som zisťovať, čo za postavu to mám vlastne hrať. Došlo mi, že to bude trocha zložitejšie, ako som si myslel, “ prezradil herec na poslednom ročníku Comics Salónu v Bratislave.

Slovenský kaskadér a herec Vladimír Furdík. Foto: Ivan Majerský
Vladimír Furdík Slovenský kaskadér a herec Vladimír Furdík.

"Posledná séria bude výnimočná. Bude tam jedna scéna, ktorú ak dobre tvorcovia postrihajú, poviete si, že nič podobné ste ešte nevideli,“ dodal a navnadil divákov Furdík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Vladimír Furdík