Mal byť Darth Vader, láskavý Chewbacca mu sedel viac

Nebolo mu vidieť do tváre, nerozprával ľudskou rečou, no aj tak ho milovali milióny fanúšikov po celom svete. Peter Mayhew, rovnako ako mnoho ďalších hercov skrytých pod ikonickými kostýmami hviezdneho univerza Georgea Lucasa, dokonale stelesňoval filmové kúzlo Hviezdnych vojen. To nespočívalo len v detailne prepracovanom svete plnom čudesných kreatúr z ďalekých galaxií, ale najmä v tom, že takmer každá z nich mala svoju osobnosť a dušu. Herec, ktorý vdýchol život jednej z najobľúbenejších postáv série – „parťákovi“ Hana Sola, chlpatému Wookieemu Chewbaccovi – zomrel v utorok vo veku 74 rokov.

03.05.2019 17:52
Chewbacca Peter Mayhew Foto: ,
Muž v kostýme Chewbaccu a herec Peter Mayhew na archívnej snímke z roku 2005.
debata

„Peter Mayhew bol láskavý a jemný človek obdarený vznešeným a noblesným charakterom. Tieto črty osobnosti, spoločne s dôvtipom a gráciou, preniesol aj na Chewbaccu,“ reagoval pre časopis The Hollywood Reporter na úmrtie svojho dlhoročného kolegu a priateľa Harrison Ford. Ten ako Han Solo stvárnil s Peterom Mayhewom slávny tandem celkovo štyrikrát. Okrem pôvodnej trilógie, ktorá v roku 1977 odštartovala filmom Hviezdne vojny IV – Nová nádej, sa do lode Millennium Falcon vrátili aj v roku 2015 v siedmej epizóde Star Wars: Sila sa prebúdza.

Podľa Forda bola postava Chewbaccu dôležitou súčasťou úspechu filmov, ktoré spolu nakrútili. „Veľmi dobre si uvedomoval, že úspech ságy stojí najmä na jej fanúšikoch a celkom sa im oddal. Ani ja, ani milióny ďalších nikdy nezabudneme na to, čo všetko nám tu Peter zanechal. V myšlienkach som teraz s jeho ženou Angie a deťmi. Odpočívaj v pokoji, môj drahý priateľ…“ dodal Ford. Málokto však vie, že stačilo málo a z nerozlučných priateľov by boli úhlavní nepriatelia. Peter Mayhew sa totiž najskôr uchádzal o rolu temného lorda Dartha Vadera. George Lucas si však preňho nakoniec pripravil iný kostým.

Veľká noha na scéne

V čase, keď Lucas pripravoval príbeh, ktorý navždy zmenil filmovú históriu, pracoval Mayhew ako sanitár v jednej z britských nemocníc. Na chodbách ho bolo nemožné prehliadnuť, odmalička totiž vyčnieval vďaka svojej výške, ktorá v dospelosti dosiahla maximum 2,21 metra. Keď raz v miestnych novinách vyšiel článok o chlapíkovi s nezvyčajne veľkou nohou, meno Petera Mayhewa sa začalo skloňovať aj v Hollywoode. Producenti hľadali vhodného adepta na úlohu minotaura vo filme Sindibád a Tigrie oči, no nádejný herec upútal aj Lucasovu pozornosť. Ten v ňom najskôr videl „záporáka“ Vadera, úlohu však nakoniec získal kulturista David Prowse.

Gestá a reč tela pomocného zdravotného pracovníka boli na temného lorda až priveľmi jemné, Lucas v ňom však zbadal dokonalého predstaviteľa celkom inej postavy – mimozemského bojovníka s veľkým srdcom a hustým kožuchom. Inšpiráciou k Chewiemu, ako ho vo filme familiárne nazývali, sa stal Lucasov aljašský malamut menom Indiana. Z režisérovho vzťahu k jeho chlpatému štvornohému priateľovi sa nakoniec zrodilo aj nerozlučné a silné puto medzi Hanom Solom a jeho kopilotom.

Inšpirácia v zoo

Vo svojej novej úlohe síce Peter Mayhew neprehovoril ani slovo, o to viac sa snažil nechať za seba hovoriť svoje pohyby. „Išiel som do zoo a študoval niektoré zvieratá, ktoré majú spoločné črty s Wookieem. Gorily, medvede,“ prezradil pred rokmi Mayhew portálu IGN.com. „Keď som bol na ,pľaciʻ, hovoril som si: Predsa tu nemôžem len tak postávať celý deň. Musím reagovať na situáciu. Tak som reagoval a Georgea Lucasa to očividne potešilo,“ dodal.

Tvorca Hviezdnych vojen hercovi na rovinu povedal, že jeho postava bude nemá. Počas nakrúcania síce s ostatnými hercami komunikoval po anglicky, povestný rev, ktorý poznajú diváci, však vznikal v postprodukcii. Jeho autorom bol zvukový inžinier Ben Burtt, ktorý v ňom skombinoval nahrávky medveďa, tuleňa, jazveca, leva či mroža.

Bola to najmä výška, ktorá v konečnom dôsledku otvorila Peterovi Mayhewovi cestu k jednej z najúspešnejších filmových ság, na druhej strane mu však spôsobovala značné zdravotné komplikácie. Prvé problémy nastali už pri nakrúcaní Návratu Jediho (1983), plne sa však prejavili v roku 2011, keď ho pripútali na invalidný vozík.

Aj keď sa neskôr dokázal zotaviť dostatočne na to, aby si opäť obliekol kostým Chewbaccu, už pri filme Sila sa prebúdza začal vychovávať svojho nástupcu. Stal sa ním fínsky basketbalový hráč Joonas Suotamo, ktorý sa ako Chewie objavil aj v samostatnom filme Solo: Star Wars Story. Mayhew si obľúbeného Wookieeho naposledy zahral v roku 2017 vo filme Star Wars: Poslední Jediovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hviezdne vojny #Star Wars #George Lucas #Peter Mayhew #Chewbacca