Miluje festival vo Varoch strieľanie či nakrúcanie?

Desiatky českých a slovenských osobností z rôznych oblastí kultúry adresovali vedeniu Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch (KVIFF) otvorený list.

01.07.2019 14:08
debata

Signatári v ňom vyjadrujú znepokojenie nad tým, ako festival navonok reprezentuje jeden z jeho sponzorov, firma Česká zbrojovka.

"Domnievame sa, že sviatok filmu a slobody by z princípu nemal byť platený firmou, ktorá podľa zdrojov ako Amnesty International v minulosti porušovala kódex EÚ o obchode so zbraňami. Sme presvedčení, že ľudské práva by mali vždy stáť nad biznisom. Preto my nižšie podpísaní apelujeme na vedenie KVIFF, aby sa budúci ročník konal bez podpory Českej zbrojovky. Omnoho radšej sa zúčastníme skromnejšej, ale o to hrdšej oslavy filmu v Českej republike,“ tvrdia tvorcovia ako napríklad Tereza Nvotová, Aňa Geislerová, Jan Hřebejk, Martin Štrba, Juraj Nvota a mnohí ďalší.

Julianne Moore s manželom,  Bartom...
Missky Nikol Švantnerová (vľavo) v kreácii...
+25Jún 2010 - Julianne Moore
V zoznamoch...

Česká zbrojovka si vyslúžila kritiku aj za dvojzmyselný slogan "We love shooting“, ktorým na sociálnych sieťach propagovala tohtoročnú účasť na festivale. Frázu totiž možno preložiť ako "Milujeme nakrúcanie“, no zároveň aj ako "Milujeme strieľanie“. Ako v stanovisku pre médiá uviedla hovorkyňa KVIFF Uljana Donátová, vedenie festivalu bude otvorenému listu venovať pozornosť pri hodnotení aktuálneho ročníka.

VIDEO: Pozrite si príchody hviezd na festival vo Varoch!

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlove Vary 2019