Nič nie je nemožné. Pomaľované vtáča zaletí do Benátok

Stellan Skarsgård, Udo Kier, Harvey Keitel, Barry Pepper. Prví dvaja hviezdili v najlepších dielach Larsa von Triera, tretí v kultových gangsterkách Quentina Tarantina Gauneri (1992) či Pulp Fiction: Historky z podsvetia a posledný menovaný zase v legendárnej oscarovej vojnovej dráme Stevena Spielberga Zachránte vojaka Ryana (1998).

26.07.2019 16:46
Pomaľované vtáča Petr Kotlár Foto:
Hlavný hrdina snímky Pomaľované vtáča, Joska (Petr Kotlár).
debata

Píše sa rok 2019 a všetky štyri herecké esá bude možné vidieť v jednom filme – Pomaľované vtáča. Nebolo by na tom nič výnimočné, keby nešlo o ukrajinsko-česko-slovenskú koprodukciu, pričom pod réžiou je podpísaný päťdesiatdeväťročný Václav Marhoul známy najmä vďaka vojnovej dráme Tobruk (2008). Jeho vtáča zaletí až na prestížny, najstarší filmový festival v Benátkach, kde v období od 28. augusta až do 7. septembra zabojuje o cenu priamo v hlavnej súťaži. Takýto úspech sa naposledy podaril ešte v roku 1989 Jurajovi Jakubiskovi s tragikomédiou Sedím na konári a je mi dobre.

„Václav Marhoul tomuto filmu venoval desať rokov svojho života. Až tak dlho film vznikal. Výber do hlavnej súťaže v Benátkach vnímam ako mimoriadny úspech pre českú a slovenskú kinematografiu ako takú, vďaka ktorému sa zároveň otvárajú dvere do sveta ďalším filmárom z Čiech a zo Slovenska, pretože tieto krajiny sa zrazu objavia na mape tých najdôležitejších festivalov,“ povedala pre Pravdu za spoločnosť PubRes, ktorá je koproducentom filmu, Zuzana Mistríková. Prezradila aj to, ako sa podarilo vyššie spomenutých hercov dostať do filmu.

„Václav si dal na obsadení veľmi záležať a jeho príprava bola naozaj poctivá. Zároveň mal osobnú skúsenosť so Stellanom Skarsgårdom z Prahy, kde spolu zhruba pred vyše dvadsiatimi rokmi pracovali na jednom filme, a tak sa mu pripomenul mailom. Ako však sám povedal, nie je to nič nemožné dostať takéto mená do filmu, pokiaľ prídete s kvalitným scenárom a pokiaľ danú tému tí ľudia považujú za dôležitú. Samozrejme, ten proces bol náročný a dlhý. Vymieňali sa kontakty cez viacero agentov. Ale vzhľadom na to, že ide o film s pomerne zvláštnou štruktúrou – viacero epizód, kde hlavný hrdina, malý chlapec, putuje Európou, čas týchto hercov na nakrúcaní sa dal tým pádom zladiť a prispôsobiť ich nabitému programu,“ povedala Mistríková.

Marhoul film nakrútil podľa rovnomenného svetového bestselleru Jerzyho Kosińského z roku 1965. Príbeh je zasadený do obdobia druhej svetovej vojny, počas ktorej sa šesťročný Joska (stvárnil ho Petr Kotlár) stretáva s nevídaným zlom a násilím. Napriek silnej téme, konkurencia filmu v hlavnej benátskej súťaži bude nesmierne veľká. O Zlatého leva spolu s ním zabojujú Hirokazu Koreeda s filmom The Truth, Roman Polanski s novinkou J'accuse, Todd Phillips s očakávaným Jokerom v hlavnej úlohe s Joaquinom Phoenixom či Steven Soderberg s drámou The Laundromat v hlavných úlohách s Garym Oldmanom a Meryl Streep.

Čiernobiela snímka Pomaľované vtáča dorazí do slovenských kín 19. septembra a vidieť ju budú môcť aj návštevníci 44. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Toronte, ktorý sa uskutoční od 5. do 15. septembra, kde bude uvedená v sekcii Special Presentations. Slovensko bude zároveň počas 76. ročníka festivalu v Benátkach reprezentovať aj krátky film s názvom SH_T HAPPENS. Bude uvedený v krátkometrážnej sekcii Orizzonti, pričom pre slovenskú kinematografiu ide v tejto sekcii o premiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Stellan Skarsgård #Medzinárodný filmový festival v Benátkach #Pomaľované vtáča