Horúci august, mrazivé filmy

Diváci v kinách sa budú triasť od strachu alebo od smiechu, podľa toho, či sa vyberú na niektorý z hororov, novinku Quentina Tarantina, alebo na českú komédiu. Labku tým najmenším deťom v kinách podá film plný šteniatok.

12.08.2019 07:00
Vtedy v Hollywoode Foto:
Brad Pitt a Leonardo DiCaprio vo filme Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode.
debata

Islandská dráma A dýchajte pokojne

Na islandskom polostrove Reykjanes sa pretnú osudy dvoch žien – islandskej slobodnej matky a Afričanky žiadajúcej o azyl, ktorá cestou do Kanady uviazla v Škandinávii. Režisérku Ísold Uggadóttir podľa jej slov fascinovalo, akým spôsobom by mohla jedna žena ovplyvniť život tej druhej a naopak. Hlavnou výzvou sa pre ňu stalo vytvorenie takého príbehu, ktorý by dobre sedel obom postavám. Zároveň vraj chcela využiť príležitosť na zdieľanie informácií o zúfalej situácii uchádzačov o azyl na Islande, pre ktorých je ostrov často iba prestupnou stanicou. Na festivale v Sundance získala cenu za réžiu a má aj ďalších päť trofejí zo svetových festivalov. Snímka sa premieta so slovenským animovaným filmom Persona grata Daniely Krajčovej.

Česká komédia Cez prsty

Drsne romantická komédia scenáristu a teraz už aj režiséra Petra Kolečka o vzťahoch, mužoch, ženách, plážovom volejbale a tikajúcich biologických hodinách. Linda (Petra Hřebíčková) a Pavla (Denisa Nesvačilová) obetujú plážovému volejbalu skoro všetko. Mladšia Pavla chce s priateľom Hynkom (Vojtěch Dyk) čo najskôr otehotnieť. Staršia Linda, ktorá je slobodná a bezdetná, to nechápe. Veď sa práve kvalifikovali na majstrovstvá Európy. Všetko nakoniec zamotá svojský správca ihriska so zaujímavou minulosťou Jíra (Jiří Langmajer). V komédii o živote dávajúcom druhé šance sa predstavia aj slovenskí herci Marián Miezga, Kristína Grepelová, Radka Pavločinová, Ján Jackuliak a Milan Mikulčík.

Slovenská novinka Kto je ďalší?

Režiséra a scenáristu Mira Drobného inšpirovali tri skutočné príbehy zo Slovenska, z Ruska a Kanady. Osudy hlavných hrdinov zmenil internet a priviedol ich až na hranicu života a smrti. Témy: kyberšikana, sexuálne zneužívanie a fenomén rooftopping – zdolávanie výškových budov bez akéhokoľvek istenia. Slovenskú raperku Aless dohnala kyberšikana až k pokusu o samovraždu, ale zachránila ju hudba a spev, ruskí rooftopperi Vitalij a Vadim v areáli atómovej elektrárne riskujú vlastné životy nielen kvôli sláve na internete, ale aj kvôli srdcu modelky Angely. Američanka Anita Sonnberger hrá sexuálne vydierané dievča, ktoré svoj príbeh zverejní bez vyslovenia jediného slova. Vo filme zaznejú skladby od Celeste Buckingham, Aless a Demi Lovato.

Americký horor Detská hra

Nová verzia hororovej klasiky z roku 1988, ktorá svetu priniesla jedného z najznámejších zloduchov v rámci hororového žánru. Režisér Lars Klevberg nakrútil film o novej, pokročilejšej bábike Chucky, ktorá dokáže zabíjať viacerými spôsobmi. Andy dostane k narodeninám úžasnú hračku, ktorá predstihuje všetky jeho predstavy. Bábika je „nadupaná“ funkciami a možnosťami, vie sa pripojiť aj k iným zariadeniam, nie je to len hračka, ale najlepší kamarát. Je roztomilá ako obrázok a deťom prináša len nadšenie a šťastie. Andymu a jeho mame prinesie nová bábika ešte niečo navyše – hrôzu, des a strach o život. Bábika je zlá ako všetky peklá sveta, vraždí veľmi rada a navyše s vynaliezavosťou najväčších psychopatov. Dobrú noc, Andy.

Ďalší horor: Nočné mory z temnôt

Horor Nočné mory z temnôt vraj urobí z tohtoročného leta dobu strachu. V opustenom dome úplne na konci mesta nájde partia tínedžerov strašidelnú knihu. Zanechalo ju tu mladé dievča s hrozivým tajomstvom, kým samo bez stopy zmizlo. Starobylá kniha je plná desivých príbehov a ešte desivejších monštier, ale nie je tak úplne na čítanie. Kniha, naopak, číta toho, kto s ňou príde do styku. Prečíta jeho najväčšie nočné mory, napíše z nich príbeh a začne ho rozprávať aj v skutočnom živote vrátane hrozivých príšer. Film vznikol v produkcii a podľa scenára filmového a hororového vizionára Guillerma del Tora, ktorému priniesli slávu filmy Hellboy, Faunov labyrint alebo Tvár vody. Snímku nakrútil nórsky režisér André Øvredal.

Quentin Tarantino: Vtedy v Hollywoode

Vo svojom deviatom filme Tarantino rozpráva o televíznom hercovi (Leonardo DiCaprio) a jeho dlhoročnom kaskadérovi (Brad Pitt). Tí sa rozhodnú presadiť pri filme na konci zlatej éry Hollywoodu v roku 1969 v Los Angeles. Názov filmu je poctou pre Sergia Leoneho, ktorý natočil Vtedy na západe (1968) a Vtedy v Amerike (1984). Tarantino označil Leoneho za svojho najobľúbenejšieho režiséra, ktorý ovplyvnil celú jeho kariéru. Film vraj vystihol bezstarostné 60. roky, ktoré zobrazuje ako farebne pozitívne. Idylu naruší brutálna vražda Polanského tehotnej manželky Sharon Tate, ktorú hrá krásna austrálska herečka Margot Robbie.

Pre deti: Labková patrola

Animovaný rodinný film je vraj jedným z najväčších detských hitov súčasnosti, nielen v televízii a na internete. Neohrozená Labková patrola totiž zažije svoje najnovšie a špeciálne dobrodružstvo v kinách na veľkom plátne. Chlapec Ryder a jeho psí záchranársky tím predstavia výnimočné dlhé epizódy, v ktorých bude mať svoje miesto a dôležitú úlohu každý z členov skupiny a jeho zvláštne schopnosti. Teda požiarnik Marshall, technik Rubble, policajt Chase, mechanik Rocky, vodný záchranár Zuma i letecká záchranárka Skye.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Quentin Tarantino #horor #filmové premiéry