Víťazom filmového festivalu v Toronte sa stal Jojo Rabbit

Hlavnú cenu na 44. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Toronte (TIFF) získal film Jojo Rabbit. Čierna komédia novozélandského režiséra Taiku Waititiho najviac zabodovala u divákov a odniesla si cenu Grolsch People's Choice a finančnú odmenu 15-tisíc dolárov.

16.09.2019 10:25
Režisér a scenárista Taika Waititi vytvoril... Foto: ,
Režisér a scenárista Taika Waititi vytvoril film Jojo Rabbit, ktorý sa stal víťazom filmového festivalu v Toronte.
debata

Satirický príbeh odohrávajúci sa počas II. svetovej vojny zachytáva osudy malého nemeckého chlapčeka menom Jojo (Roman Griffin Davis), ktorý má za svojho imaginárneho priateľa Adolfa Hitlera. Jeho idealizovanie fašizmu sa však začne postupne rozplývať, keď objaví židovské dievča Elsu (Thomasin McKenzie), ktoré u nich doma pred nacistami ukrýva jeho mama (Scarlett Johansson).

Na druhom mieste skončil film Marriage Story režiséra Noaha Baumbacha so Scarlett Johansson a Adamom Driverom v hlavných úlohách. Dráma Marriage Story je akýmsi detailným pohľadom na rozvod dvoch ľudí, ktorých rozdeľuje túžba žiť na dvoch rozličných miestach – v New Yorku a Los Angeles, a, naopak, spája láska k spoločnému synovi. Vo filme z produkcie stanice Netflix si ďalej zahrali Laura Dern, Alan Alda či Ray Liotta. Na treťom mieste skončila snímka Parazit Bonga Joon-ha.

Aj herečka Scarlett Johansson si zahrala vo... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Scarlett Johansson Aj herečka Scarlett Johansson si zahrala vo filme "Jojo Rabbit". Na snímke počas slávnostnej premiéry v Toronte.

V kategórii dokumentov si hlavnú cenu divákov odniesol film The Cave sýrskeho režiséra Ferasa Fayyada. Na druhej priečke sa umiestnila snímka I Am Not Alone Garina Hovannisiana a na treťom Dads, ktorú režírovala Bryce Dallas Howard.

V programe jedenásťdňového festivalu, ktorý sa konal od 5. do 15. septembra, uviedli tento rok 333 filmov z viac ako 84 krajín sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #film #víťaz #Jojo Rabbit