Posledná séria Hry o tróny vybojovala štvrtú televíznu cenu

Americká Akadémia televízneho umenia a vied udeľovala už po 71. raz sošky Emmy. Táto cena sa považuje za najvýznamnejšie ocenenie televíznej tvorby na svete a tento rok sa jej odovzdávanie nieslo v britskom duchu. Medzi víťazmi zabodovali Hra o tróny, Potvora a Černobyľ.

23.09.2019 19:00
Hra o tróny, Emmy Foto:
Ocenenia Emmy si prevzali predstavitelia seriálu Hra o tróny.
debata

Bodovala temná Potvora

Najväčším prekvapením nedeľňajšieho večera bol britský seriál Potvora (Fleabag). Jeho hlavná predstaviteľka Phoebe Waller-Bridgeová si odniesla sošku Emmy za najlepší komediálny seriál, na pódium sa však vracala ešte dvakrát, keď preberala ocenenie za scenár komediálneho seriálu aj ako najlepšia herečka. S ocenením za najlepšiu réžiu tak seriál Potvora získal celkom štyri sošky Emmy.

Ďalším oceneným britským importom je dramatický fantasy seriál Hra o tróny (Game of Thrones, 2011 – 2019), ktorý sa tento rok uzavrel ôsmou sériou. Hra o tróny sa ako celok stala fenoménom a na záver populárneho seriálu si diváci museli počkať dlhých 20 mesiacov. Oplatilo sa.

Už do otváracej epizódy sa vkradlo oveľa viac vtipu ako kedykoľvek predtým. Dej sa už dostal do štádia, keď nie je priestor na zbytočný pohyb pomyselných figúrok na šachovnici. Predchádzajúce sezóny dostatočne vykreslili jednotlivé charaktery na to, aby sa teraz bez okolkov pustili sa do neľútostného boja o Železný trón. Fantazijná Hra o tróny získala víťazstvo v kategórii dramatických seriálov už štvrtýkrát po sebe a herec Peter Dinklage, stvárňujúci postavu Tyriona Lannistera,, bol tiež štvrtýkrát ocenený za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej dramatickej úlohe.

Veľký záujem televíznych divákov, a to bez rozdielu veku, vyvolala aj päťdielna miniséria Černobyľ o jadrovej katastrofe z roku 1986. Okrem ceny za najlepšiu limitovanú sériu si na konto pripísal aj ďalšie dve ceny – za scenár (Craig Mazin) a réžiu (Johan Renck). Černobyľ ako príbeh o najväčšej katastrofe spôsobenej ľudskou činnosťou nenechal nikoho chladným. Téma zlyhania techniky, ľudského faktora, politických predstaviteľov aj elitárskych jednotlivcov je živá aj po vyše 30 rokoch od katastrofy. Vyvoláva silné emócie príbehmi bežných ľudí, z ktorých sa nechtiac stali hrdinovia – hasiči, baníci, lekári, pracovníci elektrárne, aj ich rodinní príslušníci. Černobyľ z dielne HBO a britskej televízie Sky ukázal, že aj tá najväčšia absurdita sa môže stať krutou realitou.

Emmy pre najlepší televízny film putovala tvorcom interaktívneho filmu Bandersnatch (2018), ktorý je súčasťou sci-fi antológie Čierne zrkadlo. Jednotlivé diely série na seba priamo nenadväzujú, každý z nich rozpráva iný príbeh, no ako celok prinášajú vysoko aktuálnu tému vzťahu spoločnosti k technológiám. Z fiktívneho sveta videohier sa v Čiernom zrkadle divákom vynárajú paralely s naším reálnym životom, v ktorom už teraz máme ťažkosti udržať nové technológie „pod kontrolou“.

Najlepší herci a herečky

Najlepšou herečkou v dramatickom seriáli sa tento rok stala Jodie Comerová za stvárnenie hlavnej úlohy v seriáli Na muške (Killing Eve). Najlepším hercom v dramatickom seriáli sa stal Billy Porter za rolu v seriáli Pose o homosexuálnej komunite v 80. rokoch v New Yorku. Porter sa stal prvým černošským víťazom ceny Emmy v tejto kategórii, ktorý sa prihlásil k homosexuálnej orientácii.

Cenu pre najlepšieho herca v komediálnom seriáli si prevzal Bill Hader za stvárnenie hlavnej postavy v čiernej komédii Barry, ktorý má za sebou kriminálnu minulosť, no túži sa stať umelcom. Ceny za hlavné úlohy v limitovanej sérii alebo filme získali Jharrel Jerome (When They See Us) a Michelle Williams (Fosse/Verdon).

Vedľajšie roly vyniesli trofeje hercovi Benovi Whishawovi (Škandál po anglicky) za úlohu ex-milenca britského politika, ktorý sa chce zviditeľniť a herečke Patricii Arquette (Odhalenie) za stvárnenie matky, ktorá kruto manipuluje so životom vlastnej dcéry.

Posolstvá slávnych

Niektorí z víťazov využili chvíle slávy na pódiu, aby nastolili dôležité témy. Alex Borstein, ktorá vyhrala cenu za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu, konkrétne v The Marvelous Mrs. Maisel, spomenula svoju starú mamu, ktorá prežila holokaust. „Moja stará mama bola v rade ľudí, ktorých strieľali a padali do jamy… Otočila sa ku strážnikovi a spýtala sa: „Čo sa stane, ak vystúpim z radu?“ a on odpovedal: „Nemám srdce zastreliť vás, ale niekto ho bude mať,“ cituje herečku mediálne.sk. „Ona z toho radu vystúpila a vďaka tomu som tu ja a moje deti, takže, dámy, vystúpte z radu,“ dodala.

Patricia Arquette, ocenená za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe limitovanej série alebo filmu (Odhalenie), spomenula svoju sestru Alexis, ktorá zomrela po zástave srdca spojenej s ochorením HIV. Ako uviedla, bude sa snažiť zmeniť svet, aby už transgender ľudia neboli terčom nevôle iných. „A dajte im prácu, sú to ľudské bytosti, poďme im dávať prácu a zbavme sa tejto predpojatosti, ktorú máme všade,“ cituje herečku mediálne.sk.

Televízne ocenenia Emmy udeľuje každoročne trojica organizácií televíznych umení a vied – Academy of Television Arts & Sciences (ATAS), National Academy of Television Arts & Sciences (NATAS) a International Academy of Television Arts and Sciences (IATAS).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál Hra o tróny #seriál Černobyľ #Emmy 2019 #seriál Potvora