Festival Jeden svet bude reflektovať tému Stratení v súčasnosti

Festival Jeden svet, ktorého jubilejný 20. ročník sa v Bratislave uskutoční v dňoch 9. až 13. októbra, sa bude tentoraz niesť v téme Stratení v súčasnosti.

25.09.2019 09:40
FILM: Krehká identita Foto: ,
Režisérka Zuzana Piussi so svojím dokumentom Ukradnutý štát otvorí festival Jeden svet.
debata

„Tento festival je typický tým, že vždy reflektuje súčasné dianie doma a v zahraničí. Tento rok reflektujeme našu minulosť, 30 rokov od Nežnej revolúcie, 20 rokov Jedného sveta a budeme hovoriť o tom, kam sme sa ako krajina posunuli, ako naša minulosť ovplyvnila našu prítomnosť a aká bude naša budúcnosť, ako sa k tomu postaviť v rámci svojich možností sami za seba a ako vytvárať lepšiu spoločnosť, v ktorej sa dobre žije,“ povedala umelecká riaditeľka festivalu, Diana Fabiánová.

Na aktuálny ročník podujatia, v rámci ktorého sa uskutoční 40 filmových projekcií a 14 diskusií, zavíta až 16 hostí a hostiek. „Príde k nám 16 skvelých majstrov svojho remesla. Filmári, spisovatelia, aktivisti, environmentalisti, filozof a vedec, ktorí svojou odbornosťou a nadaním obohacujú spoločnosť a krok za krokom posúvajú hranice jej chápania,“ uviedla Fabiánová.

Festival otvorí film Ukradnutý štát za osobnej účasti jeho autorky, filmárky Zuzany Piussi. Z amerického Oregonu na podujatie príde i režisérka Skye Borgman, ktorá slovenským divákom predstaví film Pod lampou tma odkrývajúci šokujúcu pravdu o utajovanom, no, bohužiaľ, tak častom sexuálnom násilí páchanom na deťoch.

Z Čiech prídu súťažiť o cenu Slovensko a Česko za ľudské práva dokumentaristi Theodora Remundová a Martin Mareček a z Viedne na festival zavíta režisér, performer a vedec Johannes Grenzfurthner, ktorý divákov po projekcii filmu Vitaj, umelá inteligencia! uvedie do tajov a budúcnosti sexuálneho života s robotmi. Priestor dostane aj poľský novinár Kamil Baluk a švajčiarsky autor Sacha Batthyany, ktorí prídu do Bratislavy uviesť svoje knihy.

Jeden svet bude tiež informovať slovenskú verejnosť o tom, ako sa realizuje sociálna pomoc doma i vo svete. „Uvedieme na ňom okrem iných napríklad film Stratený domov Juraja Mravca o slovenskej pomoci v Iraku alebo film Hluché dni Pavla Pekarčíka o sociálnej pomoci nepočujúcim ľuďom na Slovensku,“ povedal hlavný usporiadateľ festivalu, riaditeľ organizácie Človek v ohrození Braňo Tichý.

V rámci sprievodných podujatí sa počas festivalu uskutoční aj špeciálne interaktívne podujatie s názvom The Polarity Party pochádzajúce z dielne Dany Carpensen & The Michael Douglas Kollektiv. Na Slovensku sa mu začala venovať tanečníčka Katarína Brestovanská z občianskeho združenia Nový Priestor a návštevníci festivalu ho budú môcť zažiť zdarma 12. októbra o 18:00 v priestoroch Novej Cvernovky.

„The Polarity Party je akčný participatívny choreografický dialóg, účastníci prídu a sú súčasťou performance, zúčastňujú sa diskusie so svojimi sprievodcami, chodia po jednotlivých stanovištiach a zodpovedajú otázky týkajúce sa polarizácie, pričom na vlastných podnetoch a témach spoznávajú, čo tá polarizácia vlastne znamená,“ uviedla Brestovanská.

Po bratislavskej časti festival zavíta aj do ďalších slovenských miest, kde sa uskutočnia okrem samotných projekcií aj diskusie so študentmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #novinky #diana fabiánová #Jeden svet