Zomrel fotograf celebrít Terry O'Neill

Britský fotograf Terry O'Neill, ktorý získal renomé vďaka svojmu originálnemu zachyteniu osobností z oblasti kultúry a politiky najmä 60. a 70. rokov, zomrel počas uplynulého víkendu po dlhej chorobe vo veku 81 rokov.

18.11.2019 19:00
Terry O'Neill Foto:
Terry O´Neill fotografoval najslávnejšie osobnosti showbiznisu a politiky v 60. a 70. rokoch. Na snímke s vydavateľkou Alison Millerovou v Los Angeles.
debata

Britský fotograf Terry O'Neill, ktorý získal renomé vďaka svojmu originálnemu zachyteniu osobností z oblasti kultúry a politiky najmä 60. a 70. rokov, zomrel počas uplynulého víkendu po dlhej chorobe vo veku 81 rokov.

Pred jeho objektívom sa ocitli The Beatles, The Rolling Stones, Judy Garlandová, Michael Caine, Raquel Welchová, Brigitte Bardotová, Elton John, David Bowie, Elizabeth Taylorová, Tom Jones, Frank Sinatra, Sean Connery, Roger Moore, Paul Newman, Clint Eastwood, Robert Redford, Amy Winehouseová, Kate Mossová a mnohí ďalší.

Podľa mnohých bol O'Neill v srdci paparazzim, ktorý svoje portréty vytváral dravo a nečakane. Bol obľúbeným fotografom eltona Johna, Queen, Led Zeppelin a The Who. Vytvoril i portréty viacerých politikov vrátane britskej kráľovnej Alžbety II. či prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu. Kariéru odštartoval v 60. rokoch v Londýne a vo fotografovaní pokračoval nasledujúcich päť desaťročí.

Narodil sa vo východnom Londýne írskym imigrantom. Nikdy nezamýšľal byť fotografom a rodina z neho chcela mať katolíckeho kňaza. Zo školy však odišiel v 15 rokoch, aby hral na bicie. Túžil hrať jazz, prijal však miestío technického fotografa. Tak sa začala jeho kariéra.

O'Neill bol v 80. rokoch ženatý s americkou herečkou Faye Dunawayovou. Jeho fotografické diela vlastní viac ako 40 galérií a múzeí na celom svete. V roku 2011 mu udelili čestnú medailu Kráľovskej fotografickej spoločnosti (RPS) za prínos k rozvoju fotografického umenia. V tomto roku sa stal držiteľom Radu Britského impéria (CBE).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #The Rolling Stones #Nelson Mandela #kráľovná Alžbeta II. #Terry O´Neill