Kto koho balamutí?

Helen Mirren ako Betty McLeishová alebo Ian McKellen v roli Roya Coutnaya. Kto z nich sa v snímke Dokonalá lož stane obeťou? Starý podvodník alebo dôverčivá dáma v rokoch?

30.11.2019 09:00
rev-1-TGL-CC-TRL-89018r High Res JPEG Foto:
Helen Mirren ako Betty McLeishová
debata

Ak by jeden druhému od začiatku takmer vo všetkom neklamali, bolo by to jednoznačné. Roy je nie príliš zaujímavý starý pán. Ale len na prvý pohľad. Je to skúsený podvodník, ktorý ovláda všetky finty, ako sa votrieť do priazne žien, pripraviť ich o peniaze a potom zmiznúť v nenávratne. Keď na on-line zoznamke spozná dobre situovanú vdovu Betty McLeishovú, len ťažko dokáže uveriť tomu, koľké šťastie ho postretlo. Osamelá žena je terčom jeho ďalšieho plánovaného podvodu, pri ktorom si brúsi zuby na časť jej majetku. Betty podvodníka vpúšťa nielen do svojho domu, ale aj do svojho života. Zbližovanie však nepostupuje podľa Royovho plánu. A starý pán začína mať čudný pocit. Pocit, že mu na Betty začína skutočne záležať. Je sám zo seba prekvapený, koľko starostlivosti začína venovať vdove. Jeho cit, ktorý má byť len predstieraný, sa pomaly, ale isto stáva skutočným. Všetko sa však môže razom zmeniť. Hladina pokojného života sa môže razom zmeniť na nebezpečný tanec na tenkom ľade. Roy nie je jediný, kto má svoje tajomstvá…

Ian McKellen v roli Roya Coutnaya Foto: Warner Bros
Dokonala loz Ian McKellen v roli Roya Coutnaya

Snímku s hviezdnym obsadením nakrútil Bill Condon. Oscarový režisér, ktorý má na svojom konte oceňované drámy Bohovia a monštrá, Kinsey aj rozprávkový megahit Kráska a zviera. A tiež scenáre k filmovým muzikálom Dreamgirls a Chicago. Románový debut britského spisovateľa Nicolasa Searla The Good Liar ho zaujal preto, že sa v roku 2015 stal bestsellerom a jednou z najúspešnejších prvotín v kriminálnom žán­ri.

Britskí herci, 74-ročná Helen Mirren a osemdesiatnik Ian McKellen, známy z filmovej série Pán prsteňov, kde stvárnil ikonického Gandalfa, sa na filmovom plátne stretli po prvý raz. Režiséra zaujali v spoločnej broadwayskej divadelnej inscenácii. "Fascinuje ma, akým odlišným spôsobom pristupujú ku svojej práci. Helen stavia na svojich skúsenostiach, pre Iana sú dôležité skúšky, rozhovory a dôkladné štúdium scenára. Bolo zaujímavé sledovať ich interakciu,” povedal režisér. Do vedľajšej úlohy syna, ktorý chce Betty pred Royom chrániť, obsadil Russella Toveya a do úlohy Royovho priateľa Jima Cartera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Helen Mirren #premiéra #film #Ian McKellen #dokonalá lož