Štartuje festival súčasnej hudby Next

Next už dvadsať rokov prezentuje medzinárodných i tuzemských umelcov, ktorí sa vyzliekajú zo žánrových škatuliek. Nemá headlinerov, sú nimi všetci.

27.11.2019 09:00
26Next  Michela Pelusio Photo by Margaux Martin s Foto:
Michaela Pelusio sa v Bratislave predstaví s performance SpaceTime Helix.
debata

Elektronická hudba sa začala formovať v 50. a 60. rokoch minulého storočia a v Bratislave má dnes pomerne slušné zázemie. Nielen poslucháčov, ale aj producentov a usporiadateľov akcií venovaných experimentálnym polohám súčasného zvuku. Jedným z neodmysliteľných hudobných eventov jesene je festival Next, ktorý už dvadsiaty rok prezentuje medzinárodných i tuzemských umelcov, ktorí sa vyzliekajú zo žánrových škatuliek.

Next sa posúva do nových priestorov

Next štartuje v stredu 27. novembra a hneď na úvod pozýva do budovy Slovenského rozhlasu, kde režisérka Johana Ožvold nakrúcala dokument o elektronickom zvuku a jeho umeleckých polohách – Sound is Innocent.

John Richards je nielen hosťom festivalu, ale aj jedným z respondentov vystupujúcich vo filme. Venuje sa komponovaniu elektronickej hudby a vytváraniu netradičných hudobných nástrojov. Možno aj vy máte doma vreckový syntetizátor, ktorý navrhol.

"V Slovenskom rozhlase je večer venovaný filmu The Sound is Innocent, ktorý rozpráva o histórii a súčasnosti experimentálnej elektronickej hudby, a rozhlas je natoľko charizmatický priestor, že sme sa rozhodli urobiť zážitkovú trasu,” približuje dramaturg a spoluzakladateľ festivalu Slávo Krekovič.

Ľudia sa počas festivalu dostanú do priestorov rozhlasu, ktoré nie sú bežne prístupné. Na troch miestach budú multimediálne performance, ktoré často nesúvisia s filmom. John Richards bude mať workshop Dirty Electronics a s účastníkmi pripraví performanciu.

Ďalšie predstavenie tu bude mať poľská zostava skladateľov Mud Cavaliers, ktorí prídu so špeciálnym audiovizuálnym projektom odkazujúcim na poľského avantgardného dramatika, maliara, fotografa a skladateľa 20. storočia Stanisława Ignacyho Witkiewicza.

Ocitnúť sa v tele zvuku

Najzaujímavejšou zložkou programu sú podľa Krekoviča predstavenia, ktoré vytvorili umelci priamo pre festival. "Zakaždým je to dobrodružstvo, pretože nikdy vopred presne nevieme, ako to dopadne.” Jedným z takých je aj vystúpenie Lee Gambleho. Zvukový dizajnér, experimentátor a skladateľ príde s dielom, ktoré vytvoril pre partnerský festival Elevate a v A4 ho predstaví na 10.1-kanálovom 3D ambisonickom zvukovom systéme.

"Reproduktory budú rozmiestnené okolo publika aj na strope. Na Elevate festivale v Grazi koncertoval Lee Gamble v dóme. Na rovnakom systéme bude hrať Erik Nyström, tiež umelec, ktorý pracuje s priestorovým zvukom a multikanálovými aparatúrami,” približuje Krekovič.

Ďalšie predstavenie špeciálne pre Next vytvoril v Berlíne pôsobiaci nórsky producent TCF. Pracuje s technológiami či kryptovaním a v predstavení tematizuje presah technológie do života.

"Mariska de Groot pripravila multimediálnu performanciu so zvukom a svetlom. Je to projekcia rotujúceho kotúča a umelkyňa sníma meniace sa svetlo, z ktorého vytvára zvuk.” Krekovič dodáva, že ďalšie tri objednávky festivalu vytvorili slovenskí umelci. Jedným z nich je projekt Anny Filip a Borisa Vitázka, ktorí chystajú multimediálnu performanciu.

Michaela Pelusio sa v Bratislave predstaví s... Foto: Margaux Martin´s
26Michela Pelusio2 Photo by Margaux Martin s Michaela Pelusio sa v Bratislave predstaví s performance SpaceTime Helix.

Ako to vyzerá a znie, keď sa stretne Pytagorova hudba sfér, kvantová fyzika a teória strún s audiovizuálnym experimentovaním, môže návštevník zistiť pri návšteve performance SpaceTime Helix talianskej performerky Michaely Pelusio. Podobne ako jej ostatné diela, aj toto je niekde na pomedzí kinetickej inštalácie, performance a demonštrácie rôznych fyzikálnych fenoménov.

Projekt Vapori del Cuore vznikol v 90. rokoch a na festivale pokrstí retrospektívny album. "Tvoria voľne improvizovanú hudbu a tretím slovenským projektom je Data Koroptev. Ondrej Zajac sa dal dokopy s hudobníkom a producentom Ondřejom Ježkom a Václavom Šafkom.”

Záverečný organový koncert amerického minimalistu Charlemagne Palestine, ktorý tvrdí, že najlepším syntetizátorom je organ, bude vo Veľkom evanjelickom kostole v nedeľu. Slávo Krekovič nedelí interpretov na Nexte na headlinerov a menej významných umelcov očakáva od tohto koncertu neobyčajný zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Next