Pavol Barabáš predstavuje Svetozára Stračinu

Dvojka RTVS prináša v pondelok 23. decembra o 20.10 h premiéru najnovšieho filmu dokumentaristu Pavla Barabáša Svetozár Stračina. Film nesie názov podľa svojho hlavného protagonistu, všestranného hudobného skladateľa, zberateľa ľudových piesní a editora ich nahrávok, autora orchestrálnych diel, filmovej a scénickej hudby (Pacho, hybský zbojník, Sváko Ragan).

22.12.2019 10:00
stracina Foto:
Svetozár Stračina (sediaci) na archívnom zábere.
debata

Pavol Barabáš známy svojimi dokumentmi o horách a prírode sa aj na Stračinu pozrel ako na prírodný úkaz. Tento hudobník bol totiž výnimočný zjav – nielenže tvoril originálnu hudbu, ale skúmal a zaznamenával aj naše hudobné korene.

Trúbenie na trombity. Foto: ASFK
trombita2 Trúbenie na trombity.

Mimoriadna nebola len jeho tvorba, ale aj spôsob života. Hoci sa Barabáš a Stračina (1940 – 1996) nikdy osobne nestretli a filmár musel čerpať z archívov a stretnutí s pamätníkmi a známymi, divákom ponúka aj pohľad do Stračinovho súkromia. Vo filme je jednak hudobníkov osobný príbeh – Stračinovi pri pôrode zomrela mama, čím on celý život trpel, ale je tam aj to, čo mu spôsobovalo radosť – cesty po Slovensku za ľudovými muzikantmi, psík a jeho inšpiratívny byt. Stojí za to pozrieť si tento film, lebo vypovedá nielen o jednom človeku, ale aj o celej dobe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Pavol Barabáš #dokument #Svetozár Stračina