To najlepšie z vianočnej obrazovky: Rozprávky aj vianoční oteckovia

Výber toho najzaujímavejšieho zo sviatočného tv programu: aké rozprávky či filmy nezmeškať.

23.12.2019 15:00
Ladove kralovstvo male Foto:
Animovaný komediálny muzikál Ľadové kráľovstvo.
debata

pre najmenších

Websterovci 2: Zo života pavúkov, Dvojka, Večerníček od 23. 12. o 18.35

Pavúčia rodinka Websterovcov je späť! Spoznajte ich nové príbehy! Objavíte nielen pevnosť pavúčieho vlákna, ale najmä skutočnú silu rodiny, ktorú spája. Budú aj karamelové muchy!

Večerníček Websterovci 2: Zo života pavúkov Foto: RTVS
Fusion Studio TIFF File Večerníček Websterovci 2: Zo života pavúkov

oscarový muzikál o Snehovej kráľovnej

Ľadové kráľovstvo, 24. 12., JOJ, 17.30

Animovaný komediálny muzikál sa inšpiroval motívmi z rozprávky Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná. Získal dva Oscary – v kategóriách Najlepší celovečerný animovaný film a Najlepšia pieseň (Let It Go) – a Zlatý glóbus ako najlepší celovečerný animovaný film.

Animovaný komediálny muzikál Ľadové kráľovstvo. Foto: JOJ
Ladove kralovstvo male Animovaný komediálny muzikál Ľadové kráľovstvo.

seriáloví hrdinovia ako darček

Oteckovia – Vianočný zázrak, 24. 12., Markíza, 18.45

Fanúšikovia seriálu Oteckovia sa na Štedrý večer dočkajú aj krátkej, 15-minútovej špeciálnej sviatočnej epizódy nazvanej Vianočný zázrak. Čo to bude, ostáva prekvapením. S Oteckami môžete povečerať alebo rozbaľovať darčeky.

Oteckovia v špeciálnej vianočnej epizóde Foto: Markíza
oteckovia mali Oteckovia v špeciálnej vianočnej epizóde

legendárna ruská rozprávka

Mrázik, 24. 12., Markíza, 19.00

Aj príbeh o pracovitej Nastenke, statočnom, ale samoľúbom Ivanovi a láske, ktorá si poradí so zlou macochou aj s mrazivým kúzlom Mrázikovej palice, sme už videli stokrát, ale rozprávku z roku 1964 si stále radi pozrieme znova. Evergreen televíznych obrazoviek, ktorý baví starých aj mladých, veľkých aj malých.

Legendárna ruská rozprávka Mrázik Foto: Markíza
Mrazik 1 Legendárna ruská rozprávka Mrázik

rodinná klasika

Pelíšky, 24. 12., Markíza, 20.30

Vynikajúca komédia Jana Hřebejka, ktorú mnohí diváci poznajú síce naspamäť, no k Vianociam jednoducho patrí. Mozaikové rozprávanie o osudoch troch generácií mužov a žien v roku 1968. História podaná cez rodinné príbehy plná skvelých hlášok a výborných hereckých výkonov Miroslava Donutila, Simony Stašovej, Bolka Polívku, Evy Holubovej, Jiřího Kodeta, Emílie Vášáryovej, Jaroslava Dušeka, Kristýny Novákovej-Fuitovej a Stelly Zázvorkovej

Hřebejkove Pelíšky už sú televízna klasika. Foto: Markíza
Pelisky 1 Hřebejkove Pelíšky už sú televízna klasika.

novinka Lucky Vondráčkovej

Dokonalý bozk, 26. 12., JOJ, 13.00

Premiéra kanadského filmu z roku 2017, ktorý tvrdí, že jediný bozk dokáže zmeniť celý váš život. Každý hľadá šťastie, no keď vám ťahá na tridsať a stále žijete s rodičmi, ktorí sa k vám správajú ako k dieťaťu, ste bez práce a láska je v nedohľadne, hľadáte ešte intenzívnejšie. Tanya Cova (Lucka Vondráčková) žije s rodičmi v severoamerickom meste v trochu všednej americkej spoločnosti. Jej rodičia, bývalí tajní agenti pre nemenovanú východnú ríšu, už toho majú dosť a chcú ju zúfalo vydať za syna ich starej známej Šárky. Po pôvabnej Tanyi však túži aj miliardár Brian Demarrias. Do toho všetkého príde nečakaný bozk v parku. Ktorý z nich je pre Tanyu tým pravým? Film vzbudil kontroverzné reakcie, ale kvôli Lucke Vondráčkovej mu fanúšikovia iste dajú šancu.

Kanadský film Dokonalý bozk s Luckou Vondráčkovou. Foto: JOJ
Dokonaly bozk 01 Kanadský film Dokonalý bozk s Luckou Vondráčkovou.

nová rozprávka

Čertovské pero, 26. 12., Jednotka, 20.30

Príbeh rozprávky režiséra Marka Najbrta nás zavedie do malého pokojného mestečka Švindľov, kde miestni žijú bežným životom remeselníkov a sedliakov a možno ani netušia, že všetky ich priestupky a hriechy sú starostlivo monitorované miestnou pekelnou pobočkou Šupvidly. Hriechy v pekle zapisuje kúzelné pero z kohúta samotného Lucifera. Každý hriešnik má v pekle založenú vlastnú zložku a vždy, keď sa zložka zaplní, čertovské komando si nasadí kúzelné rohy a chvost a vyrazí na povrch, aby hriešnika priviedlo do pekla. Jedného dňa však čertovské pero prestane fungovať a Lucifer sa rozhodne poveriť doručením nového čertovského pera do pobočky neskúseného čerta Bonifáca (Jan Cina). Žiaľ, prvá Bonifácova skúsenosť v mestečku je, že mu miestny podvodník kúzelné pero ukradne. Spustí sa rad udalostí, keď mestečko ovládnu miestni špekulanti, lenivci a podvodníci, ktorým sa podarí uväzniť aj samotného vládcu pekiel. Ostáva už len na Bonifácovi, aby v sebe našiel odvahu a lásku, oslobodil mestečko i Lucifera a získal ruku krásnej Grétky.

Rozprávka Čertovské pero. Foto: RTVS
certovo pero Rozprávka Čertovské pero.

101 % perfektnej zábavy

101 dalmatíncov (hraná verzia s Glenn Close), 26. 12., JOJ, 20.35

101 živých, hravých a neposedných psíkov. Roger navrhuje počítačové hry, Anita navrhuje luxusnú módu v salóne démonickej Cruelly De Vil. Bez pričinenia svojich psov by sa v obrovskom Londýne nikdy nezoznámili. Rogerov dalmatínec Pongo sa však na prvý pohľad zamiloval do Anitinej dalmatínky Perdity, a hoci jeho vzplanutie spočiatku prinieslo majiteľom niekoľko roztomilých nepríjemností, ako napríklad jesenný kúpeľ v jazierku uprostred parku, všetko sa rýchlo na dobré obrátilo. Zaľúbenie v sebe totiž našli nielen dalmatínce, ale aj Roger s Anitou. Je po svadbe. Kým Anita je ešte len tehotná, Perdita už povila kopec roztomilých šteniatok. Vtedy do ich pokojného života razantne vstúpi zradná a diabolsky zlá Cruella De Vil. Už dávno stratila zdravý rozum a namiesto srdca má pravdepodobne kus chladného mramoru. Od istého času je posadnutá zvrátenou túžbou po kožuchu z jemných kožtičiek šteniatok dalmatíncov. A keďže Roger s Anitou jej odmietli novonarodených miláčikov predať, poslala Cruella svojich dvoch nasprostastých poskokov, aby fľakaté omrvinky uniesli priamo z pelechu.

Glen Close v hranej verzii filmu 101 dalmatíncov. Foto: JOJ
101D 1sheet kap2 X Glen Close v hranej verzii filmu 101 dalmatíncov.

francúzska vianočná romantická komédia.

Láska v Laponsku, 26. 12., Jednotka, 22.05

Charlotte Marton je mladá ambiciózna špecialistka na bankroty. Už je december, keď ju jej parížska firma vyšle na služobnú cestu do Švédska, aby vyriešila problém francúzskej spoločnosti na výrobu drevených hračiek, ktorá je už roky v červených číslach. Nemalo by ísť o zložitú úlohu a Charlotte očakáva, že do Vianoc sa vráti domov. Vo Švédsku však spoznáva riaditeľa spoločnosti Martiala, sympatického idealistu, ktorý sa snaží skĺbiť vedenie firmy s výchovou detí svojej mŕtvej sestry… Film režiséra Arnaulda Mercadiera z roku 2017.

Francúzska komédia Láska v Laponsku Foto: RTVS
0893 Francúzska komédia Láska v Laponsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #rozprávky #TV program