Star Wars je, zdá sa, na konci

Pri azda najslávnejšej frančíze súčasnosti sa od čias jej stvoriteľa, legendárneho režiséra Georgea Lucasa, vystriedalo viacero režisérov.

20.12.2019 19:00
22 star wars  7104652 Foto:
Adam Driver ako Skywalker v 9. pokračovaní hviezdnej ságy.
debata (2)

Posledný film venovaný rodine Skywalkerovcov nadväzuje na predchádzajúci príbeh Posledný Jedi (réžia Rian Johnson), kde sa zrodila nová hrdinka a režíroval ho J. J. Abrams. Hlavné postavy v príbehu, rytierku z rádu Jed, Rey, stvárnila Daisy Ridleyová a temného Skywalkera hrá jeden z najtalentova­nejších hercov svojej generácie Adam Driver.

Fetiš je fetiš a skalných fanúšikov zrejme neodradia ani slabšie hodnotenia na Rotentomattoes. Film má momentálne hodnotenie 58 percent a jeho priemerné kvality naznačujú aj zahraničné recenzie. "Príbeh nie je perfektný, oživená Leia je divná a Emperor je pantomimický darebák. No komu na tom záleží, keď skáčete rýchlosťou svetla,” píše o filme britský Guardian.

Nízke nároky na príbeh o odvekom boji dobra a zla varírovaného od sedemdesiatych rokov, maskované dynamickým dejom, nie sú v blockbustrovej produkcii ničím prekvapujúce. Scenáristom filmu je Chris Terio, autor oscarového príbehu Fargo, a J. J. Abrams – sám fanúšik tohto filmu – bol o Teriových kvalitách presvedčený.

Priznáva, že sám nevie, kam sa príbeh Hviezdnych vojen bude vyvíjať ďalej, no záhadne naznačuje, že koniec rodu Skywalkerovcov je možným koncom celej ságy. „Myslím, že najväčšia vec je, že je to koniec nie troch filmov, ale deviatich a som skutočne veľmi hrdý na prácu, ktorú sme urobili na tejto snímke. Cítim, že sme ten príbeh doviedli do konca,“ uviedol spoluscenárista a režisér.

Písať o Star Wars a nepohnevať si spojlermi fanúšikov, ktorí film ešte nevideli, obmedzuje na stručnú noticku. Rey, ako je už známe z predchádzajúcich dielov, nadobudla schopnosti a ako pokračovateľka rádu Jediovcov je pripravená na boj so zlom v snahe zachrániť galaxiu. Synopsa opakujúca sa azda pri každom z dielov slávnej ságy. Čo tam po tom, pozerať Star Wars je ako čítať obľúbenú knihu a v tom spočíva význam tohto fenoménu a jeho udržiavania pri živote. Potešiť fanúšikov, ktorí sa svojmu obľúbenému koňovi nepotrebujú pozerať na zuby, iba že by áno.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Star Wars #J. J. Abrams #Hviezdne vojny: Vzostup Skywalkera