Film o polárnikovi Roaldovi Amundsenovi nakrúcali aj v Prahe

Do kín sa dostal životopisný nórsko-švédsko-český film Amundsen. Áno, aj český, pretože malú rolu v snímke o dobrodruhovi, ktorý ako prvý dobyl južný pól a dosiahol oba póly zemegule, dostal aj český herec Vojta Kotek (stvárnil Karla Feuchta).

26.12.2019 08:00
Amundsen snímka Foto:
Vo filme Amundsen hrá hlavnú postavu herec Pal Sverre Hagen, jeho milenku Bess Magidsovú hrá Katherine Waterstonová.
debata

Čecha nájdeme dokonca aj v úlohe nórskeho kráľa Hakona VII. – toho hrá Jiří Mach. A kostýmy vytvorila Michaela Hořejší, manželka básnika Michala Horáčka. Viaceré scény filmu o polárnikovi sa nakrúcali v Prahe, napríklad Vltava tu predstavovala studené more a pražská náplavka prístav v Osle.

Hlavnú postavu, polárnika Roalda Amundsena však hrá rodák z nórskeho Stavangeru Pål Sverre Hagen. Tento herec sa dostal do povedomia aj rolou obchodníka s narkotikami vo filme Boj snežného pluhu s mafiou, za čo ho v roku 2014 v Nórsku nominovali na najlepšiu mužskú hereckú rolu. Najzvučnejším hereckým menom snímky Amundsen je však americká herečka Katherine Waterstonová, ktorú diváci poznajú z filmovej série Fantastické zvieratá a zo sci-fi Votrelec: Covenant, tu hrá Amundsenovu milenku Bess Magidsovú.

Amundsena označovali vzletne za posledného Vikinga, muža, ktorý nevedel byť druhý a prvenstvu obetoval čokoľvek. To, aký bol naozaj, sa snaží priblížiť aj najnovšia 125-minútová snímka režiséra Espena Sandberga, ktorý už na seba upozornil filmom Kon-Tiki (získal zaň nomináciu na Zlatý glóbus a na Oscara).

Celovečerný film Amundsen zachytáva polárnikove neuveriteľné výpravy do nepreskúmaných ľadových pustatín či polárne lety vzducholoďou, ale odhaľuje aj súkromie a kontroverznú osobnosť legendárneho objaviteľa. Venuje sa jeho vzťahu s bratom Leonom či milostným aféram s vydatými ženami. Takže diváci uvidia aj temnejšie stránky Roalda Amundsena.

Nad Amundsenovými odvážnymi výpravami žasol celý svet, už za svojho života sa stal legendou. Jeho súperenie o dobytie južného pólu s britským námorným dôstojníkom Robertom Scottom vstúpilo do dejín ako najnapínavejšie objaviteľské preteky všetkých čias. Byť slávnym bádateľom sa Roald Amundsen rozhodol už ako malý.

Mal v sebe obrovské odhodlanie, vytrvalosť a tvrdohlavosť. Jeho odvaha však hraničila s posadnutosťou. V živote mal iba jeden cieľ – byť prvý. Tejto túžbe bol ochotný obetovať všetko – dobré meno a povesť, životy svojich druhov aj osobné vzťahy. V pozadí Amundsenových expedícií a objavov stojí jeho praktický brat Leon, ktorý mu zabezpečoval zázemie, staral sa o organizáciu výprav a predovšetkým o ich náročné financovanie.

V kinách je nórsko-švédsko-český film Amundsen. Foto: Bontonfilm
Amundsen film V kinách je nórsko-švédsko-český film Amundsen.

Snímka má skôr pomalšie tempo, niektorým divákom sa zdala rozvláčna a rozčuľovali ich scény s aristokratmi či Amundsenova parochňa. Ktosi dokonca sarkasticky komentoval: „Vydržať celú metráž filmu je náročnejšie, než večer zabiť a zjesť psa, ktorý vás cez deň ťahal na saniach po ľadových pláňach.“ Áno, aj taká drastická scéna vo filme je.

Možno je však bližšie pravde iný divák, ktorý tvrdí, že ísť na podobný životopisný film tesne po prečítaní biografickej knihy (A. Jakovlev) o tomto bádateľovi je úplne iný zážitok, než ísť na film ako na neprebádaný kontinent, ako učinil Amundsen napríklad v prípade Antarktídy.

„Amundsen je totiž životopis ako z rýchlika, ako to už v takýchto prípadoch býva a to najväčšie potešenie mi poskytovalo práve prekrývanie prečítaných faktov s obrázkami na plátne. No ale, keď sme na jednom či druhom póle a v jeho okolí, tak sa skutočne je na čo v kine pozerať. Menej logické je už zarámovanie rozprávania do rozhovorov Roaldovho brata s jeho milenkou a trochu zbytočné filozofovanie nad samotnou osobnosťou polárnika, aj tak bol stále niekde v snehu a na ľade.“

Ale ak milujete studené končiny a chcete sa pokochať pohľadom na polárnu žiaru, tak sa do kina na Amundsena určite vyberte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Vojta KOtek #Amundsen