Hviezdne vojny ako Hra o tróny! Posledný film rozdelil svet príbehom ušitým horúcou ihlou

Rok 2019 sa do filmovej, ale aj seriálovej histórie zapíše veľkými písmenami ako míľnik, keď sa skončili veľké príbehy milované generáciami. Seriály ako Hra o tróny alebo Teória veľkého tresku a potom filmové série X-men a teraz aj Hviezdne vojny povedali svoje posledné príbehy.

24.12.2019 07:00
star wars, daisy ridley, vzostup skywalkera, Foto:
Osud Rey sa v poslednom filme uzavrel. Táto postava bola kľúčom k porazeniu najväčšieho zla.
debata (5)

UPOZORNENIE: Nasledujúci článok obsahuje spoilery k poslednému Star Wars filmu.

Nepredstaviteľné pre fanúšikov sa stalo skutočnosťou. Tesne pred Vianocami na strieborné plátna prišiel rozlúčkový príbeh z ďalekej galaxie, Hviezdne vojny Epizódy IX: Vzostup Skywalkera uzavrel štyri dekády trvajúcu ságu, ktorá nemá v kinematografii obdobu a vyzerá to tak, že ani mať nebude.

Po 42 rokoch sa prepletené osudy niekoľkých generácií klanu Skywalkerovcov uzavreli v poslednom príbehu, ktorého réžiu si vzal pod patronát opäť J.J. Abrams. Ten sa k Star Wars vrátil po štyroch rokov. Bol to práve on, ktorý v roku 2015 priviedol späť túto filmovú sériu už pod krídlami koncernu Disney a nedočkavých fanúšikov čakala nová trilógia so staronovými postavami a rovnakou zápletkou. V galaxii stále nezavládol mier a hrozil ešte väčší teror ako za čias Impéria.

Rozporuplné prijatie novej trilógie

Práve najnovšia trilógia bola ešte viac rozporuplnejšie vnímaná ako Epizódy I., II., III., ktoré ešte nakrútil otec ságy – George Lucas. Hviezdne vojny potrebovali nový impulz, priblížiť sa novej generácii divákov a zároveň sa zavďačiť skalnej fanúšikovskej základni. Všetko zostalo akoby na polceste. Epizóda VII: Sila sa prebúdza (2015) a Epizóda VIII: Poslední Jediovia (2017) boli filmy, ktoré predviedli dokonalé špeciálne efekty, obrovskou devízou bola účasť Harrisona Forda, Marka Hamilla a Carrie Fisherovej.

Avšak fanúšikovia neboli spokojní. Pritom pointa príbehu kopírovala odveký boj dobra a zla z pôvodnej trilógie, avšak niečo tomu vždy chýbalo. Oslovená nová generácia divákov sa tiež nevedela naladiť na nové hlavné postavy v podaní Daisy Ridley (Rey), Johna Boyegu (Finn) a Oscara Issaca (Poe) a Adama Drivera (Kylo Ren/Ben Solo).

Nové príbehy boli kasové trháky, tak rozhodne nebol dôvod meniť plány s nakrúcaním. Jediným škrtom cez rozpočet zlyhanie spin-off filmov, najmä mladý Han Solo nenaplnil očakávania. Hviezdne vojny po prvýkrát okúsili pachuť neúspechu. Disney rýchlo zaradil spiatočku a samostatné filmy dostali expresnú stopku a pozornosť sa zamerala na produkciu Epizódy IX, aby sa napravila pošramotená reputácia.

Štúdio naverbovalo späť do svojich služieb J.J.Abramsa, aby dokázal spojiť zdanlivo nespojiteľné do veľkého finále a nakrútil posledný film, ktorý by definitívne uzavrel ságu o Skywalkerovcoch, rytieroch Jedi a neustáleho kriesenia temnej strany Sily.

Prečo zdanlivo nespojiteľné? Kým Epizóda VII pod Abramsovým vedením udala jasný kurz smerovania novej trilógie, Epizódu VIII už režíroval Rian Johnson a ten poňal svoj film úplne inak a vzniesol do stojatých vôd poriadnu búrku. Jeden tábor divákov ho za to velebí, ten druhý odsudzuje. Vo výsledku oba filmy pôsobili nesúrodo a tak štúdio Disney si samo na seba uplietlo bič vďaka nedostatočnému kreatívnemu dohľadu na celou značkou. Epizóda IX preto bola vnímaná ako samaritán, ktorý napraví staré krivdy, prepojí všetky filmy naprieč dekádami a rozlúči sa veľkolepým finále, o ktorom sa bude básniť, možno aj o 40 rokov. Či sa tak aj stane je otázne.

Vzostup Skywalkera priniesol viacero stretov... Foto: Disney/Lucasfilm
star wars, vzostup skywalkera, daisy ridley, adam driver, Vzostup Skywalkera priniesol viacero stretov medzi Rey a Kylom Renom.

Zavďačiť sa nedá každému

Režisér od začiatku nakrúcania hovoril, že Vzostup Skywalkera bude obsahovať niečo, čo prekvapujúco prepojí ostatných osem filmov a rozlúskne pointy zápletiek, ktoré nastolila sedmička a osmička. Abrams si na seba zobral veľmi ťažké bremeno. Finále so 142 minútami je teda ťažký oriešok na vypovedanie všetkého, čo roky viselo vo vzduchu. Napríklad poslední Avengers, ktorí uzatvárali desaťročný maratón filmov mali až 181 minút a nenudili. Hviezdne vojny, ktoré dávali bodku za 42-ročnou príbehovou peripetiou mohli mať pokojne podobnú minutáž, aby filmári mali dostatok času hodnoverne prerozprávať to, čo mali na srdci.

Epizóda IX, neraz, nie vlastnou vinou trpí krátkosťou času na vypovedanie veľkolepých myšlienok a posolstiev, ale dobiehajú ju hriechy z minulosti. Keďže predchádzajúce filmy neprinášali žiadne odpovede a príbeh len zamotávali, posledná časť musela expresne rýchlo začať rozmotávať celú spletitú pavučinu. Už prvé upútavky odhalili spojujúci element celej ságy, na scénu sa vrátil temný Palpatine (Ian McDiarmid), pričom si všetci mysleli, že definitívne padol v Epizóde VI. spolu s Vaderom a celým Impériom.

Ako sa ukázalo, bol to práve Palpatine, ktorý ťahal za nitky aj v najnovšej trilógii a všetko smeroval k tomu, aby znova povstali Sithovia a on ako nový cisár prahnúci po obnove svojej krutovlády. Problémom na tejto zápletke bolo, že sa fanúšik hodnoverne nedozvedel, akým spôsobom sa vrátil. Scenár tomu venoval asi jednu všeobecnú vetu odvolávajúcu sa temnú stranu Sily.

Vzostup Skywalkera teda od prvých minút začal štedro dávkovať odpovede na otázky, ktoré fanúšikov dlho trápili. A neraz prichádzal pocit úžasu, v negatívnom slova zmysle. Čas je jednoducho neúprosný a režisér si vybral zopár motívov, na ktoré sa sústredil, ostatné išli na vedľajšiu koľaj a boli im venované sekundy. To platí aj v prípade prítomnosti viacerých postáv na obraze. Niektorí si odkrútili povinnú jazdu, sem-tam sa mihli v scénach a to bolo všetko.

Fanúšikovia sa v poslednom filme dočkali... Foto: Disney/Lucasfilm
star wars, vzostup skywalkera, adam driver, daisy ridley, Fanúšikovia sa v poslednom filme dočkali viacerých súbojov so svetelnými mečmi.

Našťastie to filmu až tak neublížilo. Prvé husle hrala štvorica postáv Rey, Finn, Poe a Kylo Ren. Ich príbehy ťahali novú trilógiu a dostali veľkorysý priestor na to, aby ju vyprevadili aj filmovej histórie. Je to naozaj paradox, že pre mnohých vyvrcholenie Hviezdnych vojen pôsobí rovnako mechanicky, bez emócií rovnako ako Hra o tróny, ktorej sa vyčíta to isté.

Príbeh posledného pokračovania spravil z Rey plnohodnotnú rytierku Jedi, takže v prípade jej postavy nastal veľký posun. Stala sa z nej sebavedomá bojovníčka ovládajúca prácu so svetelným mečom, neskôr sa konečne dozvedela pravdu o svojom pôvode, čo ju spojilo s hlavným záporákom a vysvetlil sa jej súboj medzi dobrom a zlom, spojenie s Kylom Renom. Finn a Poe mali za úlohu poslednýkrát zceliť Odboj a postaviť sa obrovskej armáde, ktorú Palpatine potichu roky budoval. A hlavne sa ukázala obrovská sila priateľstva medzi ústredným kladným triom, ktoré prekonalo všetky temné nástrahy.

Sila priateľstva porazila aj tie najväčšie... Foto: Disney/Lucasfilm
star wars, vzostup skywalkera, daisy ridley, oscar issac, john boyega, Sila priateľstva porazila aj tie najväčšie prekážky.

Film má všetko

Ako celok však pôsobí Epizóda IX veľmi dobre. Je tam akcia, viacero dôvodov sa zasmiať, cielene humorne napísané dialógy fungujú, rovnako nechýba nostalgia za starými časmi, ale tvorcovia nezabudli vsunúť aj moderné prvky (napríklad bozk postáv rovnakého pohlavia), čo len podčiarkuje obrovský progres vo vývoji a vnímaní filmov vtedy a teraz. Vedľajšie linky pôsobiace ako slabina sú v minimalistickom rozsahu oproti zvyšku snímky.

Rozhodne to nie je film pre niekoho, koho Hviezdne vojny nezaujímajú, nikdy ich nevidel a ani nemá v pláne ich vidieť. Je to pocta pre fanúšikov, avšak aj tí si musia uvedomiť, že chyby, ktoré sa vyskytli sú výsledkom zbabraných zápletiek z minulosti, ktoré jeden film jednoducho nemal šancu napraviť do podoby, akú by si každý predstavoval. Režisér sa snažil zavďačiť zrejme každému. Dokonca sa vytvoril aj priestor na slušné herecké výkony v podaní Daisy Ridley (Rey) a Adama Drivera (Kylo Ren), ktorí od začiatku patrili k najzaujímavejším charakterom v rámci novej generácie postáv.

Nechýbali ani obľúbení robotickí droidi. Foto: Disney/Lucasfilm
star wars, hviezdne vojny, BB-8, droid, D-O Nechýbali ani obľúbení robotickí droidi.

Za všetko hovoria najmä súboje so svetelnými mečmi, ktorých bolo hneď niekoľko a boli skvostné. Práve toto bola jedna z najväčších „hejtov“ zo strany fanúšikov v rámci predchádzajúcich dvoch filmov. Extrémne potešili aj prekvapujúce cameá postáv, ktoré by diváci rozhodne nečakali a priniesli do filmu potrebné emócie. Bolo to ako rozbaľovanie veľkého darčeku, stále sa objavovalo niečo, čo potešilo a nútilo zabúdať na nedokonalosti a vyvolávalo to potrebný pocit nostalgie uvedomujúc si, že Skywalkerovci sú tu poslednýkrát.

Špeciálne efekty sú bezchybné, do scén sa dostali najrôznejšie postavičky a kreatúry z rôznych planét, lieta sa z planéty na planétu, aj preto Epizóda IX pôsobí viac farebne a dobre to vyvažuje temné scény, v ktorých sa láme celý príbeh.

Scény so zosnulou herečkou Carrie Fisher... Foto: Disney/Lucasfilm
star wars, vzostup skywalkera, carrie fisher, daisy ridley, Scény so zosnulou herečkou Carrie Fisher vháňali slzy do očí. Filmárom sa podarilo nemožné, dokázali naplno pracovať s nepoužitými zábermi z minulých filmov a vytvorili plnohodnotné scény pre posledný film.

Pocta pre zosnulú herečku

Absolútnou lahôdkou je účasť herečky Carrie Fisherovej, ktorá zomrela v roku 2016 tesne po nakrúcaní Epizódy VIII. Jej postava Leii bola pre posledný film doslova pilierom. Filmári použili nepoužité scény z predchádzajúcich dvoch filmov a údajne najali typovo podobnú herečku pre vybrané scény.

Filmový svet sa týmto krokom posunul na nový level, tvorcovia dokázali plnohodnotne oživiť herečku a pritom nebolo badať, že by išlo o špeciálne efekty. Zostáva len dúfať, že časom odhalia, akým spôsobom robili scény s Fisherovou, pretože to bolo dokonalá ukážka filmárskeho umenia vháňajúca slzy do očí. Leia sa objavila vo viacerých scénach, rozhodne nehrala druhé husle a dostala aj svoj dojemný záver rovnako ako zbytok členov jej rodiny.

Možno viac si pýtala úplne posledná scéna filmu, tam sa tvorcovia mohli posnažiť viac a dať si tú prácu a zobraziť celú „famíliu“ Skywalkerovcov pokope, šťastnú, spokojnú, hoci nie už vo fyzickej forme.

Verdikt

Vzostup Skywalkera rozhodne nie je dokonalý film, je evidentné, že pri mnohých zápletkách je šitý horúcou ihlou, avšak ako celok rozhodne potešil. V tom najhlavnejšou dal dostatočnú bodku, v galaxii nateraz zostalo poupratované a Disney sa môže posunúť ďalej s touto značkou. Deväť filmov, 42 rokov, je len prirodzené, že táto téma bola už celkom vyčerpaná a prinášala zakopnutia. Tak či onak, táto sága sa stala absolútnou ikonou filmového priemyslu, ktorú nikto neprekoná. V čase svojho vzniku položila základy moderného sci-fi, nebyť Hviezdnych vojen filmový svet by možno nevyzeral tak, ako dnes vyzerá. Celá frančíza priniesla omnoho viac pozitív ako negatív.

Z Rey sa v poslednom filme stala rytierka Jedi. Foto: Disney/Lucasfilm
star wars, vzostup skywalkera, daisy ridley, Z Rey sa v poslednom filme stala rytierka Jedi.

Budúcnosť je žiarivá

Už teraz je však jasné, že do vzdialenej galaxie sa diváci vrátia. To, že sága o Skywalkerovcoch sa skončila neznamená, že fanúšikov nečakajú nové príbehy. Dôkazom je aj úspešný seriál The Mandalorian, ktorý absolútne opantal divákov. Filmové štúdio už teraz spriada veľkolepé plány so Star Wars.

Ešte pred časom avizovalo vznik dvoch nových trilógií, jednej sa ujali aj tvorcovia Hry o tróny. Neskôr, keď ich kúpil Netflix za 200 miliónov dolárov, od projektu odstúpili a Disney zavrhlo celý nápad. Avšak druhá idea s novou trilógiou je viac ako živá a filmy sa pripravujú.

V najbližších rokoch sa však neobjaví. Po zlyhaní so spin-off filmami a uzavretí pôvodnej ságy, štúdio avizuje menšiu prestávku, aby si fanúšikovia vydýchli a znova sa naštartoval hlad po nových vesmírnych dobrodružstvách. A najmä ide o to, aby sa mohli analyzovať všetky chyby, ktoré sa napáchali a pripravil sa manuál pre filmárov, ako v budúcnosti nakrútiť bezchybný Star Wars film.

Scény so zosnulou herečkou Carrie Fisher...
Záber z filmu Vzostup Skywalkera.
+10Sila priateľstva porazila aj tie najväčšie...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Star Wars #Daisy Ridley #Carrie Fisher #John Boyega #Star Wars: Episode IX #Star Wars: The Rise of the Skywalker