Do súťaže Zem spieva pritancuje Slniečko z Kanady

Detský folklórny súbor Slniečko nájdete nielen v Detve, ale aj v ďalekej Kanade. Cesta do šou Zem spieva je pre deti zároveň príležitosť dostať sa na Slovensko. Pred televíznymi divákmi na Slovensku sa predstavia po prvý raz.

03.01.2020 10:00
DFS Slniečko Zem spieva Foto:
Detský folklórny súbor Slniečko z Kanady.
debata

„Máme spolu 16 detí, všetky sa narodili už v Kanade a všetky rozprávajú po slovensky. Veď preto aj v slovenskej komunite tento súbor vznikol, aby sme udržiavali náš jazyk a tradície,“ hovorí zakladateľka súboru Lenka Plaskoňová.

Aj vďaka súboru a tomu, že pestuje slovenčinu, deti chodia za starými rodičmi na Slovensko častejšie, majú a chcú mať väzby na Slovensko.

Hoci sama skúsenosti s folklórom nemala, no keď bola tak ďaleko od Slovenska, mala túžbu pre deti založiť aspoň krúžok, a keď sa pridali folkloristi, vznikol súbor. „Nemáme sa veľmi kde učiť, študujeme si materiály aj z archívu RTVS, máme rôzne knižky, počúvame hudbu, pozeráme vystúpenia iných súborov a inšpirujeme sa vystúpeniami rôznych súborov zo Slovenska,“ hovoria manželia Plaskoňovci. Do súťaže sa im vraj oplatilo prísť už aj preto, lebo vďaka svojmu lokálpatriotovi Petrovi Vajdovi získajú veľa materiálu, z ktorého sa môžu učiť.

„Ja som v súbore odmalička, lebo moja mama ho pomáhala zakladať, aby sme udržiavali slovenské tradície. Aby sa na to nezabudlo, aby to nezmizlo, prenášame to aj do Kanady,“ hovorí trinásťročný Kanaďan Matúš Chlepko.

Páčia sa mu slovenské tance, ale najviac to, že sa slovenská komunita stretáva. „Keď sa všetci rozprávame po slovensky, nie je to len tak, ako keď sa rozprávaš doma, ale si v takej slovenskej atmosfére,“ vysvetľuje peknou slovenčinou.

Emilka Kičáková má jedenásť rokov, v súbore je od štyroch a baví ju, že vie veci, ktoré v Kanade veľa ľudí nepozná a nedokáže. Prosto rada robí niečo výnimočné.

V kanadskom Calgary sa slovenskému folklóru venuje okrem detského Slniečka aj dospelá Slnečnica a oba súbory vznikli roku 2011. Pred Vianocami si každý rok pripravujú vystúpenia, spievajú koledy a na tradičné slovenské pohostenie majú slovenského pekára.

Záujem o folklór majú medzi kanadskými Slovákmi aj deti, aj dospelí, len času je málo. „Dospelí majú svoju prácu a starajú sa o rodinu, ale keď to deťom zaradíte do programu, berú to ako ďalší krúžok. Majú tam kamarátov, zabavia sa, baví ich to a páči sa im to,“ hovorí Mária Krumpálová, choreografka súboru.

„Ani jeden z nás nie je študovaný choreograf, čerpáme z toho, že sme niektorí kedysi sami chodili do súborov, a z toho, čo vidíme, cestujeme na folklórne festivaly na Slovensko, veľká pomoc sú aj CD z archívov,“ dodáva choreografka.

Ako jedni z mála v Severnej Amerike majú v Slniečku aj vlastnú hudbu, väčšina súborov amerických Slovákov používa playback. „Manželka potrebovala do súboru basistu, tak som sa naučil hrať na base a našli sa aj ďalší hudobníci,“ vysvetľuje Ľuboš Plaskoň.

Nie sú odborníci a slovenský folklór je taký rozmanitý, že sa stáva, že niekedy sa pri vystúpení spoja rôzne regióny a vznikne Program zo Slovenska. Ale nie je to na škodu, aj porota v súťaži si cení najmä to, že dokážu udržiavať tradíciu a že deti to zaujíma.

Vybrať sa z Kanady na Slovensko s celým súborom detí od 4 do 14 rokov bolo náročné, no vedúci súboru si od toho sľubujú väčší záujem. „Tým, že sme sa dostali do takejto súťaže na Slovensku, sa možno staneme atraktívnejší v Kanade,“ usmieva sa choreografka. Chceli by totiž pritiahnuť aj o niečo staršie deti, ktoré majú veľa rôznych možností, čomu sa venovať.

Detský folklórny súbor Slniečko uvidia diváci RTVS v programe Zem spieva v sobotu 4. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva