RTVS prinesie nový seriál o technických pamiatkach

Slovensko je plné krásnych technických pamiatok a priemyselných areálov, no mnohé z nich sú už dnes ruiny. Nový dokumentárny seriál RTVS Tiene ruín zavedie televíznych divákov na sedem takýchto miest.

29.01.2020 08:00
SR serialsr nedokončené stavby Medený hámor BBX Foto: ,
Na snímke z roku 2018 chátrajúci interiér jedného z objektov v areáli Medeného hámru na okraji širšieho centra Banskej Bystrice. Ide o pozostatok stredovekej a novovekej industriálnej zóny mesta, jadro niekdajšieho rozsiahleho komplexu Banskobystrického mediarskeho podniku.
debata (1)

Prvým bude príbeh Medeného hámra v sobotu 1. februára. Medený hámor v Banskej Bystrici je jeden z najstarších veľkovýrobných podnikov na Slovensku, jeho prevádzka bežala takmer 500 rokov a vyrábal medené výrobky do celého sveta.

Dokumentárny seriál sa venuje siedmim rôznym miestam a pamiatkam, ktoré zanechali v slovenskom hospodárstve výraznú stopu.

Ďalšie časti, v ktorých sa tvorcovia venujú sklárňam v Utekáči, textilke v Ružomberku, starým železiarňam v Krompachoch, azbestocementovým závodom v Púchove, trnavskému cukrovaru a vodnému mlynu v Predajnej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS