Zem spieva: Aj pri Pešti sa znova učia po slovensky

V súťaži Zem spieva sa predvedie veľa súborov, ale postaviť sa na pódium sám, len so svojím hlasom alebo s nástrojom v ruke, to chce veľkú dávku odvahy. "Trému mám ešte teraz, aj keď tam už nie som,“ priznáva v zákulisí po vystúpení osemnásťročná multiinštrumentalistka zo Zázrivej Karina Terézia Smolková.

01.02.2020 08:00
25 smolkova Foto:
Multiinštrumentalistka Karina Terézia Smolková zo Zázrivej v Zem spieva zahrá na heligónke aj na koncovej píšťale a k tomu ešte zaspieva.
debata (29)

Vracia do hry staré piesne

Karina sa folklóru venuje od piatich rokov a v súťaži zahrá na heligónke aj na koncovej píšťale a k tomu ešte spieva. "Prihlásila som sa preto, aby sa zviditeľnili zázrivské piesne, aby sa stali známejšími. U nás sa nezvyknú spievať staršie piesne a ja sa ich snažím vracať späť,“ vysvetľuje mladá hudobníčka. Staré piesne dokonca sama vyhľadáva, pýta sa starých ľudí, chodí si po ne do domova dôchodcov. "Niečo im zahrám a oni keď si spomenú na staré časy, pomalinky si spomenú aj na slová, niekto mi poradí s výslovnosťou, niekto zaspieva nejakú melódiu…,“ priznáva.

Video
Multiinštrumentalistka Karina Terézia Smolková zo Zázrivej

Karinu do súťaže odprevádzal učiteľ Miloš Bobáň, známy folklorista. "Máme Bobáňovský orchester ľudových nástrojov, s ktorým Karinka vystúpila s terchovskými piesňami, veď jej prababka bola Terchovčanka,“ hovorí kapelník. "Chceme folklór regionálne prepojiť, aby sa deti poznali navzájom, na pesničkách z iných regiónov si overia svoju zdatnosť a vznikajú pekné priateľstvá,“ dodáva Miloš Bobáň.

Video
Kto vystúpi v piatej časti Zem spieva?

Lokálpatriot stredného Slovenska Lukáš Latinák do súťaže privedie aj Detvanov – Folklórny súbor Podpoľanec. "Pripravili sme si pre vás tanec Dúbravy z okolia Detvy, v ktorom ide o súboj medzi dvoma dedinami, chlapci z Hriňovej prídu do Dúbravy a predvádzajú sa, kto vie lepšie zatancovať, kto vie lepšie zaspievať. Hoci v programe sú náznaky bitky, žiadnym krviprelievaním sa to neskončí…,“ sľubuje tanečník Jozef Beskydiar. Stredné Slovensko bude reprezentovať aj Fatranská muzika z Rajca.

Video
Folklórny súbor Podpoľanec si pre Zem spieva pripravil tanec z okolia Detvy, v ktorom ide o súboj medzi dedinami.

Lokálpatriotom východniarov v piatej časti Zem spieva bude Peter Bič. Navštívi Bratov Pechovcov zo Spišských Tomášoviec, Mužskú spevácku skupinu Goroli z Lendaku a Folklórnu skupinu Smižančanka, v ktorej vystúpia samé ženy. „Väčšinou sme ženy, tak aj preto sme vybrali program Čepčenie nevesty. Folklór u nás žije, vekové zastúpenie v skupine je od 15 do 65 rokov, to len kroje to trocha skreslia…,“ hovorí s úsmevom Marta Pramuková, vedúca skupiny.

Video
Folklórna skupina Smižančanka predvedie čepčenie nevesty.

Z kamienka na kamienok, odznova

Zahraniční Slováci prídu do šou v sprievode lokálpatriotky Vice Kerekes a tentoraz z bližších končín. Folklórny súbor Dolina z Poľska, Adriana Fúriková, z Rumunska, s piesňami z Bihoru a Folklórny spolok Furmička z Maďarska.

Video
Slováci v Maďarsku ešte žijú. A učia škôlkarov po slovensky.

"Pricestovali sme z Maďarska, z obce Čemer, ktorú obývajú Slováci, aby sme ukázali, že Slováci v Maďarsku ešte žijú, napriek všetkým historickým skúškam,“ hovorí Erika Trenková. Súbor Furmička v Čemeri tvoria vlastne štyri súbory v jednom: malá, veľká, malinká a malilinká Furmička, podľa veku folkloristov. Odevy z okolia Pešti sú veľmi dekoratívne, krásne vyšívané, bohato škrobené a plisované. Pochádzajú ešte z čias grófa Grassalkoviča, ktorý takmer pred 300 rokmi priviedol predkov terajších Čemeranov z Trenčianskej stolice do svojich zemí, aby znovu založili obec, ktorú vyplienili Turci.

zem spieva logo

"S jazykom je to u nás ťažšie, lebo po roku 1947 odišlo veľa predstaviteľov slovenskej inteligencie a keď odíde polovica dediny, tá druhá polovica sa nie vždy vychvaľuje, že patrí medzi Slovákov. Teraz budujeme všetko znova, z kamienka na kamienok. Dnes máme 32 škôlkarov, ktorí sa učia po slovensky, tancujú, spievajú, recitujú,“ vysvetľuje Erika Trenková.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva