TV tipy Pravdy: Naše zničené fabriky, Nesbov Snehuliak a muzikál o Eltonovi Johnovi

To najlepšie z televízneho programu od piatka 7.2. do stredy 12.2. pre vás vybrala redaktorka Katarína Sedláková.

07.02.2020 16:30
Tiene ruin ACZ Puchov  2 Foto:
Snímka z dokumentárneho cyklu o zabudnutých a zdevastovaných fabrikách a podnikoch Slovenska.
debata

Piatok 7. 2.:

Snehuliak, JOJ, 20.35

Kto miluje knižky Nóra Jo Nesboa, ten už tuší. Aby sme zo severského trileru neprezradili priveľa, tak len náznak: Čoskoro napadne prvý sneh. Potom zabije znova. Dokáže detektív Harry Hole prekabátiť génia zla, než znovu nasneží? Film je z roku 2017.

Červený obojok, Dvojka, 21.30

A kto má radšej južnejšie krajiny, má tu nový francúzsky film Jeana Beckera z roku 2018: Odohráva sa v lete 1919, do malého francúzskeho mestečka prichádza sudca, aby vyriešil prípad väzneného vojnového hrdinu. Pred väzením naňho čaká veľký pes, ktorý stále šteká, a neďaleko na vidieku aj jedna vzdelaná žena, ktorá má so zadržaným spoločnú minulosť. A je to práve pes, ktorý je kľúčom k celému zamotanému prípadu poznačenému traumou Veľkej vojny.

Sobota 8. 2.:

Tiene ruín, Dvojka, 8.55

Prvý diel nového sedemdielneho dokumentárneho cyklu o zabudnutých a zdevastovaných fabrikách a podnikoch Slovenska sa venoval medenému hámru v Banskej Bystrici, teraz sa v ďalšej časti pozrieme do sklární v Utekáči. Tie boli podľa scenáristu a režiséra Tieňov ruín Michala Várošíka vďaka približne 200-ročnej výrobe skla známe po celom svete, kým ich nedostihla privatizácia v 90. rokoch 20. storočia. Žiaľ, v súčasnosti sú spustošené.

Záhradníctvo, Jednotka, 23.25

Priaznivci českého tandemu Jan Hřebejk – Petr Jarchovský si môžu pozrieť úvodný film z trilógie Záhradníctvo, rodinnej ságy, ktorá časovo predchádza kultovej snímke Pelíšky. Tri mladé ženy a ich dve deti čakajú počas nemeckej okupácie na návrat svojich väznených mužov a otcov. Vojnou vynútenému rodinnému spoločenstvu zatiaľ obetavo pomáha rodinný priateľ, lekár Jiří. Film je príbehom lásky, ktorá nesmela byť naplnená.

Nedeľa 9. 2.:

The best of enemies, Cinemax, 20.00

Táto snímka je inšpirovaná skutočným príbehom. Je o vzťahu černošskej bojovníčky za občianske práva Ann Atwaterovej a miestneho vodcu Ku-klux-klanu C. P. Ellisa (Sam Rockwell). Dej sa odohráva v lete 1971, keď je severokarolínsky Durham plný rasových nepokojov. Vraj ak chceme pochopiť aktuálne pohyby v americkej politike, je dobré pripomenúť si temné stránky tamojšej histórie.

Streda 12. 2.:

Rocketman, HBO, 20.00

Epický muzikál o zlomových okamihoch v živote Eltona Johna a úžasnej ceste spevákovej premeny z nesmelého klaviristu Reginalda Dwighta na extravagantnú svetovú superstar. Inšpiratívny filmový portrét sľubuje najväčšie Eltonove hity v hviezdnom podaní Tarona Egertona. Chcete vidieť, ako sa z bucľatého chlapca z malého mesta stala osobnosť popkultúry?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV program #snehuliak #Rocketman #Nesbo #Tiene ruín