Múzeum Auschwitz-Birkenau namieta proti scéne v seriáli Hunters

Štátne múzeum Auschwitz-Birkenau namieta proti scéne v novom americkom televíznom seriáli Hunters (Lovci), v ktorej väzni koncentračného tábora slúžia ako figúrky v partii šachu. Prvý diel seriálu sa na videoplatforme Amazon Prime Video objavil 21. februára.

25.02.2020 08:00
Poland Auschwitz Hunters Foto:
Objekty Múzea v niekdajšom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau v Poľsku poslúžili ako kulisy k televíznemus eriálu Lovci.
debata

Pawel Sawicki, hovorca muzeálneho komplexu nachádzajúceho sa na území bývalého koncentračného tábora, v pondelok podľa agentúry AP vyhlásil, že nič podobné sa v koncentračnom tábore nedialo.

Hovorca upozornil, že vymýšľanie falošných scén je „nebezpečnou pochabosťou a karikovaním“, ktoré len „povzbudzuje popieračov holokaustu“. Dodal, že takýto prístup je neúctivý voči viac ako miliónu obetí tábora.

Vo svojom vyhlásení Sawicki zdôraznil, že autori diel a umelci majú osobitnú povinnosť rozprávať o tomto tábore pravdu. Dodal, že autori seriálu Hunters (Lovci) múzeum bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau nekontaktovali, aby si preverili fakty.

Seriál Hunters je o povojnovej honbe za nacistickými vojnovými zločincami v New Yorku. Zahŕňa scénu, kde sú väzni tábora figúrkami v šachovej hre a sú zabití, keď z hry vypadnú.

,Toto je nepravdivé. Neexistovalo nič také," povedal Sawicki. Film hovorí o mieste, kde sú ľudské utrpenie, bolesť a tragédia veľmi dobre zdokumentované, a „faktov sa treba držať“, zdôraznil Sawicki.

Seriál Hunters rozpráva príbeh skupiny lovcov nacistov žijúcich v New Yorku v roku 1977. Lovci zistia, že stovky vysokopostavených nacistov bývajú v Spojených štátoch a majú v úmysle vytvoriť tam Štvrtú ríšu. Skupina lovcov preto začína svoju misiu, ktorej cieľom je postaviť nacistov pred súd a zmariť ich nové plány týkajúce sa ďalšej genocídy.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #holokaust