Súd s Harveym Weinsteinom: Dokonalé načasovanie

V najsledovanejšom procese hnutia #MeToo newyorský súd uznal prominentného hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina za vinného zo sexuálneho útoku a znásilnenia. Hrozí mu za to 25 rokov väzenia.

26.02.2020 10:00
Harvey Weinstein Foto:
Harveyho Weinsteina vyvádzajú zo súdnej miestnosti. Kresba vznikla na pojednávaní 24. februára.

Súdna porota ho zároveň oslobodila spod obvinení z predátorských sexuálnych útokov a zo znásilnenia prvého stupňa, za čo mu hrozilo doživotie. Herečka Annabella Sciorra, jedna zo šiestich hlavných svedkýň, podala podrobný opis svojho znásilnenia na začiatku 90. rokov. „Toto musia v Hollywoode podstúpiť všetky herečky, ak chcú niečo dosiahnuť,“ zvykol mocný muž vysvetľovať svojim ovečkám, a Sciorra dodala, že v jej prípade vo vykonaní svojho „bežného úkonu“ a ejakulácii do uteráka sa Weinstein pochválil, že má „dokonalé načasovanie“.

Už v prvý deň procesu pred budovou súdu v tichosti protestovalo niekoľko žien s transparentmi „Spravodlivosť pre obete“, a neskôr skandovali hymnu čílskeho hnutia proti ospravedlňovaniu znásilnení Un Violador en Tu Camino (Násilník na tvojej ceste): „Patriarchát je sudca, ktorý nás súdi od narodenia, a naším trestom je násilie, ktoré podstupujeme.“ Herečka Rosanna Arquette, ktorá ako jedna z prvých v roku 2017 opísala Weinsteinove útoky (čím sa na stránkach časopisov New Yorker a New York Times rozbehla kampaň #MeToo, poukazujúca na hĺbku a bežnosť podobných praktík nielen vo filmovom biznise) sa pre britský denník Guardian vyjadrila, že bežná prax právnikov „diskreditovať, zosmiešniť a ponížiť ženy, ktoré musia na svoju obhajobu opisovať všetky detaily znásilnenia, aby boli napokon zosmiešnené alebo samy zobrané na zodpovednosť, je odporné“. Reagovala tak zároveň na veľmi časté relativizovanie sexuálneho násilia otázkou – „A prečo to nahlásila až teraz? Prečo to neurobila hneď?“

Odpoveď, ktorú doteraz nikto nechcel počuť, je však jednoduchá a jasná zároveň: nikto by ju nebol bral vážne. A ak áno, spoločenská klíma ešte nebola nastavená tak, aby sa ublíženej žene dostalo všeobecnej podpory. Ani zo strany „spolutrpiteliek“. V poukázaní práve na tieto javy – a nielen vo veľkom umeleckom priemysle – je proces s Weinsteinom prelomový. Ako je to možné? Nuž – má dokonalé načasovanie.

Pred niekoľkými desaťročiami, ba zrejme ešte len pred pár rokmi, by sa ojedinelé hrdinské ženy, ktoré by podobný zážitok zverejnili alebo by sa predátorovi, navyše s politickou a ekonomickou mocou, opovážili vzdorovať priamo na mieste činu, stretli len s výsmechom alebo s obviňovaním. Ak je Weinsteinov proces zásadný, tak ani nie preto, že naplno odhalil bežné praktiky v mocensky štruktúrovaných inštitúciách (na ktoré sme všetci a všetky takí „zvyknutí“, že ešte aj tzv. zlatokopky považujeme za prirodzenejšiu súčasť systému, ako vzdor voči podobnému správaniu). Je zásadný preto, že je konečne nad slnko jasnejšie, že najzávažnejšou traumou obete nie je samotný čin, ale najmä zraňujúce odsúdenie zo strany justície, inštitúcií, ale aj rodiny a priateľov za to, z čoho mal byť obvinený násilník, nie znásilnená.

Odteraz už nebude také ľahké relativizovať vulgárne zneužívanie vplyvu a moci vetami „nemala si tam ísť“, „mala si si obliecť niečo iné“ alebo také to hlboko zakorenené „provokovala“. Ak sa doteraz ženy vo verejnom priestore a na profesionálnom poli báli vyjsť s farbou von, dobrým načasovaním sa dá určite ukázať aj to, čo môže byť ďalej: bolo by chybou hnutie #MeToo premárniť na obyčajný revanšizmus.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #sexuálne násilie #Harvey Weinstein