TV tipy Pravdy v znamení leva: Český lev aj Disneyho Leví kráľ. Alebo hrdinský pilot Sully

To najlepšie z televízneho programu od piatku 6.3. do stredy 11.3. pre vás vybrala redaktorka Pravda magazínu Katarína Sedláková

06.03.2020 16:30
levikral Foto:
Leví kráľ.
debata

Piatok 6. 3.:

Mediciovci: Lorenzo Nádherný (1.), ČT2, 21.00

Osemdielny taliansko-britský historický seriál o slávnej bankárskej rodine z Florencie sa venuje mladosti Lorenza de'Medici (1449–1492), chýrneho mecenáša renesančných umelcov, básnika a politika. Po odstavení svojho slabého a chorého otca od moci sa stal hlavou mediciovskej banky a musel čeliť nástrahám rodiny Pazziovcov, ktorí chceli svojich úhlavných nepriateľov navždy vyhladiť.

Lyončania – Príbeh gangu, Jednotka, 22.35

Vraj keď Francúzi niečo vedia, tak práve gangsterské filmy. Tento je z roku 2011 a rozpráva o Edmondovi Vidalovi. Ten vyrastal v chudobnej rómskej osade, takže má zmysel pre rodinu. S priateľom Sergem po prvý raz okúsil väzenský život za banálnu krádež čerešní, obaja však zakotvili vo vodách organizovaného zločinu, a tak vznikol gang zvaný Lyončania. Ich nezadržateľný vzostup sa skončil až v roku 1974 veľkolepým zatknutím. Dnes má Edmond takmer šesťdesiat a rád by na túto časť svojho života zabudol. Na scéne sa však opäť objaví Serge.

Sobota 7. 3.:

27. Český lev, ČT1, 20.05

Ktoré filmy budú ocenené? Zistíme počas priameho prenosu slávnostného odovzdávania cien v pražskom Rudolfine.

Sully: Zázrak na rieke Hudson, Markíza, 20.30

Fantastický skutočný príbeh o pozoruhodnom núdzovom pristátí amerického dopravného lietadla, Kapitána Chesleyho „Sullyho“ Sullenbergera, ktorý v januári 2009 zázračne dosadol počas letu US Airways 1549 na rieku Hudson a zachránil tak život všetkým 155 cestujúcim a členom posádky, hrá Tom Hanks.

Nedeľa 8. 3.:

Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu, Cinemax, 16.50

Čierna komédia Stanleyho Kubricka z roku 1964 o skupine paranoidných generálov fascinovaných vojnou, ktorým sa "nešťastnou náhodou” podarí rozpútať jadrovú apokalypsu. Šialený doktor Divnoláska je poradca prezidenta, niekdajší nacistický vedec.

Leví kráľ, HBO, 20.00

Najnovší Leví kráľ od štúdia Disney sa odohráva v africkej savane, kde sa narodil budúci panovník všetkého živého. Nie všetci sa z malého Simbu radujú. Musí prekonať zradu a tragédiu, aby získal svoje právoplatné miesto na Levej skale. Film využíva najmodernejšie technológie.

Pondelok 9.3.:

Iný kontinent, Cinemax, 20.00

Tridsiatnička Maria, odborníčka na holandčinu, je netrpezlivá a vzdorovitá. Jej rovesník Olivier je pomalý, ostýchavý a ovláda 14 jazykov. Zoznámia sa na Taiwane. Zrazu príde nečakaná správa. Ich príbeh rozpráva o neuveriteľnej sile lásky. A tiež o jej hraniciach vo chvíľach, keď sa všetko rúca. Len Maria nie.

Streda 11. 3.:

Parížska výchova, Cinemax, 17.35

Vážný a citlivý mladík Etienne je filmový nadšenec s bujnou šticou, ktorý nechá svoju dlhoročnú priateľku v Lyone a odíde študovať film do Paríža. Usadí sa v ošumelom byte, kde sa strieda jeden spolubývajúci za druhým, a ponorí sa do víru bohémskeho života umelcov, intelektuálov a ďalších filmových fanúšikov, ktorí majú vášeň pre Bressona, Forda a obskúrnych ruských režisérov. Zdanlivú idylku naruší žiarlivosť. Film je vraj vďaka nadčasovému čiernobielemu stvárneniu a mnohým odkazom na filozofiu, hudbu a kinematografiu – od Pascala cez Mahlera až po Parajanova – trpkosladkou ódou na opojné časy študentského života, ktorá evokuje filmy francúzskej novej vlny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV program #Český lev #Leví kráľ #mediciovci